Nieuws

Nieuwe acties #Schrijfinuwkot

Zitvlees kweken is al eeuwen een van de grootste uitdagingen voor schrijvers. Maak dus van de #blijfinuwkot-maatregel een deugd en #schrijfinuwkot.


Hier vind je een verzameling van leuke initiatieven, schrijftips, opdrachten en kansen.  
We houden de pagina actueel en voegen geregeld nieuwe tips, activiteiten en inspiratie toe. 

 

🌎 Kans: Schrijf mee aan 'Het leven na corona, Witboek voor een toekomstige samenleving. 

Deze pandemie verandert langzaam het leven zoals we het kennen. Hoe ziet jouw ideale wereld eruit? Schrijf geen geschiedenis, maar schrijf een toekomst

Schets jouw ideale beeld in max. 5000 tekens.
Wij publiceren eind dit jaar een selectie in een boek 'Het leven na corona, Witboek voor een toekomstige samenleving'.
Inzenden kan tot 10 juni.

Ontdek hoe je kan deelnemen.

 

 

 

📫 Vind een pennenvriend

Met z’n allen begrijpen we dat we thuis moeten blijven. Toch is het een uitdaging, want we raken letterlijk en figuurlijk geïsoleerd. We missen contact en het vrolijke buitenleven. Hoe blijf je toch verbonden?

Neem een pennenvriend(in)! Ontmoet iemand die je anders nooit zou ontmoeten en schrijf brieven naar elkaar.

Vind jouw pandemiepennenvriend(in) op Pandemia Pen Pals. 

 

 

👟 Doe mee aan de #teskstafette

Draag in 1 minuut een tekst voor die jou door de coronacrisis heen helpt en film het. Post jouw filmpje met de hashtag #Tekstafette en tag @denieuweliefde. De Nieuwe Liefde, het Amsterdamse huis voor taal, selecteert de leukste inzendingen en deelt die via hun social media kanalen.

 

 

📓 Schrijf mee aan het coronadagboek van Uitgeverij Pluim⁣

Schrijf je gedachten op, beschrijf je dag en stel jezelf bijvoorbeeld de vraag: Hoe ervaar ik de quarantaine? Wat voor effect hebben de gebeurtenissen die ik zie en lees omtrent het coronavirus op mij? ⁣

Mail jouw belevingen naar Uitgeverij Pluim. De beste teksten worden opgenomen in een boek. ⁣

 

 

🖋️Online schrijven met Shut Up & Write! Gent

Een uurtje thuis gefocust doorschrijven en online toch verbonden met andere schrijfgenoten? Dat kan op zondag 19 april om 14u samen met de Gentse afdeling van Shut Up & Write! Meer info vind je in de Facebookgroep en op de site van Shut Up & Write! 


 

📝Kans: schrijf mee tegen corona

In Deurne ontstond het initiatief om teksten te verzamelen over deze crisis. Het opzet is om een aantal teksten te bundelen in een boek dat na de coronacrisis verschijnt. Check de opdracht op Azertyfactor.
Kennismaken met andere mensen die mee schrijven? Meld je aan bij de Facebookgroep 'Wij schrijven verbindend tegen corona'

 

 

❤️Schrijf een #zorgbrief

Rusthuisbewoners voelen zich in normale omstandigheden soms al geïsoleerd van de maatschappij. Nu de deur op slot gaat, kan dit gevoel nog versterkt worden. 

Klim in je pen en schrijf een zorgbrief: een mooie, handgeschreven brief aan een bekend familielid of aan iemand die je nooit ontmoet hebt, maar met wie misschien een mooie pennenvriendschap kan ontstaan. 

Ontdek hier leuke videotutorials van Jee Kast, #zorgbrieven van auteurs én voorzorgsmaatregelen.

 

 

📝Kans: Schrijf het verhaal voor De Schrijfwijzen

Wil je dat jouw verhaal wordt voorgelezen in meer dan 100 bibliotheken? Grijp dan je kans en klim in je pen. We zijn op zoek naar een meeslepend verhaal voor De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden, dat dit jaar plaatsvindt op vrijdagavond 9 oktober 2020. 

Je verhaal telt minimaal 500 en maximaal 700 woorden en speelt zich af tussen de boeken en/of in de bibliotheek. Het hoeft niet te wemelen van de moeilijke woorden, eigennamen of instinkers. 

Deadline 31 mei

Vind hier alle informatie over de wedstrijd.

 

Kans: win publicatie in magazine Vermeylenfonds

In deze coronatijd ervaren we de broosheid en schoonheid van de aarde eens te meer. Liefde en aandacht voor voor de wereld om ons heen. Laat je inspireren door het thema 'amor mundi', klim in je pen en doe mee. Bezorg ons uiterlijk 15 mei je creatie van maximaal 150 woorden en wie weet, prijkt jouw tekst binnenkort in het volgende magazine van het Vermeylenfonds.

