Nieuws

Win een publicatie in Het Nietsblad

Uitgestelde zomer

Zomer 2020 is er eentje zonder precedent. Afgeblazen reizen, uitgestelde sportevenementen en afgelaste festivals: 2020 heeft een ‘zomer die niet was’. Er is dus ook veel nieuws dat niet verschijnt.

Tijd om het zelf te verzinnen, onder het motto: ‘Geen nieuws, goed nieuws!’ Zit deze zomer niet te kniezen over alles wat je mist.

Schrijf zelf fake nieuws

Elke week van deze zomer verschijnt op donderdag een nieuwe schrijfopdracht op onze Facebookpagina. Elke opdracht is een ander artikel voor onze nepnieuwskrant, Het Nietsblad.

Schrijf mee, bedenk een artikel over iets wat niet gebeurde, post het op Azertyfactor met als titel “GEEN NIEUWS: ‘jouw krantenkop’".

Wie weet verschijnt jouw fake news in Het Nietsblad, onze zomerkrant die half september verschijnt. 

De deadline voor alle artikels is 3 september, middernacht. 

Schrijfopdrachten

De laatste - WEEK 7 - Festivalitis 

Hemelse gezangen resoneerden dit jaar niet over festivalweides. Gelukkig hoorde je evenmin dat jouw favoriete stem zonder een goed producer eigenlijk kattenvals klinkt. Er vielen geen nieuwe geluiden te ontdekken. En we kwamen niet te weten of The Strokes nog altijd goed zijn. Miste je de wekelijkse festivalbijdrage? Niet getreurd. Schrijf er zelf een. Blaas je verloren muzikale helden opnieuw leven in, zet ze op een imaginair podium. Maak de beste line-up ooit. Leng je bier aan met water. Luister. En wees onverbiddelijk.

 

De vorm

Jouw artikel bestaat uit: een kop van max. 8 woorden, een inleiding van een drietal lijnen (max. 50 woorden of 300 tekens) en een tekst van een twee à drie korte alinea’s (max. 1000 tekens).

Je post jouw artikel op Azertyfactor met als titel “GEEN NIEUWS: ‘jouw krantenkop’".

De laatste opdracht verschijnt op donderdag 27 augustus. 

Het Nietsblad zal als digitale krant verschijnen in de week erop. Daarin zal de jury  -bestaande uit het team van Creatief Schrijven vzw - een selectie maken. Een winnend artikel per opdracht. 

Verzin erop los! (Succes, nvdr.)

 

Eerdere schrijfopdrachten

WEEK 1 - Misdaadjournalistiek

Het land stond niet in rep en roer. Het proces van de eenentwintigste eeuw was het niet. Een mysterieuze verdwijning? Een moordzaak misschien? Wie zal het zeggen? Jij kan dat! Verzin in volle komkommertijd een spannend true crime verhaal. Schrijf er een fake nieuwsartikel over en wie weet verschijnt het in onze zomerkrant, Het Nietsblad.

WEEK 2 - Sportjournalistiek 

Niemand won de eerste Alpenrit van 2020 die over de gevreesde Alpenpas Col du Galibier passeert. Geen minuten voorsprong voor de gele trui. De bolletjestrui wisselt niet van schouders. Alles kan dus nog steeds. Verzin een spannende touretappe en schrijf je eigen fake wielernieuws. Wie weet verschijnt jouw nepnieuws in onze e-krant, Het Nietsblad. 

 

WEEK 3 - Weerbericht

Wolkenvelden, straalstroom, stapel- of sluierwolk,  mistbank, hagelbui, motregen. Weer, geen weer, onweer? Weervoorspellers beschikken over een arsenaal prachtige Nederlandse woorden om de grillen van de natuur te vertalen. Ze gaan moeiteloos van hectopascal naar bar. Maakt neerslag je neerslachtig? Geen nood, kruip even in de huid van weerman en -vrouw en verzin welk weer het (niet) wordt. Let wel even op: zowel de kusthoreca als de landbouwers tevreden houden, is geen evidentie.

 

WEEK 4 - Culinaire bijlage

Tijdens de zomermaanden is er een ongekend aantal komkommers voorhanden. Journalisten roepen op om deze niet allemaal uit te persen tot komkommernieuws en manen bezorgde krantenlezers aan om de groente liever creatief te consumeren dan ze tussen het wereldnieuws op te nemen.
Daarom liefste lettervreters, grill uw komkommer op de BBQ, draai hem in je zomersalade, wring hem uit tot tzatziki, vermaal hem in je gazpacho. Kortom maak er korte metten mee en geef komkommernieuws geen schijn van kans.

 

WEEK 5 - Filmrecensie

Maak van jouw persoonlijke smaak dé norm. Raad deze week de Nietsbladlezer aan om een onbestaande film zeker te zien of nét te mijden als de pest. Speelt een acteur de pannen van het dak? Zit het script vol gaten? Is de plot te voorspelbaar? Deze week dagen we je uit niet alleen een film te verzinnen, maar er ook bijzonder kritisch over te zijn. Geef die innerlijke criticaster éíndelijk een publiek podium.

 

Week 6 - Reisbijlage

Tenten in de achtertuin, een geïmproviseerd hotelbuffet op het keukenaanrecht. Genieten van een kleine wellness in de badkamer. Recenseer je staycation alsof je in een all-in aan de Costa del Sol of de Turkse Rivièra zat. Tips voor interessante daguitstappen zijn een plus.

Gepubliceerd op

15 jul. 2020