Nieuws

'Samen' tijdens Poëzieweek! Wat te doen?

Op woensdagavond 27 januari gaat de Poëzieweek van start. Een week lang staat poëzie centraal. Poëzieweek is dan ook het grootste en meest laagdrempelige initiatief voor poëzie in de Lage Landen. Literaire organisaties, scholen, bibliotheken, boekhandels, media, … Iedereen doet mee. Wij dus ook! 

Het thema van de Poëzieweek 2021 is 'samen'. In een tijd vol lockdowns en fysieke afstand, lijkt het perfect om daar een dichterlijk vrije invulling aan te geven. 

Samen genieten van poëzieweek, dat kan dit jaar zo: 

 

🎙️ Herbekijk de startshow 🎙️

Helemaal in de lijn van het thema trapten 30 dichters 'Samen al 't hope' Poëzieweek af. Veertien dichters lazen voor vanop het podium in Arenberg. Hun optredens werden afgewisseld met zestien dichters die een videoboodschap brengen.

Praktisch
Herbekijk de feestelijke opening gratis, op Spotlight.

 

 

🐸 Letterbeesten: poëzieworkshop voor 6 tot 11-jarigen 🐸

Duik mee in de dierenwereld tijdens onze gratis workshop Letterbeesten in bibliotheek Permeke voor kinderen van 6 tot 11 jaar

Eerst schrijf je een beestig gedicht. Daarna ga je met papier, schaar, lijm, afbeeldingen en letterstempels aan de slag. We maken een prachtige gedichtenposter die je trots in je kamer kunt hangen!

Praktisch: 
Zondag 31 januari van 11 tot 13u
De workshop is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht. Dat kan op de website van Permeke

 

🧩 Raadgedicht 🧩

Een raadgedicht is een gedicht waarin één woord ontbreekt. De bedoeling is dat de lezer dat woord probeert te raden. Het is een eenvoudige en fijne manier om dieper in een gedicht te duiken. 

Op de Facebookpagina Raadgedicht kan je mee raden naar het juiste woord. Elke week komt een nieuwe opdracht online. Raad je het juiste woord, dan komt je naam in de erelijst terecht. 

 

👁️‍🗨️ Een raadselgedicht schrijven met de klas 👁️‍🗨️

Zin om met jouw klas (derde en vierde leerjaar) een originele Poëzieweekworkshop te doen? 

In de workshop 'Raadselgedicht' leer je met andere ogen kijken naar de spullen die jou omringen. De leerlingen leren de wereld en de dingen daarin poëtisch omschrijven. Op het einde van de workshop hebben ze een heus raadselgedicht geschreven. Wie kan raden waar het over gaat? 

Zin om met je klas mee te doen?
Onze collega Emma vertelt je meer hoe en wat.
Ze beantwoordt al jouw vragen. Mail haar op post@creatiefschrijven.be.

 

✨ Doe mee aan een poëziewedstrijd ✨

Je bent helemaal geïnspireerd en wil zelf een streepje poëzie brengen. Doe mee aan een poëziewedstrijd. Op ons kansenplatform Azertyfactor vind je een een resem aan schrijfwedstrijden. Voor Poëzieweek bundelen we een aantal van de poëziewedstrijden die de komende maanden lopen. 

  • De Woordsmeedse: Poëzie leeft! In deze tijden is video het ideale medium om gedichten de wereld in te sturen. Wij zoeken daarom een prachtig gedicht met bijhorende videoperformance om uit te roepen als winnaar van De Woordsmeedse.
    Deadline: 28 januari

  • Bezette stad: Verzin een experimenteel klankgedicht dat ook visueel verrast en maak kans op een publicatie in onze cursus- en wedstrijdbrochure najaar 2021. 
    Deadline: 20 april. 

  • Poëzie van A tot Z 2021 - HALTE: Halte: stopplaats, plek van vertrek, knooppunt, bestemming, bord, wegwijzer, oase, rust, picknick, drenkplaats, time-out, pitstop, zelfs de kaap van een rond getal wat leeftijd betreft. Gebruik de dichterlijke vrijheden om hierrond te associëren. Het winnend gedicht komt langs het poëziepad tussen Avelgem en Zwevegem.
    Deadline 28 februari.

  • Karel Jonckheerewedstrijd thema kleur (voor kinderen en jongeren): Schrijf een gedicht rond het thema kleur en win o.a. een boekenpakket en publicatie. 
    Deadline: 20 april

  • Kluger Hans: open oproep #40 (des)illusie: Het lijkt voor de hand te liggen dat literatuur iets met illusie te maken heeft. Als in een goocheltruc creëert een schrijver met behulp van woorden een fictieve wereld, en de lezer wordt meegesleept in dit verhaal. Kan een tekst dan wel iets over het echte leven vertellen? Prikkelt dit idee jouw poëtische gedachten? Stuur dan jouw gedicht in en wie weet heb je een publicatie te pakken in het literaire tijdschrift Kluger Hans. 
    Deadline: 19 februari

Veel succes! 

Nog wat inspiratie nodig? Ontdek hier onze 10 tips, aangevuld met wijsheden van de heerlijke Siel Verhanneman.

 

 

 

🐦 In het licht van Amanda Gorman: spoken word van bij ons 🐦

Met haar gedicht ‘The Hill We Climb’ ontroerde Amanda Gorman de wereld. In de traditie van spoken word en slam poetry beschrijft ze scherp hoe een verdeeld Amerika de weg van hoop opnieuw kan bewandelen. Amanda deed overal de harten overslaan. Ook wij hebben een aantal enorm sterke spoken word kunstenaars in ons midden.

Het Laatste Nieuws zette er vijf in het voetlicht. Voor wie hen nog niet kent: vijf straffe pennen en stemmen van eigen bodem Elisabeth Severino Fernandes, Maravilha Munto, Tilke Wouters, Seckou Ouologuem en Hind Eljadid.

 

Zelf aan de slag met spoken word en slam poetry? 
Download hier gratis onze publicatie: 'Poetry Slam: handleiding voor podiumdichters en competitiebeesten'.

 

 

 

Gepubliceerd op

27 jan. 2021


Genres