Poëzieateliers

Poëzie is experimenteren met taal, zoeken naar woorden en spelen met stiltes. We doen leerlingen ontdekken dat poëzie niet alleen aanwezig is in dichtbundels, maar dat poëzie overal en voor iedereen is.

Ons aanbod aan poëzieateliers is divers, aangepast aan leeftijd en taalniveau.

Ook voor tweedetaalleerders of minder taalvaardige leerlingen: bij poëzie vervagen de lastige vormaspecten van onze taal waardoor er ruimte ontstaat voor groei en zelfvertrouwen.

Liever een atelier op maat? Dat kan ook! 

 

STAD IN OORLOG | Alle graden

De Tweede Wereldoorlog is voor veel jongeren een 'ver-van-mijn-bedshow'; een verplicht stukje geschiedenis dat ze vanbuiten moeten leren. Daar brengt dichter Cleo Klapholz, één van de Antwerpse stadsdichters, samen met Creatief Schrijven Jong en het MAS graag verandering in. 

Tijdens deze workshop krijgen de leerlingen een inspirerende rondleiding in de expo 'Stad in oorlog'. Antwerpen 1940-1945'. Samen gaan we op zoek naar antwoorden op de belangrijke vraag: waarom blijft de Tweede Wereldoorlog vandaag de dag nog steeds relevant?  Cleo Klapholz deelt haar persoonlijk verhaal als kleinkind van een Holocaustoverlevende grootvader en een grootmoeder die tijdens de oorlog een jongere was in Antwerpen. Ze vertelt over de impact die deze gebeurtenissen hebben gehad op haar familiegeschiedenis en hoe het haar heeft gevormd als dichter. Daarna gaan de leerlingen samen met Cleo aan de slag om hun eigen gevoelens en gedachten op een creatieve manier uit te drukken in poëzie. 

Herdenken heelt
verloren verwanten
gevonden geluk
Herdenken helpt

Leerdoelen: Actief omgaan met cultuur en kunst die hen om­ringen. Gebruik van cultuur- en kunstuitingen om begrip op te brengen voor de leefwereld van anderen. Constructief uiten van en omgaan met verschillen tussen men­sen en levensopvattingen.

Dit atelier kost 225 euro.

 

TIKTOK, SNAP!, INSTA of SELFIE - VIDEOPOEM | 1ste graad

Tijdens dit atelier gaan we aan de slag met de favoriete sociale media app van jouw klas. Of je nu tiktokker, instagrammer of snapper bent, word een echte poëzieknapper op het virale net.

Instapoëzie: in dit atelier gebruiken we foto’s van op je smartphone als extra inspiratiebron en vangen we de schoonheid van pixels in taal. Onze pen is net een fototoestel. Op het einde van het atelier distilleren we uit alle verzamelde woorden een gedicht.

TikTokpoëzie: Ga in duet met een bestaand TikTokgedicht, leg een sfeer vast door beelden te maken of breng een bestaand gedicht als spoken word, rap of slam. We filteren uit woorden een gedicht en vangen dit in een beeld. Samen maken we het ultieme TikTokgedicht. Klaar om viraal te gaan!

Snap!poëzie: We toveren Snapchat om tot snap!gedichten. Aan portretten van onbekenden koppelen we gevoelens en emoties. Hoe leg je een leven in woorden zonder dat er clichés komen bovendrijven? Met woorden als filters leggen we laag per laag betekenis in een portret.

Leerdoelen: Gebruik van beeld, muziek, beweging, drama of me­dia om zichzelf uit te drukken. Leren op een veilige, verantwoorde en doelmatige manier schriftelijk te communiceren via media, multimedia en sociale media.

 

PROTESTPOËZIE | 2de graad

Met woorden kan je pijnlijk fluisteren en bikkelhard roepen. We halen inspiratie uit protestgedichten, gaan op zoek naar een persoonlijke stem en pennen onze eigen visie op de wereld neer. Op basis van flarden eigen tekst en gevonden woorden schrijven we een poëtische protestposter. Poëzie als verweer tegen de wereld!

Leerdoelen: Gebruik van beeld en me­dia om zichzelf uit te drukken. Actief omgaan met cultuur en kunst die hen om­ringen. Zoeken naar duurzame oplossingen om de lokale en globale leefomgeving te beïnvloeden en te verbete­ren.

 

GESLAMT | 3de graad

Slam is niet meer weg te denken uit de hedendaagse poëziescène. Wil jij je leerlingen ook kennis laten maken met hedendaagse performance-poëzie? Wij sturen een professionele slammer naar jouw school, die je leerlingen met tips en tricks inleidt in de boeiende wereld van de SLAM.

SLAM & BATLLE | (3 lesuren) - 260 euro

Daag je leerlingen uit met een echte poetry SLAM wedstrijd! De leerlingen gaan samen met een professionele slammer de uitdaging aan en battelen tegen elkaar op. Je leerlingen experimenteren in een veilige omgeving met spoken word, performance, … ze stappen uit hun comfortzone en zullen je verbazen.

Leerdoelen: Creatief uiten over en respectvol omgaan met vriendschap, verliefdheid, genderidentiteit en seksuele geaardheid, seksuele gevoelens en gedrag. Gebruik van cultuur- en kunstuitingen om begrip op te brengen voor de leefwereld van anderen. Constructief uiten van en omgaan met verschillen tussen men­sen en levensopvattingen.

 

POËZIEWEEK LIJFELIJKHEID | 2de/3de graad

Voor Poëzieweek en Jeugdboekenmaand stoomt Creatief Schrijven Jong elk jaar een nieuw atelier klaar in thema met gedichtenweek/maand van de jeugdliteratuur. Je leerlingen lezen samen gedichten, leren filosoferen en ontdekken dat poëzie schrijven echt wel iets voor hen is. 

Poëzieweek 2025 - LIJFELIJKHEID (2de/3de graad)

Op welke manieren zijn we ons bewust van ons lichaam? Hoe verhouden we ons tot ons lichaam? Wat maakt ons lichaam uniek? Welke impact hebben sociale media op de manier waarop we ons lichaam percipiëren?
Lijfelijkheid is een veelvoorkomend onderwerp in poëzie. Samen bekijken we hoe we ons lichaam ervaren, hoe we naar onszelf kijken. Die waarneming of perceptie gaan we omzetten in poëzie. De leerlingen gaan dus zelf een gedicht schrijven over een ervaring met hun lichaam. 

Hiervoor gaan we gedichten over lichamelijkheid analyseren, zelf associëren, metaforen en beeldspraak bedenken, emoties vertalen.

Voor leerlingen van de 2de en 3de graad.

______________

Praktisch
Het atelier vindt plaats in een klaslokaal bij jou op school. We verwachten dat een leerkracht steeds aanwezig blijft. Wij bezorgen je een materialenlijstje voor het atelier. Bijkomend materiaal brengen wij mee.

Prijzen
Een atelier duurt twee lesuren (100 minuten) en kost 210 euro, exclusief vervoerskosten.

Atelier aanvragen
Een atelier (op maat) aanvragen kan via e-mail of telefonisch: 03 229 09 90

Annuleren
Tot 3 weken voor datum: 25 euro administratiekost.
Laatste 5 werkdagen: helft van de prijs.

 

Bekijk ons ander aanbod

Ontdek ook onze proza-ateliers voor secundair onderwijs en ons aanbod voor de basisschool.