Poëzieateliers

Creativiteit ontwikkelen en kennismaken met taal als kunstvorm, ligt aan de basis van ons poëzieaanbod voor middelbare scholen.

We hebben een aanbod aangepast aan alle graden van ASO, TSO, BSO en BUSO. Elk atelier is een volwaardig lesprogramma.

Ons aanbod is divers: van korte ateliers tot langere trajecten om jouw leerlingen de pracht van poëzie bij te brengen.

Een atelier bestellen kan door te mailen naar post@creatiefschrijven.be.

 

TIKTOK, SNAP!, INSTA of SELFIE - VIDEOPOEM | 1ste Graad

Tijdens dit atelier gaan we aan de slag met de favoriete sociale media app van jouw klas. Of je nu tiktoker, instagrammer of snapper bent, wordt een echte poëzieknapper op het virale net!

Instapoëzie: in dit atelier gebruiken we foto’s van op je smartphone als extra inspiratiebron en vangen we de schoonheid van pixels in taal. Onze pen is net een fototoestel. Op het einde van het atelier distilleren ze uit alle verzamelde woorden een gedicht.

Tiktokpoëzie: Ga in duet met een bestaand TikTokgedicht, leg een sfeer vast door beelden te maken of breng een bestaand gedicht als spoken word, rap of slam. We filteren uit woorden een gedicht en vangen dit in een beeld. Samen maken we het ultieme TikTokgedicht. Klaar om viraal te gaan!

Snap!poëzie: We toveren snapchat om tot snap!gedichten. Aan portretten van onbekenden koppelen we gevoelens en emoties. Hoe leg je een leven in woorden zonder dat er clichés komen bovendrijven? Met woorden als filters leggen we laag per laag betekenis in een portret.

Leerdoelen: Gebruik van beeld, muziek, beweging, drama of me­dia om zichzelf uit te drukken. Leren op een veilige, verantwoorde en doelmatige manier schriftelijk te communiceren via media, multimedia en sociale media.

 

PROTESTPOËZIE | 2de Graad

Met woorden kan je pijnlijk fluisteren en bikkelhard roepen. We halen inspiratie uit protestgedichten, gaan op zoek naar een persoonlijke stem en pennen onze eigen visie op de wereld neer. Op basis van flarden eigen tekst en gevonden woorden schrijven we een poëtische protestposter. Poëzie als verweer tegen de wereld!

Leerdoelen: Gebruik van beeld en me­dia om zichzelf uit te drukken. Actief omgaan met cultuur en kunst die hen om­ringen. Zoeken naar duurzame oplossingen om de lokale en globale leefomgeving te beïnvloeden en te verbete­ren.

 

GESLAMT | 3de Graad (2 lesuren)

Slam is niet meer weg te denken uit de hedendaagse poëziescène. Wil jij je leerlingen ook kennis laten maken met hedendaagse performance-poëzie? Wij sturen een professionele slammer naar jouw school, die je leerlingen met tips en tricks inleidt in de boeiende wereld van de SLAM!

SLAM & BATLLE | (3 lesuren) - 205 euro

Daag je leerlingen uit met een echte poetry SLAM wedstrijd! De leerlingen gaan samen met een professionele slammer de uitdaging aan en battelen tegen elkaar op. Je leerlingen experimenteren in een veilige omgeving met spoken word, performance, … ze stappen uit hun comfortzone en zullen je verbazen.

Leerdoelen: Creatief uiten over en respectvol omgaan met vriendschap, verliefdheid, genderidentiteit en seksuele geaardheid, seksuele gevoelens en gedrag. Gebruik van cultuur- en kunstuitingen om begrip op te brengen voor de leefwereld van anderen. Constructief uiten van en omgaan met verschillen tussen men­sen en levensopvattingen.

 

POËZIEWEEK

Voor Poëzieweek en Jeugdboekenmaand stoomt Creatief Schrijven Jong elk jaar een nieuw atelier klaar in thema met gedichtenweek/maand van de jeugdliteratuur. Je leerlingen lezen samen gedichten, leren filosoferen en ontdekken dat poëzie schrijven echt wel iets voor hen is. Benieuwd naar welke ateliers gecreëerd worden voor poëzieweek en Jeugdboekenmaand? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of stuur een mail naar post@creatiefschrijven.be 

 

______________

Praktisch
Het atelier gaat door in een klaslokaal bij jou op school. We verwachten dat een leerkracht steeds aanwezig blijft. Je voorziet een computer met beamer of smartboard.

Wij bezorgen je een materialenlijstje voor het atelier. Bijkomend materiaal brengen wij mee.

Prijzen
Een atelier duurt twee lesuren (100 minuten) en kost 185 euro, exclusief vervoersonkosten.

Atelier aanvragen
Een atelier aanvragen kan via mail (post@creatiefschrijven.be) of
telefonisch: 03 229 09 90

Een atelier op maat? Dat kan ook! Mail je aanvraag naar post@creatiefschrijven.be.

Annuleren
Tot 3 weken voor datum: 25 euro administratiekost.
Laatste 5 werkdagen: helft van de prijs.

 

Nog even ons ander aanbod bekijken? 

Ontdek ook onze proza ateliers voor middelbare school en ons aanbod voor lagere school