Op verhaal komen: je autobiografie als bron van wijsheid
DOELEN
- we duiken in onze jeugdherinneringen en leren verschillende technieken kennen om herinneringen op te halen (we willen namelijk niet de verhalen herhalen die we keer op keer vertellen)
- we halen de 'angel' uit een moeilijke jeugdherinnering
HOE
- vraagjes beantwoorden over vroege jeugd en familie (autobiografisch schrijven)
- aan de slag met een moeilijke herinnering (autobiografische reflectie)
- zalig ontspannen (want herinneringen ophalen kan best inspannend zijn :-))
- creatieve verwerking (woord en/of beeld - je hoeft helemaal geen kunstenaar te zijn)
Deelnemers zijn niet verplicht hun schrijfsels te delen en alles wat wordt gezegd, blijft in de groep. Om de geborgenheid te verzekeren, worden er maximaal acht mensen toegelaten.
VOOR WIE
- persoonlijk wil groeien
- wil leren omgaan met overgangen in het leven
- dierbare herinneringen wil herontdekken
- negatieve gevoelens wil verminderen
- moeilijke gebeurtenissen wil verwerken
- zijn persoonlijke verhalen wil opschrijven en nalaten
- zichzelf beter wil leren kennen
NIET VOOR WIE
- liever niet terugkijkt naar het verleden
- te veel piekert en zich zorgen maakt (je zorgen overweldigen je vaak, er zijn veel situaties waarover je je zorgen maakt, je piekert vaak over je verleden en kan dat moeilijk stopzetten)
- zich vaak erg somber voelt (omdat je innerlijk niet tevreden bent met je leven, meestal een slecht humeur hebt, je je ongelukkig en hopeloos voelt, je het vervelend vindt om te leven)
- onverwerkte trauma’s heeft
INFO EN INSCHRIJVEN
Stuur een e-mailtje naar evelinecoppin@gmail.com. Goed om weten is dat deze workshop ook kan gevolgd worden zonder dat je aan het achtdelig traject (dat start op 10 maart 2020) deelneemt.
TWEE REACTIES VAN DEELNEMERS
"Het was aangenaam zitten met zes vrouwen en één man in het Gentse Blinkhuis. Ik herinner me vooral die ene groene plant die naar ons neerboog alsof hij ons wat schaduw wou geven! Er was een warm welkom, een feest aan (koele) drankjes en hapjes [het was snikheet die dag] en het voelde daar koel en cool samen te schrijven en elkaar schrijfsels af en toe te beluisteren.
Ik leerde veel: hoe ik door enkele vragen hele scènes uit mijn jeugd kan herinneren en nog méér herinneren dan ik op het eerste zicht zou denken. Hoe de clustertechniek van Gabriele Rico helpt om nog levendiger in scène te zetten, hoe je al schrijvend zelfs een traumatische herinnering voor een stuk kan helen. En ik ontdekte het begrip identiteitsherinnering. Een stevig woord waaraan zoveel te koppelen valt.
Ik kreeg zin om een traject te volgen, onder meer door de veilige sfeer die Eveline kon scheppen, de structuur en de openheid in haar houding. Ze is een liefdevolle persoon met grote, vriendelijke ogen. Deze namiddagcursus smaakt alleszins naar méér!" B. Puissant
"Goede, duidelijke en gestructureerde workshop. Handig ook dat we hand-outs kregen. Een goede inleiding op het autobiografisch schrijven. Ik haalde er enkele ideetjes uit en deed inspiratie op, zoals de korte meditaties. Interessant ook om het levensboek in te kijken dat ze voor een klant schreef, omdat ik hetzelfde voor mijn grootmoeder wil doen. Ook door te luisteren naar mijn medecursisten, leerde ik bij. De omkadering, zoals het appelsap, vers fruit en airco waren prima in orde." M. De Smet