Nieuws

Zeven tips voor een 'zeer kort verhaal'

In onze tijdsgeest, met de oneindige stroom aan informatie die op ons afkomt, maakt de literaire verhaalvorm van ultrakorte verhalen furore. Nu we dagelijks met onze smartphones een hele wereld op zak hebben, lijkt het handpalmverhaal het ideale genre. 

Wat is een ZKV? 

Microfictie, handpalmverhalen of zeer korte verhalen (zkv), ze zijn van alle tijden. 

Een zkv bestaat uit maximum 1000 woorden, maar dat kunnen er ook een pak minder zijn. Meer woorden betekent niet noodzakelijk een beter verhaal. Zo schreef Hemingway een heel sterk verhaal in slechts zes woorden: For sale: Baby shoes, never worn.

Frederic Brown had dan weer genoeg aan vijftien woorden voor zijn doeltreffend zkv.

Terugkeer
De laatste man op aarde zat in zijn zetel. Er werd op de deur geklopt.

In een heel kort stuk tekst opent zich een hele wereld voor de lezer. Dat is de kracht van flash fiction.

 

A.L. Snijders, de grootmeester

De in juni overleden Nederlandse auteur A.L. Snijders stond bekend om zijn handpalmverhalen of zkv's. Als hij er al niet internationaal de uitvinder van was, dan zeker één van de grootmeester. De afkorting zkv is onlosmakelijk met Snijders verbonden.

'Tat Tvam Asi' is één van de gevierde bundels zeer korte verhalen van wijlen Snijders. Zijn zkv’s vatten het leven geconcentreerd samen. Een zomerse literatuuraanrader. 

 

Hoe begin je eraan?

Wie denkt: ‘Weinig woorden, dus een makkie’, heeft het bij het verkeerde eind. Het is een stuk moeilijker dan je denkt, maar met deze zeven regels kun je aan de slag. Daarna is het een kwestie van oefenen.

  • Schrap alle overbodige woorden en vermijd dialogen.
  • Zorg voor een sterke openingszin.
  • Begin in medias res (in het midden van het verhaal).
  • Hou het simpel: beperk het aantal personages en zorg voor één thema.
  • Leg niet uit, toon.
  • Zorg voor een pakkende titel.
  • Ga voor een open einde.

In ons magazine VERZIN verscheen in 2019 een uitgebreid artikel van de hand van Yves Joris waarin hij alle regels uitvoerig toelicht. Je kan het gratis downloaden op deze pagina. 

 

Wekelijkse inspiratie op Instagram

Wil je alvast trainen voor de European Flash Fiction wedstrijd in 2022? Dat kan deze zomer. Elke donderdag ontdek je op onze Instagrampagina een beeld. De opdracht is simpel: schrijf een zkv van max. 50 woorden en post het als comment

Zo krijg jij de nobele kunst van het zkv in de vingers en kan je in 2022 meedingen naar de titel: beste zkv-schrijver van Europa! 

Niet vergeten: schrijven is schrappen!

 

Oefenen voor de Europese Flash Fiction wedstrijd 2022

Elk jaar organiseert de Euopean Association of Creative Writing Programmess, EACWP, in het voorjaar de European Flash Fiction Contest. Samen met schrijfliefhebbers uit dertien verschillende landen krijgen Vlaamse schrijvers de kans om te strijden voor de titel van dé beste Europese flash fictionschrijver van het jaar en geldprijzen van 600 of 400 euro.

Onze laureaat is dit jaar Geert Simonis die met zijn zkv 'Tweewieler' meedingt naar het Europees Flash Fiction goud. In 2020 won de Vlaamse inzending van Elke Van Lonkhuyzen nog zilver op de European Flash Fiction Contest. 

Wie dit jaar de hoofdprijs wint, komen we op 15 juli te weten.

 

Gepubliceerd op

7 jul. 2021