Nieuws

Tien laureaten van De Uitdaging bekend

De tien laureaten die strijden voor de titel ‘Azertyfactor 2020’ zijn bekend! Juryleden Siel Verhanneman en Vitalski selecteerden na lang wikken en wegen de volgende tien kandidaten. Bij elke naam vind je ook een fragment uit de motivatie die de laureaten aan hun deelname uit de voorronde toevoegden.

Annika Cannaerts - “De personages in mijn kortverhalen vind ik helden, een ander zou ze makkelijk losers noemen.”
Christine Selleslagh - “Ook ik heb een verhaal, elke dag wel een paar zelfs.”
Hanneke Middelburg - “Dat is wat ik doe. Woorden geven aan beelden.”
Hans Verhaegen - “Ik zweet en zwoeg, schrijf en schrap tot ik m'n zinnen niet meer kan zien.”
Inge Moons - “Diep in mijn binnenste ben ik auteur, altijd al geweest.”
Jasper Croonen - “De realiteit is dat ik gewoon zo veel mogelijk verhalen wil neerpennen.”
Joke De Kerpel - “Ik zit in de fase dat ik experimenteer met tekstvormen en mijn eigen stijl zoek.”
Jolan Bollen - “Als een eend vijf minuten kopje-onder kan zwemmen, wel, dan kan ik dat ook.”
Laura Nollet - “Me echt toeleggen op mijn werkpunten en de verhalen die in mij broeien op papier zetten.”
Tine Tytgat - “Taal is het enige instrument dat ik bespeel, maar door het drukke leven werd het een beetje roestig en geblutst.”

Over De Uitdaging

Met De Uitdaging gaat Creatief Schrijven op zoek naar onbekende schrijvers met straf talent. In de voorronde schreven alle deelnemers een korte tekst geïnspireerd door een filmpje dat speciaal voor De Uitdaging werd gemaakt. Wil je dat filmpje graag nog eens bekijken? Je vindt het op ons YouTube-kanaal.

Op 28 november kruisten dertig schrijvers tijdens de halve finale de degens. Ze schreven in een nieuw genre en dachten na over wie zij als personage zouden zijn. Meer dan één pen sneuvelde, maar het resultaat mocht er zijn. Zestig indrukwekkende teksten geschreven door dertig halve finalisten.

De vakjury las alle teksten, las ze nog eens en nog eens, en selecteerde uiteindelijk haar tien favorieten. Deze tien laureaten zijn nog in de running voor de titel 'Azertyfactor 2020'. De winnaar van De Uitdaging gaat aan de haal met persoonlijke coaching en verschillende publicatiekansen.

Finale*

Op zaterdag 23 januari krijgen de laureaten meerdere nieuwe schrijfopdrachten voorgeschoteld. Aan het einde van de dag brengen ze ook een van hun verse pennenvruchten voor de vakjury en een online publiek.

Wil jij graag deel uitmaken van dat publiek? Hou dan de week voor de finale zeker onze website in de gaten voor meer uitleg over hoe je de finale live online volgt. Zet 23 januari alvast in je agenda!

* De covid 19-maatregelen die op dat moment gelden, bepalen of de finale voor de kandidaten live of online doorgaat. Het publiek zal sowieso enkel online aanwezig zijn.

Winnaar 2019

Vanessa Daniëls uit Dilbeek won vorig jaar op de Boekenbeurs, de ‘Azertyfactor 2019’, de eerste editie van deze wedstrijd. Zij wordt momenteel gecoacht door Stijn Vranken. Haar woorden verschenen het afgelopen jaar op een poster in onze cursus- en wedstrijdbrochure, in een schrift dat we maakten n.a.v. de Schrijfdag en op een kaart als troostgedicht voor de 1.500 deelnemers aan De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden. Vanessa Daniëls kreeg ook een interview op Radio 1.

Gepubliceerd op

19 dec. 2020