Speel mee met het dictee!

Taalminnaars, scherp uw pennen!

Creatief Schrijven vzw, de Vlaamse bibliotheken en VRT nodigen je uit om op vrijdagavond 6 oktober 2023 mee te spelen met De Schrijfwijzen. Géén klassiek dictee vol tongbrekers en hersenkrakers. Wél een taalspel voor iedereen die van het Nederlands en taalraadsels houdt.

Wanneer? 6 oktober 2023 om 20u

Waar? In meer dan 85 bibliotheken over heel Vlaanderen en Brussel

Prijs? Deelname is gratis

Prijzenpot? Boeken, pennen en eeuwige roem

Inschrijven? Doe je op www.deschrijfwijzen.be of bij één van de deelnemende bibliotheken

Oefenen? Fris alle regels nog eens op met de online cursus foutloos spellen of ga aan de slag met de tips op schrijfwijzen.be

 

Wat is De Schrijfwijzen?

De Schrijfwijzen is een hippe variant van het bekende traditionele dictee. Het wordt simultaan gespeeld in bibliotheken over heel Vlaanderen en Brussel. Het spel telt drie rondes: een traditioneel dictee, een multiple choice en een spannende spellingbee. Taalplezier en laagdrempeligheid staan centraal en iedereen is welkom om gratis deel te nemen. Creatief Schrijven vzw zorgt voor de volledige voorbereiding van a tot z en levert de nodige documenten aan. Deelnemers brengen dus enkel hun taalgevoel mee. 

In 2018 organiseerden 60 bibliotheken het dictee. In 2019 waren dit er meer dan 100! Corona zorgde in 2020 en 2021 voor een terugval, maar de laatste jaren deden toch ook nog altijd 70 bibliotheken mee.

 

Finale 21 oktober

Alle winnaars van de lokale voorrondes nodigen we op zaterdag 21 oktober uit in Brussel voor de grote finale. Daar nemen ze het op tegen elkaar om zo dé Schrijfwijze van 2023 te bepalen. 

 

Week van het Nederlands

De Schrijfwijzen gaat door tijdens de Week van het Nederlands. Doorheen Vlaanderen en Nederland vinden tussen 30 september tot 7 oktober 2023 een heel aantal grote en minder grote activiteiten plaats. 

Praktisch

Van 6 okt 2023, 18:00

Tot 6 okt 2023, 20:00

Locatie In jouw favoriete bibliotheek

Prijs Gratis


Organisatie

Creatief Schrijven vzw, VRT en de Vlaamse bibliotheken