Ontdek deze en vele andere wedstrijden op Azertyfactor.be 

 

 

📘Stel je kandidaat voor SchrijversAcadmie

Ben jij een auteur in wording? Je hebt al wat schrijfervaring en wil eindelijk werk maken van jouw roman, verhalen- of dichtbundel? Gebruik deze tijd om je kandidatuur klaar te stomen voor SchrijversAcademie. Onze opleiding helpt je groeien als schrijver en ondersteunt je bij je literair project. Je krijgt lessen, lezingen en feedback van publicerende auteurs en je komt in contact met enkele uitgevers.
Tot 15 mei kan je je kandidaat stellen. 

 

 

🌍Ga op reis met Google Earth

Je zit binnen en je hebt niet heel veel om handen. Je wil wel schrijven, maar je vindt de inspiratie niet. Is een wandeling om schrijfinspiratie op te doen wel een essentiële verplaatsing? 
Kom je liever niet buiten, dan kan je vanuit je zetel toch de hele wereld rondreizen.

Ga met Google Earth op vakantie en schrijf er een gedicht over.

 

 

📷Schrijf een (raam)gedicht

Maak gebruik van je lockdown en #Schrijfinjekot een gedicht.  Zet het vervolgens op het raam, zo kunnen wandelaars meegenieten van jouw verzen. Maak een foto van je venstergedicht, deel op Instagram met hashtag #iedereeneenbeetjedichter en tag Creatief Schrijven

Nog even wat inspiratie nodig? We diepten tien poëzietips en wijsheden van Siel Verhanneman op uit het archief van ons schrijfmagazine VERZIN. 

 

 

🎤Perform met You On Stream

De toppers van You On Stage roepen op om mee te doen aan hun digitale open mic: “Zolang we in lockdown zitten, is er You On Stream, onze digitale open mic, waar iedereen aan mag deelnemen. Doel: elke dag een montage van artistiekelingen aan het werk de wereld in te sturen, wat creatieve liefde de wereld in te sturen, onze tijd te doven op een constructieve manier en te blijven communiceren, zelfs in isolatie.”

Stuur je filmpjes, audiosporen, foto’s tekeningen, dansmoves, jongleerskills, monologen en andere boodschappen door via FacebookInstagram of yos@mayanaise.be.
Hulp nodig? Gebruik dezelfde kanalen voor al je vragen.

 

 

🎈Poëzie met Balkonnenvrees

Poëtisch podium Ballonnenvrees maakt van een noodzaak een deugd en stampt Balkonnenvrees uit de grond. Poëzie voorgelezen op je balkon, in je luie zetel, onder de douche ... Doe mee, breng je poëzie in beeld en stuur het door naar Ballonnenvrees

 

 

📓Lees VERZIN en zet je aan het schrijven

Het nieuwe nummer van VERZIN is er! Neem je tijd om mee op zoek te gaan naar activisme bij schrijvers. Wie staat zoal op de barricades? Waarom? Kan literatuur de wereld redden? Gaea Schoeters vindt alvast dat ze levensbelangrijk is voor de democratie. 

Hanne Huysmans leert je de kunst van belletrie aan, of hoe je zinnen polijst en teksten construeert als een literaire bouwvakker. Je krijgt ook tips om je prentenboek te pitchen en gaat tenslotte mee op de thee bij Hanne Dodion die met haar STUDIO HAIKU de olympische gedachte omzet in poëzie en medailles voor atleten van het gewone leven. 

Ontdek VERZIN en laat je inspireren door hét magazine dat je aan het schrijven zet.

 

🔎Krijg vakkundige feedback op je tekst

Schrijf je verhalen, gedichten, columns? Heb je een manuscript klaar? Sta je op het punt om jouw tekst in te sturen naar een literair tijdschrift of een uitgeverij, maar twijfel je of die wel goed genoeg is? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij bieden jou vakkundige feedback op een korte tekst (op Azertyfactor) of op een volledig manuscript

Ontdek meer.

 

🖋️Kans: 5e Poëzieprijs vtbKultuur-Holsbeek

Laat je pen spetteren of je klavier kletteren en neem deel aan reeds de vijfde (lustrum) editie van de poëziewedstrijd van VTBKultuur Holsbeek. 

Klim in je pen en stuur uiterlijk op 30 augustus om 23u59 één gedicht in met het thema 'Buren'. Dan maak je kans op een van onze prijzen (boekenbonnen van € 75, € 50 of € 25) én een plaats in de line-up van Poëzie in de Pastorie (voor de eerste 3 laureaten).

Meer informatie en deelnemen op Azertyfactor.

 

We houden de pagina up-to-date.
Zelf leuke schrijfinitiatieven gezien?
Stuur ze naar ons!