Retreat Helend Schrijven

Een heerlijke vijfdaagse. Me-time in een prachtige, groene omgeving in een net gerenoveerd huis met veel natuurlijke materialen (leisteen, hout, ...), een zwembad, terrassen rondom én veel groen en water. Om helemaal tot jezelf te komen. Te ontspannen. Er eens helemaal uit te zijn. Uit dat hoofd. En in je gevoel. Tijd en ruimte om je hart te openen. 

Centraal tijdens deze retreat staan de vier oerelementen. Aarde, water, lucht en vuur zijn de vier oerprincipes waar alles is uit opgebouwd. Wij, als mens, maken deel uit van die natuur en zijn dus ook uit deze principes samengesteld. 

Elke dag staat er een ander element centraal (zie programma hieronder). We ontdekken al schrijvend hoe dat element in ons leven aanwezig is (zie helemaal onderaan voor hoe we dat precies aanpakken) en proberen bijzondere schrijfvormen uit zoals een sprookje, drieluik of een reeks (en niet panikeren, ik begeleid jullie hierbij!😁).

Daarnaast stellen we het element ook op andere manieren aanwezig, onder meer door creatieve workshops, een tocht met de boot, een vuurritueel, ...

Zin gekregen om te weten hoe de vijfdaagse eruit ziet?
Hieronder👇 het 

PROGRAMMA (niet in steen gebeiteld; geeft een goede indicatie 🤩)


 
ZONDAG=KENNISMAKING + AVONDSESSIE AARDE

14u30 – 16u: inchecken

16u - 17u30: kennismaking

17u30 - 18u30: smakelijk avondmaal

19u - 22u: avondsessie schrijven (thema: aarde)
 

MAANDAG = WATER

8u30–9u30: heerlijk ontbijt

9u30 – 12u30: ochtendsessie schrijven (thema: water)

12u30 – 13u30: lekkere lunch

13u30 - 18u: kayaktocht op de Semois

18u – 19u: avondmaal

19u30 – 21u: vrije tijd
 


DINSDAG = LUCHT

8u30 – 9u30: heerlijk ontbijt

9u30 – 12u30: ochtendsessie schrijven (thema: lucht)

12u30 – 13u30: lekkere lunch

13u30 – 16u: vrije tijd (zwemmen, wandelen, rusten, een boek lezen, ...)

16u - 18u: creatieve workshop

18u – 19u: smakelijk avondmaal

19u30 – 21u: avondsessie (schrijven, bosbad, ritueel ...)
  

WOENSDAG = VUUR

8u30 – 9u30: heerlijk ontbijt

9u30 – 12u30: ochtendsessie schrijven (thema: vuur)

12u30 – 13u30: lekkere lunch

13u30 – 16u: vrije tijd (zwemmen, wandelen, rusten, een boek lezen, ...) 

16u-18u: creatieve sessie

18u – 19u: smakelijk avondmaal

19u30 – 21u: avondsessie rond het vuur


DONDERDAG = AFRONDING

8u30 – 9u30: heerlijk ontbijt

9u30 – 12u30: ochtendsessie schrijven 

12u30 – 13u30: lekkere lunch

13u30 – 16u: inpakken + vrije tijd (zwemmen, wandelen, rusten, een boek lezen, ...) 

16u - 18u: terug naar huis 

 

DEZE RETREAT IS HELEMAAL JOUW DING ALS JE MAAR WAT GRAAG

 • schrijft wat er in je omgaat
 • openstaat voor wat er zich aandient
 • de verhalen die je jezelf vertelt in beweging brengt
 • vastgeroeste patronen doorbreekt
 • bewust in het leven staat
 • jezelf beter leert kennen
 • groeit in bewustzijn
 • de stem van je hart hoort
 • tijd doorbrengt met gelijkgestemden
 • verlangt naar me-time


NA DE RETREAT

 • Heb je heel wat inzichten over jezelf vergaard
 • Kun je er weer helemaal tegenaan
 • Hebben de vier oerelementen geen geheimen meer voor jou
 • Ben je helemaal tot rust gekomen
 • Maakte je kennis met warme, fijne mensen
 • Is je me-time-honger wat gestild 😆​

 

WAAR EN WANNEER?
Van zondag 19 juni tot en met donderdag 23 juni in de prachtige en rustig gelegen gîte Pure Semois in het dorpje Cugnon in de Ardennen (dicht bij Bouillon en Bertrix).


