Nieuws

Spelplezier tijdens De Schrijfwijzen in 70 bibs

Van Aartselaar en Asse helemaal tot Zoersel en Zottegem speelden meer dan 2000 taalliefhebbers op vrijdagavond 8 oktober De Schrijfwijzen – Het Groot Dictee Heruitgevonden in 70 bibliotheken. Anneke Verbeeck uit Wondelgem schreef de dicteetekst ‘De lettervreter’ waarover deelnemers zich bogen. Ze beten hun tanden stuk op woorden als whiplash, QR-codescanner, quatsch, zo-even en lawaaiige. 

Taalspel tussen de boeken

Op vrijdagavond 8 oktober gingen duizenden deelnemers aan de taalslag. 70 bibliotheken transformeerden voor één avond in klaslokalen waar enthousiaste dicteefans hun tanden zetten in onze taal. De Schrijfwijzen was een ware taaltriatlon in drie rondes: een dictee in de traditionele vorm, een keuzeronde met multiple choice, waarbij de spelers letters konden verzamelen om Scrabblegewijs een lang woord in elkaar te puzzelen, en ten slotte een zenuwslopende spellingbee. Toch leidde dat niet tot onenigheid. “De sfeer was in alle bibliotheken ontspannen en gemoedelijk. Er werd al eens pittig gediscussieerd over de regels, maar er werd ook goed gelachen met de nieuwe woorden die mensen uitvonden met de verzamelde letters, zoals bijvoorbeeld olifantenteen, banaliteitengloed en lentefietsbel”, vertelt An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw, het Vlaamse steunpunt voor schrijfliefhebbers, dat het dictee in de bibliotheken coördineert.

Bekende stemmen

Sommige bibliotheken hadden ruimte voor twintig mensen, andere verwelkomden 100 spelers. Vele bibliotheken, waaronder die van Antwerpen, Oostende en Gent, bereikten de maximum capaciteit. Heel wat bekende namen tekenden present als voorlezer of host. Deelnemers hoorden de stemmen van weerman Frank Deboosere in Mechelen, regisseur Nic Balthazar in Merelbeke of taalfanaat Thérèse Wauters-De Jaeger in Bornem. In Antwerpen gingen zowel all-round creative Aimée-Fidèle Mukunde als acteur en rapper Rashif El Kaoui aan het werk. In Herent leidde taaladviseur Ruud Hendrickx de jury. Ook verschillende schepenen of burgemeesters waren betrokken als voorlezer of jurylid.

Winnaar wedstrijd ‘Verhaal voor dictee’

De tekst van Het Groot Dictee Heruitgevonden was ook dit jaar van de hand van onbekend schrijftalent. Daarvoor schreef Creatief Schrijven vzw een wedstrijd uit. Juryleden Ludo Permentier en Chaima Saysay selecteerden drie teksten. Die werden voorgelegd aan de bibliotheeksector die overtuigd koos voor het verhaal van Anneke Verbeeck uit Wondelgem. “De inspiratie voor dit verhaal kwam tijdens een wandeling’, deelde Anneke wanneer ze in de bloemetjes werd gezet in bibliotheek Permeke in Antwerpen. 

Online dictee

Wie op 8 oktober niet in de lokale bib geraakte, kan nog steeds deelnemen aan de online variant. Tot zondag 10 oktober is het online dictee beschikbaar in de vernieuwde DS Nieuws-app van De Standaard. Daar krijgen de deelnemers de tekst, ‘De vrome Katharina’ van Rob Driessen voorgeschoteld. Hij won zilver in de dicteewedstrijd van Creatief Schrijven vzw. Radio 1-presentatrice Sofie Lemaire las zijn tekst in. Het online dictee staat sinds maandag 4 oktober online en lokte al 3000 deelnemers. 

De winnaars van het dictee in de bibliotheken en de winnaars van het online dictee nemen het tegen elkaar op tijdens de grote finale van De Schrijfwijzen op zaterdag 23 oktober in de Koninklijke Bibliotheek van België. De winnaar gaat aan de haal met een exclusieve Parker vulpen.

 

Foto: Anneke Verbeeck in de Antwerpse bibliotheek Permeke.

 

De Schrijfwijzen - Het Groot Dictee Heruitgevonden is een initiatief van Creatief Schrijven vzw en De Standaard, in samenwerking met NRC Handelsblad, de Vlaamse bibliotheken en Team Taaladvies.

Gepubliceerd op

8 okt. 2021