Nieuws

Spelplezier met De Schrijfwijzen in 70 bibs

Van Ieper, over Middelkerke, Halle, tot Maaseik speelden meer dan 1500 taalliefhebbers op vrijdagavond 9 oktober De Schrijfwijzen – Het Groot Dictee Heruitgevonden in 70 bibliotheken. Bart Van Craeyevelt uit Diepenbeek schreef de dicteetekst ‘Streber’ waarover deelnemers zich bogen, zowel in de bibs, als op de website van De Standaard en Radio 1. Ze beten hun tanden stuk op woorden als de Dikke Van Dale, verrukkelijke, poleposition en  quasigeleerden. 

 

Spel tussen de boeken

Het dictee coronaproof en veilig laten verlopen, was prioriteit. Het aantal plaatsen per bibliotheek lag daarom lager dan vorig jaar. Het enthousiasme om deel te nemen, was evenwel niet kleiner. De bibliotheken van Leuven, Berchem, Kortenberg, Lier, Maaseik en Schoten waren al snel vol. 

Sommige bibliotheken namen het zekere voor het onzekere, zoals de bib van Kortrijk. Die organiseerde het dictee online via Zoom. Ook De Standaard en Radio 1 gaven mensen de kans om vanuit hun huiskamer mee te spelen met een online variant van De Schrijfwijzen gepresenteerd door Radio 1-presentatrice Sofie Lemaire

 

Taaltriatlon

De Schrijfwijzen was opnieuw een ware taaltriatlon met drie rondes: een dictee in de traditionele vorm, een keuzeronde met multiple choice, waarbij de spelers letters konden verzamelen om Scrabblegewijs een lang woord in elkaar te puzzelen, en ten slotte, bij ex aequo een zenuwslopende spellingbee.

Heel wat bekende stemmen, onder wie tv- en radiopresentator Otto-Jan Ham, actrice Ilse Van Hoecke, regisseur Nic Balthazar en dichter Lotte Dodion lazen de dicteetekst voor. 

 

'Streber' winnaar ‘Verhaal voor groot dictee’

De tekst van Het Groot Dictee Heruitgevonden was ook dit jaar van de hand van onbekend schrijftalent, Bart Van Craeyevelt. Hij won in juni onze wedstrijd ‘Verhaal voor het dictee’. Juryleden Ludo Permentier, Frank Deboosere en Annika Cannaerts, dicteeschrijver van vorig jaar, selecteerden zijn verhaal, ‘Streber’.

Bart werd in de bloemetjes gezet in de Antwerpse bibliotheek Permeke (zie foto). Na afloop van het Groot Dictee verraste hij de deelnemers daar met een vertelstonde en bracht hij zijn verhaal ‘live’.

Het verrassend en grappige dicteeverhaal vol instinkers kan je hier lezen

 

Online warmlopen

Wie zich tijdens de dagen voor De Schrijfwijzen al even wou warmlopen, kon dat doen met het online oefendictee van De Standaard en Radio 1. De tekst van dat dictee, ‘Het laatste boek’ van André Van Butsel, won zilver in de dicteetekstwedstrijd en werd ingelezen door Sofie Lemaire. 


Die Sofie Lemaire had op maandag 5 oktober al één van de bezielers van Het Groot Dictee Heruitgevonden, Ludo Permentier, in haar Radio 1-studio te gast. Ludo legde van naaldje tot draadje uit wát De Schrijfwijzen zijn en hoe belangrijk correct spellen al dan niet is. Ludo zijn bevlogen dicteediscours herbeluisteren kan hier


Van maandag 5 oktober tot vrijdag 9 oktober speelden maar liefst 8.500 mensen het online oefendictee. De resultaten waren alvast hoopgevend: de gemiddelde deelnemer spelt goed tot uitstekend.

De Standaard deed meteen ook een kleine rondvraag bij de deelnemers, daaruit kwamen ook andere interessante resultaten. Zo zijn de taalfans echt verknocht aan de dt-regel en zal die niet snel verdwijnen als het aan hen ligt. Deze en andere bevindingen kan je lezen in het interessante artikel: ‘Proficiat, u spelt goed’ op De Standaard. 


Duidelijk is dat spelplezier nog steeds een dubbele betekenis heeft voor minnaars van de Nederlandse taal. 

 

Tot volgend jaar! 

Gepubliceerd op

9 okt. 2020