Speel op 6 december mee met dictee in één van de 105 bibs

Vanaf 2019 coördineren Creatief Schrijven vzw en De Standaard ’De Schrijfwijzen: Het Groot Dictee Heruitgevonden‘ in samenwerking met de Vlaamse bibliotheken en Team Taaladvies; een origineel taalspel dat plaatsvindt de eerste vrijdag van december in een bibliotheek in jouw regio. Zet vrijdagavond 6 december 2019 alvast met stip in je agenda.


Speel mee met het dictee

Schrijf je chocoladecakeje, chocoladecakje of chocolade-cakeje? Met of zonder streepje? Met of zonder e? *
 
Creatief Schrijven vzw, de Vlaamse bibliotheken en de krant De Standaard nodigen je uit om mee te spelen met De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden. Verwacht je aan een uniek taalspel dat je spellingkennis en creativiteit uitdaagt.

Wanneer? 6 december 2019 om 20u
Waar? In meer dan 100 bibliotheken over heel Vlaanderen en Brussel
Speel je mee? Schrijf je gratis in bij een bibliotheek in jouw regio.
Prijzenpot? Boeken, pennen, eeuwige roem en een ticket voor de finale

Ontdek alle deelnemende bibs op www.deschrijfwijzen.be

 

Finale De Schrijfwijzen

Na 6 december lanceert De Standaard een online variant van het dictee. De winnaars van het dictee in de bibs en de winnaars van het online spel nemen het tegen elkaar op tijdens de grote finale van De Schrijfwijzen, die midden januari plaatsvindt. Wie daar met de titel van ‘De Schrijfwijze 2019’ aan de haal gaat, wint een exclusieve designpen.

 

Begin alvast te oefenen

Scherp je pen, kraak je vingers, stretch je brein en begin alvast te oefenen met deze tests: 

Of ook leuk…zoek een zoetgevooisde stem die één van deze teksten in je oor wil fluisteren!

 

Dicteetekst 2019

De tekst is geschreven door jong talent. Daarvoor schreef Creatief Schrijven vzw een wedstrijd uit. Juryleden Ludo Permentier en Katrijn Van Bouwel selecteerden drie teksten. Die werden voorgelegd aan de bibliotheeksector op de conferentie ‘Informatie aan Zee’. De bibs kozen daar overtuigd voor de tekst van Annika Cannaerts uit Borgerhout. Haar verhaal wordt op 6 december simultaan voorgelezen in meer dan 100 bibs.

 

_____________________________________________

INFO voor de bibs 


Organiseer het dictee als bibliotheek 

In 2018 organiseerden 60 bibliotheken het dictee. Dit jaar meldden al meer dan 100 bibs zich aan. Het dictee organiseren in jouw bib is kinderspel. Stuur een mail naar projectcoördinator Cloe Daem om er alles over te ontdekken.


Hoe neemt jouw bibliotheek deel aan De Schrijfwijzen?

Heel eenvoudig!  Vul dit inschrijvingsformulier ten laatste op 1 november in.
Je ontvangt een bevestiging en later per mail de nodige praktische info.

 

Spoedcursus spelling

Creatief Schrijven vzw ontwikkelde een speelse spoedcursus spelling waarbij de belangrijkste spellingregels nog eens op een rijtje worden gezet. Ideaal als opwarmer voor De Schrijfwijzen.

Wil je in jouw bibliotheek deze cursus organiseren en zo jouw bezoekers klaarstomen voor het taalspel? Stuur dan een mailtje naar an@creatiefschrijven.be.

 

Van ‘Het Groot Dictee Heruitgevonden’ naar ‘De Schrijfwijzen’

Creatief Schrijven vzw is heel vereerd dat we ‘Het Groot Dictee Heruitgevonden’ mogen overnemen van de bibliotheek van Mechelen.  Als organisatie streven wij naar een zo groot mogelijke zichtbaarheid voor dit toffe initiatief zodat zoveel mogelijk deelnemers hun weg vinden naar de bib.  Daarom zijn we in gesprek gegaan met de krant De Standaard. Zij zijn onze taal en de bibliotheeksector ook zeer genegen en werken maar wat graag mee. Samen met hen kunnen we dit taalspel bekendmaken bij een nog breder publiek. Het partnerschap is ondertussen bezegeld. We lanceren dit nieuwe verhaal dan ook graag als ‘De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden’.

Wat verandert er dan precies?  De promotie van het dictee op 6 december in jouw bib loopt vanaf deze editie ook via de kanalen van De Standaard. Zij dragen actief bij aan de werving voor het taalspel in alle bibs.

 

Voorgeschiedenis

Twee toffe madammen van de bibliotheek van Mechelen, Brien Coppens en Mia Vaes, ontwikkelden in 2017 samen met Ludo Parmentier een variant op het welbekende en zeer plechtstatige Groot Dictee. Ze kwamen met een fris taalspel op de proppen dat een breed publiek kan bekoren.

In 2018 boden ze dat concept aan aan alle Vlaamse bibliotheken. Maar liefst 60 uit verschillende hoeken van Vlaanderen sprongen enthousiast op de kar en organiseerden in december 2018 het dictee in hun eigen bibliotheek. Bovendien zetten ook heel wat gerenommeerde taalfans hun schouders onder het dictee als presentator, onder wie Martin Tanghe, Guy Mortier en Frank Deboosere.

Praktisch

Van 6 dec. 2019 19:00

Tot 6 dec. 2019 21:00

Locatie In meer dan 100 bibliotheken over heel Vlaanderen en Brussel

Prijs Gratis


Organisatie

Creatief Schrijven