Verslag

Spelplezier tijdens De Schrijfwijzen in 100 bibs

Van Oostende, over Kortrijk, Antwerpen, tot Genk speelden 3000 taalliefhebbers op vrijdagavond 6 oktober De Schrijfwijzen in 100 bibliotheken. Hanneke Middelburg uit Goes (NL) schreef de dicteetekst ‘Het geheim' waarover deelnemers zich bogen. Ze beten hun tanden stuk op woorden als geëxalteerde, bikinilijnen, vermiljoenrode en laconiek. In aanloop naar het dictee in de bibliotheken organiseerde Radio 2 ook een taalspel. De winnaars van beide wedstrijden spelen op 21 oktober de grote finale van de Schrijfwijzen in de Marconi Studio in Brussel.


Taalspel tussen de boeken

Op vrijdagavond 6 oktober gingen duizenden deelnemers aan de taalslag. In 100 bibliotheken die voor één avond transformeerden in klaslokalen waar enthousiaste dicteefans hun tanden zetten in onze taal. 

De bibliotheken van onder andere Koksijde, Brugge, Dendermonde, Beerse, Mechelen, Lommel en Wemmel waren al snel vol. In Kortrijk konden schrijvers live en online deelnemen. In alle bibliotheken samen was plaats voor zo’n 3000 deelnemers.

De Schrijfwijzen was een ware taaltriatlon in drie rondes: een dictee in de traditionele vorm, een keuzeronde met multiple choice, waarbij de spelers letters konden verzamelen om Scrabblegewijs een lang woord in elkaar te puzzelen, en ten slotte een zenuwslopende spellingbee. Heel wat bekende stemmen, onder wie weervrouw Jacotte Brokken, radiopresentatrice Anja Daems en voormalig weerman Frank Deboosere lazen de dicteetekst voor. “De sfeer was overal gemoedelijk met verbinding als centraal idee. Spelplezier bleek belangrijker dan het aantal spelfouten”, vertelt An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw, het Vlaamse steunpunt voor schrijfliefhebbers, dat het dictee in de bibliotheken coördineert. 

 

Van kiemvorsers tot ruimtesoaps

Een taalspel zou geen taalspel zijn zonder enkele uitdagende woorden. Tijdens de multiple choice-ronde fronsten deelnemers bijvoorbeeld de wenkbrauwen wanneer ze moesten kiezen tussen patchoelieolie of patchoeliolie. Ook sito presto of cito presto veroorzaakte hoofdgekrab. Het woord delfisch werd het vaakst fout geschreven. Menig deelnemer ging creatief aan de slag bij het bedenken van het langste woord. Zo passeerden zowel een visprooi als een sprietatoom, een vierwielerkampioen en een kiemvorser. 

De volledige tekst kan je hier downloaden en lezen.

 

Winnaar wedstrijd ‘Verhaal voor groot dictee’

De tekst van De Schrijfwijzen was ook dit jaar van de hand van onbekend schrijftalent. Daarvoor schreef Creatief Schrijven vzw een wedstrijd uit. Juryleden Ludo Permentier, Kelia Kaniki Masengo en Frank Deboosere selecteerden drie laureaten. Hun teksten werden voorgelegd aan de bibliotheeksector die overtuigd koos voor het verhaal van Hanneke Middelburg uit Goes (NL). Zij werd in de bloemetjes gezet in de Brugse bibliotheek Biekorf. 

 

Taalspel op Radio 2

De voorbije week konden ook luisteraars van Radio 2 een ticket winnen voor de finale van De Schrijfwijzen. Tijdens het programma Spits moesten zij, net als tijdens de spellingbee in de dictees, moeilijke woorden spellen. 

 

Finale in Marconi Studio

Alle winnaars van de voorrondes in de bibliotheken nemen op 21 oktober deel aan de grote finale. Ook de winnaars van het dictee van Radio 2 trekken er ten strijde. De finale vindt plaats in de iconische Marconi Studio in Brussel. De winnaar wordt gekroond tot dé Schrijfwijze van 2023.

Hanneke Middelburg ontvangt bloemen van An Leenders, directeur van creatief schrijven

Sfeerbeeld Hanneke Middelburg en An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw, in Brugse bibliotheek Biekorf © Creatief Schrijven vzw

 

De Schrijfwijzen is een initiatief van Creatief Schrijven vzw en VRT, in samenwerking met de Vlaamse bibliotheken en Team Taaladvies.

Gepubliceerd op

6 okt 2023