Manuscriptbeoordeling

Je tekst deskundig doorgelicht

Als je op zoek bent naar professionele feedback op je manuscript, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij bieden een gestroomlijnd systeem op maat aan.

Je eigen vergevorderde of afgewerkte tekst kun je bij ons grondig en professioneel laten doorlichten. Dankzij deze feedback ben je in staat om je tekst op punt te stellen voor je naar een uitgever trekt. Ook wanneer je je onzeker voelt over het eindresultaat en andere publicatiekanalen overweegt, is manuscriptbeoordeling een nuttige stap. 

Je krijgt van ons een realistisch en uitgebalanceerd oordeel, opbouwend maar zonder taboes, waarin zowel de plus- als minpunten aan bod komen. 

Onze manuscriptbeoordeling staat open voor diverse genres: van proza tot poëzie, van thrillers tot memoires, van non-fictie tot persoonlijke getuigenissen en geschiedenisverhalen. Ook feedback op korte teksten is mogelijk.

De samenwerking met een poule van professionele beoordelaars staat garant voor een kwaliteitsvolle evaluatie van je tekst.


Wat?

Wil je een uitgebreide manuscriptbeoordeling (met specifieke aandacht voor stijl, plot, personages, metaforiek, spanning, taalgebruik…)? Creatief Schrijven vzw stuurt jouw tekst naar een ervaren beoordelaar. Die licht je manuscript door, wijst je op de sterke en minder sterke kanten en geeft in een uitgebreid leesrapport concrete, bruikbare tips om je tekst te verbeteren en er zelf verder mee aan de slag te gaan.


Hoe werkt het?

Vul de vragenlijst in en stuur de tekst waarop je feedback wil krijgen naar manuscript@creatiefschrijven.be. Geef daarin duidelijk aan waarover je tekst gaat en wat je specifiek verwacht van de beoordeling. Voldoet je manuscript aan de minimumvereisten (waaronder correct taalgebruik, gelaagdheid in poëzie, evenwichtige opbouw…), dan laten we je spoedig weten wanneer je het leesrapport ontvangt. 

In onderling overleg gaan we op zoek naar een gepaste beoordelaar voor jouw werk. Afhankelijk van de complexiteit van het manuscript, duurt het gemiddeld twee weken tot een maand vooraleer je je uitgebreid leesrapport ontvangt. Vervolgens sturen we je een factuur toe.


Hoeveel kost het?

Zet je tekst in een vlot leesbaar lettertype (Times New Roman of Arial), lettergrootte 12 en regelafstand anderhalf. Zorg voor een praktische lay-out, bij voorkeur in Word. Bereken zelf je prijs op basis van de lengte van deze tekst en stuur je manuscript ook zo door:

  • Kort verhaal: € 120 (tot 15 blz.), € 30 extra per 10 bladzijden meer.
  • Proza: € 220 (tot 100 blz.), € 20 extra per 10 bladzijden meer.
  • Poëzie: € 120 (cyclus van 10 gedichten), € 10 extra per gedicht meer.

Abonnees van ons tijdschrift VERZIN krijgen € 15 korting op manuscriptbeoordeling.


Getuigenissen

“Wat ik erg waardeer is niet alleen de onderbouwde kritiek, maar ook de vele tips om de problemen die nog in het manuscript zitten, aan te pakken. Het is nog veel werk, maar dit rapport geeft me nieuwe energie. Het geeft een kader aan twijfels die ik ook had, maar waar ik de vinger niet op kon leggen.” Suzanne Boogers 

“Vorig jaar kreeg ik van Creatief Schrijven de feedback toegestuurd op een manuscript. Ik heb het advies ter harte genomen, ik heb echt veel aan de analyse gehad. Na een periode van bezinken, heb ik het manuscript herwerkt en uiteindelijk het werk uitgegeven in eigen beheer in december 2011. Ik wil Creatief Schrijven danken voor het grondig lezen en het advies. Ondertussen heb ik de organisatie al aan een paar mensen aangeraden. Ik werk nu aan een derde boek.”

Lieva Van de Vijver, De Dans van de Regenboog, laureate Gouden Meeuw.