INBEGREPEN

 • 4 overnachtingen
 • alle maaltijden, koffie/thee tussen de maaltijden en drank tijdens de maaltijden
 • begeleiding door professioneel autobiografisch schrijfcoach en biografisch coach in opleiding (lees hier meer over mij)
 • een lach, een traan, ontroering
 • prachtige omkadering


PRIJS

 • 1-persoonskamer (met eigen inloopdouche en toilet): 1099 euro (beperkt aantal kamers!)
 • 2-persoonskamer (gedeelde badkamer): 999 euro 
 • 2-persoonskamer (mezzanine boven vierpersoonskamer - gedeelde badkamer/toilet): 849 euro 
 • 4-persoonskamer (gedeelde badkamer/toilet): 799 euro
 • eigen tent op het grote, rustig gelegen domein: 699 euro

Op het domein staat er een prachtig 'badhuis' waar je je altijd in stilte kunt terugtrekken. Er is ook voldoende ruimte op het domein zelf, in het huis (living, keuken, zaal onderaan) of in de nabije omgeving (het domein is omgeven door bossen, wandelpaden, water).

​Betaal je graag in schijven? Ook dat is mogelijk. Zet het zeker in het mailtje en we zoeken samen een haalbare oplossing voor jou.

Prijzen zijn inclusief 21 procent btw voor particulieren en exclusief 21% btw voor ondernemers.

 


GOED OM TE WETEN

 • Als schrijfcoach zorg ik voor een omgeving waar iedereen zich veilig voelt.
 • ‘Goed’ kunnen schrijven is geen vereiste. Dit is geen cursus literair schrijven. Het schrijven wordt ingezet als middel om inzicht te krijgen in onszelf.
 • Deze retreat vindt plaats bij tenminste 8 deelnemers.
 • We houden ons aan de dan geldende coronamaatregelen. Mocht de retreat door corona niet kunnen plaatsvinden, dan krijg je je geld terug. 

 

JA, JA, JA, JA IK WIL MEE!
Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar evelinecoppin@gmail.com.

 • Geef je ook aan welke kamer je wenst?
 • of je speciale wensen hebt qua voeding (vegetarisch of diëten ten gevolge van allergieën)?


Je bent helemaal zeker van je inschrijving als je het juiste bedrag hebt overgeschreven naar BE31 8915 0431 7255 met vermelding ‘retreat: helend schrijven en je naam’.

Tot twee weken voor de start van de retreat kun je kosteloos annuleren. Nadien betaal je 50 procent van het bedrag. 

 

Hoe zit zo’n schrijfoefening in elkaar?

Concreet doen we elke schrijfsessie één of twee grote schrijfoefeningen (lees hieronder hoe zo’n oefening in elkaar zit). Elke schrijfoefening focust zich op één thema (bv. gezondheid bij het element aarde). Sommige thema’s lijken ‘banaal’, zoals speelgoed waar je als kind mee speelde, maar zijn het niet altijd. Dit soort schrijven werkt als een hologram. In één beeld kan alles zitten. Net zoals in één druppel water de hele oceaan vervat zit …

1.Je verhaal schrijven
Eerst en vooral krijg je een thema (speelgoed, grenzen, slechte gewoonte, spullen, gezondheid, geld, eigen kompas, houvast, ritueel, relatie met de natuur/familie, keerpunt, rol die je vervult, …) en een levensfase (bv. tussen 14 en 21 jaar of tussen 35 en 42 jaar). Dan gaan we herinneringen rond dat thema opschrijven (=clusteren). Vervolgens kies je één herinnering uit en schrijf je acht minuten in een bepaald perspectief. Dat kan bijvoorbeeld zijn in de ik-vorm verleden tijd, de zij-vorm tegenwoordige tijd of de jij-vorm in de toekomende tijd. Of we kijken vanuit de ogen van iets of iemand anders.

