Proza-ateliers

Schrijven is spelen! Van knallende metaforen, sonnetten, er op los fantaseren tot het creëren van een Zine.

Ons aanbod aan verhalenateliers is divers, aangepast aan leeftijd en taalniveau.
Tweedetaalleerders of minder taalvaardige leerlingen in jouw klas? Laat het ons weten, wij passen met plezier het atelier aan!  

Liever een atelier op maat? Dat kan ook! 

DIY ZINE | 1ste graad

Tijdens dit atelier maken je leerlingen een Zine, een zelfgemaakt boekje vol creatieve verhalen, boeiende perspectieven, collages en/of illustraties. Ze zijn de speeltuin voor jong literair en grafisch talent. Het eindresultaat is een statement waar iedereen een stukje van zichzelf kan laten zien.

Leerdoelen: Gebruik van beeld en me­dia om zichzelf op een persoonlijke manier uit te drukken. Actief omgaan met cultuur en kunst die hen om­ringen.

Six Word Stories | 1ste graad

Kan je een verhaal vertellen in maar zes woorden? Hoe kan je zoveel betekenis in zo’n klein formaat gieten? We leren het tijdens de Six Word Stories workshop. Rapper, producer en leerkracht Nederlands Willem Blontrock gidst de leerlingen door de ins en outs van dit speelse format. Tijdens het tweede deel van de workshop ligt de focus dan ook op een visualisatie van de geschreven “six word stories”. De leerlingen scherpen tijdens deze workshop dus zowel hun schrijfskills als hun maakskills aan.

Dit atelier wordt aangeboden door Creatief Schrijven Jong en Mind- And Makerspace en vindt plaats in de Mind- and Makerspace in Brugge, de creatieve ruimte voor denkers en doeners.

Dit atelier kost 225 euro. Stuur je aanvraag in via de Mind- And Makerspace.

BEYONCé vs. SHAKESPEARE | 2de graad

Wat hebben Shakespeare en Beyoncé met elkaar gemeen? Ze hebben het allebei over de liefde, en gebruiken daar poëzie voor. In dit atelier verkennen we alle hoeken van het hart. Hoe leg je gevoelens in woorden? We vergelijken hedendaagse songs met klassieke sonnetten en gaan op zoek naar nieuwe metaforen voor de liefde in al haar vormen. 

Leerdoelen: Gedichten schrijven naar analogie van voorbeelden. Poëzie als medium om gevoelens, stemmingen en verlangens weer te geven.

STARTVERHAAL | 3de graad

Elk boek begint met een goede pitch. Elke dag passeren meer dan 100 niet geschreven verhalen, in de krant, sociale media, op de bus, in je eigen hoofd. Aan jou om ze te vinden.  In dit atelier zoeken de leerlingen naar een begin, een aanzet en een verhaalidee in 55 woorden. Deze pitch wordt de basis van het bouwplan, daarna komen andere verhaalelementen aan bod. Personages, verhaalboog, locatie, … we zetten je leerlingen op weg naar een knallend (eerste) kortverhaal. 

Leerdoelen: Toepassen van enkele basisconventies voor het opstellen van een eigen verhaal: een logische opbouw gebruiken; een inleiding en afronding schrijven.

JEUGDBOEKENMAAND

Voor Poëzieweek en Jeugdboekenmaand stoomt Creatief Schrijven Jong elk jaar een nieuw atelier klaar in thema met gedichtenweek/maand van de jeugdliteratuur. Benieuwd naar welke ateliers gecreëerd worden voor poëzieweek en Jeugdboekenmaand? Je ontdekt het hier snel! 

______________

Praktisch
Het atelier vindt plaats in een klaslokaal bij jou op school. We verwachten dat een leerkracht steeds aanwezig blijft. Wij bezorgen je een materialenlijstje voor het atelier. Bijkomend materiaal brengen wij mee.

Prijzen
Een atelier duurt twee lesuren (100 minuten) en kost 210 euro, exclusief vervoerskosten.

Atelier aanvragen
Een atelier (op maat) aanvragen kan via e-mail of telefonisch: 03 229 09 90

Annuleren
Tot 3 weken voor datum: 25 euro administratiekost.
Laatste 5 werkdagen: helft van de prijs.

 

Bekijk ons ander aanbod

Ontdek ook onze poëzieateliers voor middelbare scholieren en ons aanbod voor de basisschool.