Nieuws

Antiverliezers van 'Bezette Stad'

Ter ere van de 100e verjaardag van de bundel van 'Bezette Stad' van Paul Van Ostaijen,                   

organiseerden wij een a

                                       n 

                                          t 

                                             i wedstrijd.

We vroegen de dadaïst in jezelf naar boven te halen en te experimenteren met taal. En dat deden jullie! We ontvingen meer dan 100 straffe inzendingen. Volledig in de lijn van het genre waarmee Paul Van Ostaijen faam maakte: de antikunst.

Leo Belgicus

De vakjury heeft alle creaties aandachtig bekeken, gelezen en lang gewikt en gewogen. Roel Slabbinck kwam als winnaar uit de bus van 'Bezette Stad'. Zijn visueel klankgedicht 'Leo Belgicus' verscheen op de backcover van ons magazine VERZIN

"Dit gedicht doet denken aan de lelijkheid van de lintbebouwing. De schrijver gebruikt functioneel  taalbeelden die herinneringen oproepen aan Paul van Ostaijen, maar ook aan Renaat Ramon en de Braziliaanse Noigrandes. Zowel tekstueel als visueel levert hij een sterk staaltje af dat gedrukt op heel groot formaat niet zou misstaan in het M HKA", aldus een lovend juryrapport." 

(klik op de foto voor een grote versie)

 

MMMM Hagelslag

Harlinde Bormans ontvangt een eervolle vermelding met haar grappige klankgedicht 'MMMM Hagelslag'. 

De jury noteerde: "Deze tekst sprong direct in het oog. De eerste zin is meteen een duidelijke en geestelijke knipoog naar Paul Van Ostaijen. De tekst lijkt op deze manier in dialoog te gaan met het gedicht BOEM PAUKESLAG. Alsof Harlinde het in haar versie heeft over de oorlog die we hedendaags vaak voeren, die met ‘onze lijn’. Dit gedicht komt tot leven dankzij het heerlijke spel met woorden. Zowel in de lettertypes en de beweeglijkheid van de woorden, als de klanken die ze met zich meebrengen. Het gedicht eindigt ook even sterk als dat het begint. Straf gedaan!"

(klik op de foto voor een grote versie)