Liefde voor Lyriek

Met Liefde voor Lyriek gaat Creatief Schrijven om de twee jaar op zoek naar Nederlandstalige liedtekstschrijvers. Dat doen we samen met Nekka vzw, die op zoek gaat naar jong Nederlandstalig muzikaal talent. De winnaar van de Nekka-wedstrijd gaat aan de slag met de tekst van de winnaar van Liefde voor Lyriek. De volgende editie vindt plaats in 2021. 

 

Wim Vercauteren wint editie 2019

We ontvingen voor deze editie een zestigtal straffe inzendingen. Juryleden Esmée Bos, BERLAEN en Niels Boutsen (Stoomboot) selecteerden één winnaar en twee eervolle vermeldingen.

Wim Vercauteren met ‘Wat zal ik voor je zijn?’ gaat met de gouden medaille aan de haal.

“De schrijver beheerst de kunst van het tekstschrijven omdat hij binnen het beperkt medium van een lied gezegd krijgt wat gezegd moet worden. Hij speelt op spitsvondige manier met (beeld)taal. Als lezer weet je perfect waar het naartoe gaat en toch komt de tekst verrassend uit de hoek. Vorm, metrum en narratief vallen wonderlijk in de plooi,” aldus de jury.

De tekst van Wim wordt op muziek gezet door Iris Penning, de winnaar van de Nekka-wedstrijd 2019. Zij brengt het nieuwe nummer voor het eerst op de Boekenbeurs 2019.

 

Eervolle vermeldingen

Luk Swerts voor ‘Gisteren was’

Dit is een tekst die je genadeloos katapulteert naar een verleden in sepia. De nostalgie druipt van de eerste twee verzen en de brug af. De schrijver wandelt balancerend op het koord tussen vaag en concreet waardoor de lezer meteen in zijn eigen herinneringen kruipt.

Mario Bergen voor ‘Maalbeek’

Een ontroerende tekst. Eerlijk, teder en rauw. Met een paar zeer rake zinnen, zoals bijvoorbeeld: ‘Toen daalde de zwarte regen neer, voor jou geen dinsdag meer’

 

Winnende teksten 

Ontdek de teksten van Wim Vercauteren, Luk Swerts en Mario Bergen op azertyfactor.be 

 

Op zoek naar inspiratie om zelf een liedtekst te schrijven?

Check de gratis handleiding ‘Er moet ook nog tekst op‘. We gaan dieper in op structuur, rijm, het narratieve spel, associatie en beeldspraak. Een schat aan informatie.

Beluister de podcast met Stijn Meuris.
Op de Schrijfdag ging hij in gesprek met Katrijn Van Bouwel en reikt hij bijzonder veel tips aan.

Inschrijven

Inschrijven tot 24 okt. 2019


Praktisch

Van 25 aug. 2019 22:00

Tot 25 aug. 2019 22:00


Organisatie

Creatief Schrijven