Nieuws

Vanessa Daniels wint 'Azertyfactor 2019'

Stel je kandidaat om op 11 november op de Boekenbeurs een hele dag deel te nemen aan 'Azertyfactor: de uitdaging' door een orginele schrijfopdracht te vervullen, dat was de oproep. We ontvingen een zestigtal straffe inzendingen. De vakjury selecteerde tien laureaten.

Anneleen Van Offel schotelde hen op 11 november verschillende schrijfopdrachten voor die ze tegen de klok moesten vervullen. Na een intense dag zwoegen, zweten en schrrappen brachten zij in de namiddag een verse pennenvrucht voor vakjuryleden Lara Taveirne, Vitalski en Rudy Vanschoonbeek (uitgeverij Vrijdag).

Winnaar Azertyfactor 2019

De vakjury bekroonde Vanessa Daniels met de titel 'Azertyfactor 2019'. Vanessa ontving een boekenpakket met enkele bijzonder gesigneerde exemplaren en zij krijgt een coachingstraject. 

Wim De Vos en Floris Cavyn kregen een eervolle vermelding. 

De jury was zeker onder de indruk van de prestatie van alle laureaten. Onder tijdsdruk en op zo'n drukke beurs die teksten schrijven en brengen, is geen makkelijke opdracht. Alle kandidaten hebben dat schitterend gedaan. 


De tien geselecteerden 

We ontvingen veel straffe inzendingen. Na lang wikken en wegen heeft de vakjury onder leiding van Vitalski beslist om de volgende tien kandidaten aanstaande maandag uit te nodigen: 

 • Angelo Cloof
  "Ik lees graag en veel, en wat al die boeken mij al hebben opgeleverd is verwondering en tegelijkertijd nieuwsgierigheid. Verwondering als in: hoe is het mogelijk dat sommige mensen dergelijke verhalen kunnen laten ontspruiten uit hun verbeelding?; nieuwsgierigheid als in: is het mogelijk dat ik dergelijke verhalen kan laten ontspruiten uit mijn verbeelding? Ik ben dus heel benieuwd of ik het bij verwondering moet houden, of dat ik door middel van mijn nieuwsgierigheid verwondering kan veroorzaken bij anderen. Spannend!" 

 • Bram Trachet
  "Ik gebruik sinds enkele jaren mijn vrije uren om te schrijven aan een debuutroman. Die is nu klaar. De Azertyfactor is voor mij dus een soort van coming out; na jaren in de veilige, geborgen kast van de wetenschappen doorgebracht te hebben, steek ik zenuwachtig de hal over en klop ik voorzichtig, niet goed wetend wat precies te verwachten, op de deur van die raadselachtige kamer waarop in grote, plechtige letters geschreven staat: 'literatuur'." 

 • Floris Cavyn
  "Ik heb me nooit willen meten met de schrijfsters en schrijvers die ik graag lees. Wel wil ik onderzoeken of ik het ook kan. Ik schrijf nooit met een bepaald doel voor ogen, maar wel met heel veel goesting. De drang om die woorden op papier te zetten groeit elke dag, en ik wil die niet temperen. Ik wil het schrijven ten volle beleven."

 • Gwen Aerts
  "Het hart op de tong, en op papier. Schrijfervaring heb ik niet, goesting des te meer. Inspiratie haal ik uit dagelijkse dingen uit het verleden, het heden, en wat hopelijk de toekomst zal zijn."  

 • Jolien Van Simaeys
  "Als ik 3 woorden moet kiezen die mij typeren, dan zijn dat: creatief, enthousiast en ambitieus. Creatief, wegens mijn passie voor schrijven en muziek; verder houd ik er ook van om andere creatieve uitdagingen en projecten aan te gaan. Enthousiast over alle prachtige kansen die het leven te bieden heeft. Ambitieus, zowel in mijn studies geneeskunde, als in mijn wens om een schrijfcarrière uit te bouwen. Ik verheug me dan ook zeer hard om via deze Uitdaging te groeien in mijn schrijfproces en storytelling skills. Het is mijn ultieme droom om via mijn verhalen mijn bijdrage aan deze wereld te leveren."  

