Nieuws

Pseudoniemen: wie, wat, wanneer?

Je wil een pseudoniem om onder te schrijven, maar je weet niet waar te beginnen. Een pseudoniem kiezen en gebruiken is een spannende stap. Je wikt en weegt zorgvuldig. Kies je een pseudoniem? Wij geven je enkele tips. 

 

1.  Wat is je doel?

Voordat je een pseudoniem kiest, is het belangrijk om je doel en motivatie te begrijpen. Wil je je echte naam privé houden, een nieuw imago creëren voor een ander genre of simpelweg een unieke en memorabele naam gebruiken? Door je motivatie te begrijpen, kan je een pseudoniem kiezen dat goed bij jou en jouw doel past.

 

2.  Verzonnen of authentieke naam?

Bij het kiezen van een pseudoniem kan je besluiten om een authentieke naam te gebruiken die lijkt op je echte naam, maar toch net iets anders is. Dit kan handig zijn als je wilt dat lezers je eerdere werk herkennen. De meeste schrijvers met een pseudoniem willen zich niet helemáál voor de buitenwereld verbergen. Zo staan ze vaak met hun foto op de omslag van hun boeken. Aan de andere kant kan je ook een volledig verzonnen naam kiezen zodat je jezelf helemaal verwijdert van je identiteit en je jezelf kan heruitvinden. 

 

3.  Consistentie en herkenbaarheid

Het is belangrijk om consistent te zijn in het gebruik van je pseudoniem. Zodra je een naam hebt gekozen, gebruik je deze best op al je publicaties, sociale media-accounts en professionele contacten. Dit draagt bij aan de herkenbaarheid van je naam en zo bouw je een merk op rond je schrijversidentiteit. Controleer zeker ook of de gekozen naam niet te veel lijkt op bestaande auteursnamen om verwarring te voorkomen. 

 

4.  Inspiratiebronnen

Weet je echt niet waar te beginnen? Kijk dan eens waar andere schrijvers hun inspiratie haalden. Sommigen gaan het niet ver zoeken en gebruiken hun echte naam als uitgangspunt of maken er een anagram van. Je kan jezelf ook vernoemen naar een plaats of je naam in een ander jasje steken door het te linken aan een andere taal.  

 

5.  Wees trots op je pseudoniem

Als allerlaatste onthoud je dit: het gebruik van een pseudoniem betekent niet dat je je werk moet verbergen. Wees trots op je alias en omarm het als een integraal onderdeel van je schrijversidentiteit. Wees bereid om je pseudoniem te gebruiken in professionele en sociale situaties en presenteer het als je echte naam, want het vertegenwoordigt jouw werk en creatieve inspanningen.