Nieuws

Spelplezier in 85 bibs dankzij De Schrijfwijzen

Op vrijdagavond 7 oktober speelden meer dan 3000 taalliefhebbers De Schrijfwijzen in 85 bibliotheken. Thomas Desmet uit Zulte schreef de dicteetekst ‘In het duister tasten’ waarover de deelnemers zich bogen. Ze beten hun tanden stuk op woorden als geüpdatet, cappuccino, delinquent en defibrillator. In elke bibliotheek werd een deelnemer tot Schrijfwijze gekroond. De Schrijfwijze won een exclusieve pen. 

 

Taalspel tussen de boeken

Op vrijdagavond 7 oktober gingen duizenden deelnemers aan de taalslag. 85 bibliotheken transformeerden voor één avond in klaslokalen waar enthousiaste dicteefans hun tanden zetten in onze taal. De Schrijfwijzen was een ware taaltriatlon in drie rondes: een dictee in de traditionele vorm, een keuzeronde met multiple choice, waarbij de spelers letters konden verzamelen om Scrabblegewijs een lang woord in elkaar te puzzelen, en ten slotte een zenuwslopende spellingbee. Tijdens die spellingbee besliste het woord Bijbelvertaling (met hoofdletter B) in meerdere bibliotheken wie de winnaar werd. Het langst mogelijke woord dat deelnemers bij elkaar konden puzzelen was ‘kennisvermeerdering’. Andere leuke woorden die gecreëerd werden met de verzamelde letters: meikeverdesign, rekding en smeergen. 

Bekende stemmen

Sommige bibliotheken hadden ruimte voor twintig mensen, andere verwelkomden 100 spelers. Heel wat bekende namen tekenden present als voorlezer of host. Deelnemers hoorden de stemmen van weerman Frank Deboosere in Mechelen, regisseur Nic Balthazar in Merelbeke of actrice Lize Feryn in Kortrijk. In Lier ging verkeersexpert Hayo Beeckman aan het werk. Nieuwsanker Lieven Verstraete las voor in Jabbeke. In Herent leidde taaladviseur Ruud Hendrickx de jury. Ook verschillende schepenen of burgemeesters waren betrokken als voorlezer of jurylid.

Winnaar wedstrijd ‘Verhaal voor dictee’

De tekst van De schrijfwijzen was ook dit jaar van de hand van onbekend schrijftalent. Daarvoor schreef Creatief Schrijven vzw een wedstrijd uit. Juryleden Ludo Permentier, Martine Tanghe en Marjan De Ridder selecteerden drie teksten. Die werden voorgelegd aan de bibliotheeksector die overtuigd koos voor het verhaal van Thomas Desmet uit Zulte. “In het dagelijkse leven ben ik lector financieel management. Dit ligt er dus wel een stukje vanaf. Het was een sprong in het onbekende, maar ik geniet ervan”, deelde Thomas. Hij werd in Kortrijk in de bloemetjes gezet. 

 

De Schrijfwijzen is een initiatief van Creatief Schrijven vzw in samenwerking met, de Vlaamse bibliotheken, De Standaard en Team Taaladvies.

Gepubliceerd op

11 okt. 2022