Schrijfgroepen

Hier en daar in Vlaanderen komen kleine groepjes schrijvers samen om elkaars werk te lezen en te bespreken.

Ben jij op zoek naar een aantal gelijkgezinden die op geregelde tijdstippen hun pen scherpen? Sluit je dan aan bij een schrijfgroep. Je krijgt inspiratie en opdrachten en je breidt je literaire kring verder uit. Ideaal om je eerste schrijfstappen te zetten of een stok achter de deur te hebben om te blijven schrijven.

 

FRIDAY NIGHT WRITING PARTY - Leuven

Beschouw je jezelf als een gevorderde schrijver en volgde je al verschillende schrijfcursussen? Dan is Friday Night Writing Party (FNWP) iets voor jou! Om de twee of drie weken houdt FNWP een literair feest op een zolderkamer in Kessel-Lo.

HET SCHRIJFGEZELSCHAP - Brussel

Elke woensdag betrekt Het Schrijfgezelschap een achterkamertje in Muntpunt. De deur staat open voor iedereen die graag schrijft. Ontmoet schrijvende metgezellen, toets je talent, deel je feedback en schrijf erop los. 

SCROODLE - Gent

Schrijf je graag, maar kom je er niet altijd toe? Sluit dan aan bij Shut up & write Gent. Ze spreken één maal per maand af om samen te zitten, te zwijgen en één uur te schrijven. Dat is het. Een laagdrempelig event, overgewaaid uit de VS. Check de datums op Scroodle Gent.

THE BRUSSELS WRITERS’ CIRCLE - Brussel

Schrijf je in het Engels en heb je zin in internationaal schrijfgezelschap? Dan is The Brussels Writers’ Circle gesneden koek. Engelstalige prozaschrijvers, poëten, theaterschrijvers, enz. zijn welkom. Je hoeft zeker geen moedertaalspreker zijn om je bij hen te vervoegen. Ze komen twee keer per week samen, op dinsdag en donderdag.

THE BRUSSELS WRITING MEETUP - Brussel

Woon jij in Brussel, schrijf je in het Engels en wil je een wekelijkse schrijfdate? Zet dan The Brussels Writing Meetup in je agenda! Een groep schrijvers, bloggers en creatieve geesten komt elke zondag samen om te schrijven, over teksten te discussiëren en vooral anderen te ondersteunen in hun schrijfdroom.

 

Ondersteuning voor schrijfgroepen

Creatief Schrijven vzw geeft jouw schrijfgroep graag nieuwe impulsen. Je kunt een tussenkomst van 75 euro krijgen voor een schrijfdocent of auteur die je groep komt ‘versterken’. Je bepaalt zelf de inhoud van de sessie(s): bv. feedbacktraining, feedback geven op teksten van leden in bepaalde genres (poëzie, fictie, autobio, columns…), organisatie van een schrijfgroep, formuleren van schrijfopdrachten,… Je schrijfgroep mag ook zelf bepalen welke docent of auteur jullie uitnodigen. Geen idee wie je groep het best kan helpen? Creatief Schrijven vzw zoekt ook graag mee naar de juiste persoon.

Hoe werkt het? 

Je meldt minstens twee weken op voorhand aan an@creatiefschrijven.be de datum van de bijeenkomst, de naam van de auteur/docent en het afgesproken honorarium. Dat bedraagt minimaal 150 euro (excl. reiskosten). Je ontvangt binnen de 3 werkdagen reactie of Creatief Schrijven vzw je vraag al dan niet aanvaardt.

Uiterlijk 1 maand na de bijeenkomst bezorg je per mail aan an@creatiefschrijven.be een kort verslag van de bijeenkomst en de gegevens van het rekeningnummer waarop de tussenkomst kan worden overgeschreven.

 

Zelf een schrijfgroep starten

Een schrijfgroep trekt je uit je schrijfkamer en doorbreekt het clichébeeld van ‘de eenzame schrijver’. Maar hoe raak je in of aan een schrijfgroep en dus aan lezers? Dit artikel uit VERZIN legt uit hoe je een schrijfgroep begint.

 

Schrijfgroepen gezocht

Ben je lid van een schrijfgroep of geïnteresseerd om er één op te richten? Of zoekt jouw schrijfgroep nieuwe leden? Stuur dan een mail naar info@creatiefschrijven.be. We helpen je op weg of plaatsen een oproep op onze site.