Verslag

Spelplezier in 100 bibs met De Schrijfwijzen

Van Oostende, over Gent en Antwerpen, tot Hasselt speelden 3000 taalliefhebbers op vrijdagavond 4 oktober De Schrijfwijzen in 100 bibliotheken. De zeventienjarige Felicia Boeckx schreef de dicteetekst ‘Een sleutel naar het onbekende’ waarover deelnemers zich bogen. Ze beten hun tanden stuk op woorden als art-nouveauhuis, noordwestzijde, geëlektriseerd en majestueuze. De winnaars uit alle bibliotheken spelen op 26 oktober de grote finale van De Schrijfwijzen in AMUZ in Antwerpen.

 

Taalspel tussen de boeken

Op vrijdagavond 4 oktober gingen duizenden deelnemers aan de taalslag. Zo’n 100 bibliotheken transformeerden voor één avond in klaslokalen waar enthousiaste dicteefans hun tanden zetten in onze taal. 

De bibliotheken van onder andere Brugge, Dendermonde, Oostende, Halle, Beerse, Knokke-Heist en Kalmthout waren al snel vol. In Kortrijk konden schrijvers live en online deelnemen. In alle bibliotheken samen was plaats voor zo’n 3000 deelnemers.

De Schrijfwijzen was een ware taaltriatlon in drie rondes: een dictee in de traditionele vorm, een keuzeronde met multiple choice, waarbij de spelers letters konden verzamelen om Scrabblegewijs een lang woord in elkaar te puzzelen, en ten slotte een zenuwslopende spellingbee. Heel wat bekende stemmen, onder wie weervrouw Jacotte Brokken, radiopresentatrice Anja Daems en voormalig weerman Frank Deboosere lazen de dicteetekst voor.

 

Van hartendiefjes tot beertjesdepots

Een taalspel zou geen taalspel zijn zonder enkele uitdagende woorden. Tijdens de multiple choice-ronde fronsten deelnemers bijvoorbeeld de wenkbrauwen wanneer ze moesten kiezen tussen turquoise of turquoize. Ook overschreiden of overschrijden veroorzaakte hoofdgekrab. Het woord geëlektriseerd werd het vaakst fout geschreven. Menig deelnemer ging creatief aan de slag bij het bedenken van het langste woord. Zo passeerden zowel een beertjesdepot als een feestbezigheid, hartendiefjes en lachberichtjes. 

De volledige tekst kan je hier downloaden en lezen.

 

Finale in AMUZ

Alle winnaars van de voorrondes in de bibliotheken nemen op 26 oktober deel aan de grote finale. De finale vindt plaats in AMUZ, de voormalige Sint-Augustinuskerk, in Antwerpen. De winnaar wordt gekroond tot dé Schrijfwijze van 2024.

 

 

De Schrijfwijzen is een initiatief van Creatief Schrijven vzw en de bibliotheken. In samenwerking met VRT, Stad Antwerpen, Van Dale, Confituur Boekhandels, EA Pens & Paper, CVO Encora en Team Taaladvies. Met de steun van Vlaanderen, de Nationale Loterij en de spelers van de Nationale Loterij.

 

Gepubliceerd op

4 okt 2024