Nieuws

Schrijf mee aan het ‘Verhaal voor dictee’!

Het is weer bijna zo ver! De Schrijfwijzen komt dichterbij. Op 4 oktober zetten honderden deelnemers zich aan een schrijftafel in hun favoriete bibliotheek en houden zij hun pennen in de aanslag. Maar… waar is de dicteetekst gebleven? 

Neem tot 15 mei deel aan de wedstrijd ‘Verhaal voor dictee’.

 

De Schrijfwijzen is een jaarlijks dictee- en taalspel van Creatief Schrijven in samenwerking met de Vlaamse bibliotheken, VRT en Team Taaladvies van de Vlaamse overheid. Op 4 oktober vindt het dictee plaats in meer dan honderd bibliotheken verspreid over Vlaanderen en Brussel. De winnaars van elke bibliotheek spelen eind oktober de finale op een unieke locatie. Maar we hebben nog geen teksten die de bekende stemmen kunnen voorlezen tijdens het dictee. Wil jij ons uit de nood helpen? Als je nog twijfelt, zullen de mooie woorden van de vorige winnaars je vast en zeker een duwtje in de rug geven om je verhaal toch in te zenden. 

“Beeld je in dat een van de schoonste stemmen van ons land - Sofie Lemaire, in mijn geval - jouw tekst staat te lezen. En dat zo'n tweehonderd taalfanaten, gebogen over hun schrijftafel met zweetdruppels op hun voorhoofd, jouw uitgekozen woorden stiekem vervloeken. Geloof me: je wil dat meemaken”, getuigt Marthe Van Loy. Zij won in 2021 de wedstrijd. Haar tekst werd gebruikt tijdens de finale in de Nationale Bibliotheek. Ook Thomas Desmet, die won in 2022, was onder de indruk van de bekende stem die zijn tekst voorlas voor de zee van mensen in de bibliotheken. “Ervaar de magie wanneer een bekend persoon (ik had de eer om Lize Feryn even te mogen ontmoeten!) jouw tekst tot leven brengt voor een aandachtig publiek. Het wordt nog mooier als de deelnemers je na afloop complimenteren over het verloop van je verhaal.”

Anneke Verbeeck won in 2021 de wedstrijd en genoot met volle teugen van de reacties van de deelnemers van De Schrijfwijzen. “Het was heel bijzonder om hen te zien lachen bij bepaalde passages, om hen te zien zuchten en diep nadenken bij ogenschijnlijk makkelijke woorden, om hen te zien hunkeren naar het vervolg van het verhaal als er een pauze werd ingelast.” 

Voor Hanneke Middelburg, wiens tekst in 2023 werd gebruikt in de bibliotheken, gaf de wedstrijd een boost aan zelfvertrouwen. “Sinds het dictee heb ik doorgepakt: er ligt nu een poëzie manuscript klaar voor een uitgeverij”, getuigt ze. Ook Anneke Verbeeck sluit zich daarbij aan. “De erkenning door vakspecialisten was het duwtje in de rug dat ik nodig had om voluit te durven gaan voor mijn schrijfdroom.” Zij gaf al twee prentenboeken uit en nog twee bundels zijn in de maak. Daarnaast verschijnt Annekes opus magnum, een lijvig non-fictieboek, in oktober 2024.

“Het schrijven van een verhaal is in de eerste plaats gewoon leuk en zou voor niemand een drempel mogen zijn. Wie graag schrijft en met taal bezig is, moet er gewoon voor gaan”, stelt Jonas Denys. Hij won in 2023. Zijn verhaal werd voorgelezen tijdens de finale op de VRT. “Per slot van rekening wordt de tekst sowieso nog gecorrigeerd door een team deskundigen, dus uit angst voor fouten moet je het zeker niet laten”, voegt hij toe. Daarom, niet twijfelen en gewoon doen. Luister goed naar de woorden van Marthe Van Loy: “Doe eens zot en schrijf ze wijs!”

Wil je graag meedoen aan de schrijfwedstrijd ‘Verhaal voor dictee’? Schrijf een verhaal van minimaal 500 en maximaal 700 woorden met als thema ‘verdwalen’. Je tekst hoeft niet te barsten van moeilijke woorden en instinkers. De Schrijfwijzen is geen wedstrijd voor woordenboekfetisjisten, maar een laagdrempelig en eigentijds taalspel. Je herwerkt je tekst later met de organisatoren van het dictee zodat die klaar is voor het taalspel. 

De einddatum om je verdwaalverhaal in te zenden voor de schrijfwedstrijd is 15 mei 2024. Neem deel op Azertyfactor.