Verslag

Taal centraal tijdens Groot Dictee in meer dan 100 bibs

Van Oostende over Kortrijk, Mechelen en Leuven tot Tongeren openden op 6 december 100 bibliotheken hun deuren voor De Schrijfwijzen – Het Groot Dictee Heruitgevonden. Meer dan 3500 deelnemers zetten hun tanden in woorden als assessmentcenter, AI-ingenieurs en decolleté. Annika Cannaerts uit Borgerhout schreef het dictee. Zij won de wedstrijd ‘Verhaal voor dictee gezocht’ met een tekst over robot ‘Dolly’ die  na de Derde Wereldoorlog als bibliothecaresse de plak zwaait.

Wil je zelf het dictee ook eens proberen? Zoek je dan een zoetgevooisde stem.
Het verhaal 'Dolly' vind je integraal hiernaast (download). 

Ben jij een schrijfwijze of eerder een mager spelkonijn? 

Doe de test! De krant De Standaard biedt een online variant van het dictee aan met het verhaal 'Leesdrift' van Roel Slabbinck. Roel was ook één van de laureaten van de wedstrijd 'Verhaal voor dictee gezocht'. Ontdek zijn verhaal en speel mee met het online dictee. En kom te weten of jij een schrijfschaap of dicteetijger bent. 

De winnaars van beide dictees spelen op 18 januari de grote finale van De Schrijfwijzen in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel.

Een initiatief van Creatief Schrijven vzw en De Standaard i.s.m. de bibliotheken, naar een idee van de bibliotheek van Mechelen. 

 

Reportage 6 december bib Mechelen 

 

 

Gepubliceerd op

6 dec. 2019

Download

Dolly