Nieuws

Meer dan 250 schrijffans verzamelen op Schrijfdag!

Morgen, zaterdag 24 april, is het zover! Voor het eerst organiseren we onze Schrijfdag volledig online. Het eventplatform Hopin is de plaats waar meer dan 250 schrijfliefhebbers elkaar zaterdag ontmoeten. Vanuit de huiskamer, keuken, bureau of tuin dompelen ze zich een dag lang onder in hun passie, ‘creatief schrijven’. 

Toen we besloten om dit jaar toch een Schrijfdag te organiseren, hadden we nooit durven dromen dat we zo veel mensen zouden kunnen warm maken voor een virtuele versie.

Schermmoeheid is duidelijk geen struikelblok voor jullie. Het voorbije jaar merkten we ook dat schrijven enorm in de lift zit. Het coronavirus heeft er duidelijk mee voor gezorgd dat nog meer mensen zoeken naar een manier om hun verhaal te delen en massaal aan het schrijven te slaan. Dat geeft ons een enorm warm gevoel: schrijvers zijn blijvers!

Festivalprogramma met kansen voor iedereen

Ben jij een Schrijfdagbezoeker? Dan scherp jij waarschijnlijk jouw pen tijdens een van de uiteenlopende schrijfworkshops.

Inspiratie tanken kan je dan weer tijdens lezingen van gerenommeerde auteurs Peter Buwalda, Mira Feticu, Ruben Mersch en Frank Westerman. Filmmaker Willem Wallyn vertelt over scenariotechnieken. Zo slaan we een brug met podiumdisciplines. Schrijvers moeten ook niet altijd binnen de lijntjes van het boek kleuren. 

Wie morgen grasduint op de festivalsite ontdekt ook alternatieve literaire belevingen: poëtische tarotlezingen, de kwetsbaarheidsconsultaties of ‘kriebelsessies’, bijvoorbeeld. 

TOTAAL, onze jongerenafdeling timmerde een eigen(zinnig) traject in elkaar: de TOTAALtalks. Jonge makers die de letteren op hun kop zetten komen aan het woord. Op de affiche: Laura Janssens van NietNuLaura en Lieven Miguel Kandolo en Moussa Don Pandzou, schrijvers van het boek ‘Yaya na Leki’. 

Ook dit jaar werken we samen met VFG, vereniging voor personen met een beperking of ziekte. Samen lanceerden we in 2020 het schrijftraject ‘Inktvis, een zee van verhalen’, dat nu ook op de Schrijfdag een apart virtuele ruimte krijgt. Zo streven we naar een inclusief programma dat kansen biedt aan iedereen.

Unieke kans voor aspirant-schrijvers

De Schrijfdag biedt ambitieuze schrijvers opnieuw de unieke kans om hun manuscript te pitchen bij een uitgever. De voorbije jaren bleek dat altijd een populair onderdeel van onze Schrijfdag. En dat er talent gespot wordt, is zeker.

"Auteur Jan Van der Cruysse vond dankzij de Schrijfdag zijn weg naar een uitgever. Met zijn debuut ‘Bling Bling’ won hij dan ook nog prompt de Hercule Poirotprijs”, herinnert onze directeur, An Leenders, zich. 

Ook dit jaar kregen we bijna vijftig kandidaturen voor een uitgeverspitch. Twintig mensen doorstonden de strenge selectie en wagen zaterdag hun kans. Veel succes aan de pitchers! 

Virtuele main stage

Geen festival zonder een echt hoofdpodium. Dat staat dit jaar in Depart Kortrijk, van waaruit een reeks boeiende debatten en gesprekken live gestreamd worden. Daar komen debutanten aan het woord onder wie Hind Eljadid, Valerie Tack en Marieke De Maré en ook gevestigde auteurs onder wie Christophe Vekeman, Kristien Hemmerechts en Mohamed Ouaamari. Zij gaan met met Wim Oosterlinck in gesprek over de schrijver in het mediatijdperk.
Johan De Boose en Fleur Pierets delen hun ervaring met autofictie. 

Kortrijks Letterzetter Anneleen Van Offel is gastvrouw tijdens de start- en de slotshow, die muzikaal gekruid wordt door Stoomboot.  Met de Schrijfdag wordt het Memento Woordfestival in Kortrijk feestelijk afgerond. 

 

Nog even het programma bekijken? 

De Schrijdag begint, morgen, zaterdag 24 april, om 10u met een startshow en eindigt met een feestelijke finale om 17u.
Het programma raadplegen kan hier.

Tickets kopen kan niet meer, deze zijn allemaal de deur uit. 

Aan al wie een ticket kocht: tot morgen! Aan zij die er niet bij zullen zijn: tot ergens onderweg! 

 

 


Schrijfdag is een initiatief van Creatief Schrijven vzw, in samenwerking met Memento Woordfestival, VFG, WISPER, FMDO en Lannoo, met de steun van Stad Kortrijk en Vlaanderen.