 • Kim De Roover
  "Ik ben zinzorger van beroep, en werk graag met mensen. Die zingeving wil ik ook in verhalen steken. Mijn hooggevoeligheid typeert me. Een modewoord wellicht, maar ook een eigenschap die bij het schrijven van pas komt.  Ik doe mee omdat ik mijn schrijftalent in goede banen wil laten leiden. Het is er, maar het is nog niet getemd."

 • Sara Van Wonterghem
  "Ik ben maatschappelijk werker van opleiding en werk voor het CLB. Vrije tijd wordt doorgebracht met clichés zoals vrienden, familie, sporten en vestimentaire crisissen. Volgens mijn significante anderen ben ik een kritisch vat vol spitsvondigheden met een goed gevoel voor humor. Ik voeg daar graag zelf aan toe dat ik zwak heb voor cynisme en ietwat lange zinnen. Tot slot sterf ik van de schrik bij de gedachte te moeten voorlezen voor een publiek."
   
 • Vanessa Daniels 
  "Ik doe mee omdat schrijven als spelen is. Omdat het een geschenk is aan mezelf,  een moment waarbij ik me niet verlies in een ander. Omdat ik er thuis niet altijd toe kom om dat schrift open te slaan omdat ik al eens lui ben of omdat er soms zoveel in mijn hoofd zit dat het zichzelf hermetisch afsluit. Soms helpt het als iemand even aan het ventieltje draait  of me uitdaagt...   Ik ben Vanessa, actrice en dichter/performer. Afgelopen jaar schreef ik mijn eerste poëzie - en theatervoorstelling: Kaffee."

 • Wim De Vos
  "Ik ben nu 25 jaar aan het schrijven en probeer daar zoveel mogelijk tijd voor vrij te maken, maar je moet het echt stelen van het leven. Dat heeft blijkbaar altijd andere plannen met mij. Toch, voor ik 40 word, wil ik proberen alles uit het (misschien beperkte) talent te halen dat er in zit. Vandaar dat ik deelnam aan de wedstrijd. Ik wil weten wat ik waard ben. En eens een klankbord hebben, iemand die zegt wat goed en slecht is, waar ik kan bijsturen, want ik voel vaak aan dat het niet helemaal juist zit, maar weet niet altijd precies hoe ik dat dan moet aanpassen.   Ik ben niet erg ambitieus in het leven. Behalve dan wat schrijven betreft. Daar wil ik echt voor gaan. Het is een echte droom om ooit uitgegeven te worden, maar ik heb gemerkt dat je met een onbekende naam vandaag amper/niet gelezen wordt bij uitgeverijen en dat je steeds onderaan de leesstapel belandt en dat is zonde. Zo krijgen aspirant-schrijvers nauwelijks kansen om zich te bewijzen. Daarom heel fijn dat Azertyfactor er is!"
   
 • Yo Van den Bulck
  "Ik werk met scherven (mozaiëk) en woorden. Bezocht gretig het Midden-Oosten.Na een ongeval in 2012 werd mijn wereld kleiner … heel even. De Arabische Lente beleefde ik in revalidatie. Een medisch pensioen later sijpelde de vluchtelingen ons land binnen. Ik ontving hen met open armen (mijn benen wilden niet mee). Na vijf jaar vluchtelingenhulp op alle niveau’s besluit ik te stoppen (ik neem hun fouten over als ik Nederlands spreek!) en mijn ervaringen op papier vast te leggen. Een contemplatie voor mezelf maar ook voor de samenleving die de opvang en verwerking moeizaam verwerkt . Kan ik bijdragen  met  een positieve impuls?Ik selecteerde tien Syrische mensen en beschreef hun parcours in het nieuwe thuisland . Maar ik ben onzeker, wat met de privacy, hoe pak ik dit aan? Schrijfcoach S.O.S…."

   

Gepubliceerd op

9 nov. 2019