We schrijven zo zintuiglijk en concreet mogelijk. We gaan niet analyseren, maar laten de feiten spreken. Onze pen weet de weg. Soms schrijven we dingen waarvan we denken: hé, wat schrijf ik nu? Dat komt omdat onze hand via onze arm verbonden is met ons hart en dus ons onderbewustzijn gaat meespelen in wat we schrijven. We zijn verbaasd door de weg die onze pen uitgaat.

We wagen ons ook aan bijzondere schrijfvormen zoals een drieluik, reeks of sprookje.


2.Je verhaal voorlezen
Je leest je verhaal voor. Dat kan zowel aan de hele groep zijn als aan enkele medecursisten. Je geeft letterlijk een stem aan je woorden. Ze krijgen bestaansrecht. Ze wonen niet alleen meer in jou, maar anderen luisteren ernaar. Soms kunnen jouw woorden ook bij de ander iets in beweging brengen. Iets kan hen raken. Of ontroeren. Of ze kunnen er zich in herkennen. Je mag ook beslissen om eens niet voor te lezen of maar een deeltje voor te lezen. Maar weet dat voorlezen zo zo krachtig is!


3.Luisteren naar de verhalen van anderen
We luisteren geconcentreerd naar wat de anderen voorlezen en laten de woorden in ons tot leven komen, in ons een stemming wekken; dan is het mogelijk te ervaren waar het eigenlijk over gaat. We geven geen feedback op elkaars verhalen. Dat verhoogt de veiligheid in de groep. We laten de woorden spreken. En bijkomend voordeel: we gaan beter schrijven als we goed hebben leren luisteren.


4.Repeat + perspectiefwissel 
In een tweede ronde beschrijven we diezelfde herinnering, maar vanuit een ander perspectief (bv. als het eerste verhaal in de ik-vorm tegenwoordige tijd was nu in de ik-vorm verleden tijd of vanuit het perspectief van een ander). We lezen opnieuw voor en luisteren naar de verhalen van de anderen.


5.Poëtische afronding 
Tot slot ronden we af met een vleugje poëzie waarin we de essentie proberen te vatten van de twee verhalen die we schreven. Dat kan een elfje zijn, een haiku of een rondeel. Eenvoudige poëzievormen die ik goed uitleg en waar iedereen mee uit de voeten kan. We schrijven en lezen voor.

 

DE VIER OERELEMENTEN

AARDE = biografie van mijn lichaamgeboorte, ontwikkeling, bloei, neergang en dood. Lichamelijke erfelijkheden, ongemakken en vermogens.
Mogelijke onderwerpen: lichaam, sport, gezondheid, voeding, plek, kledij, gereedschap, bezittingen, geld, houvast, grenzen/ruimte, vaste grond onder voeten (of niet), …
 
WATER = biografie van mijn gewoontewereldDe rol die geloof, discipline, vitaliteit, verslaving en/of ziekte in je leven spelen.
Mogelijke onderwerpen: rituelen, aanleg en erfelijkheid, gewoontes, deugden en ondeugden, temperament, aanleg en constitutie, …
 
LUCHT = biografie van mijn binnenwereldDe relaties met je omgeving, de natuur, de mensen, met de aarde en de realiteit tot jezelf, met alle bijbehorende gevoelens en gedachten.
Mogelijke onderwerpen: relaties, emoties, rollen, innerlijke standpunten, spanning tussen binnen/buiten, schijn/zijn, verantwoordelijk/zorgeloos, …
 
VUUR = biografie van mijn ikHet ‘ik’ is de instantie die in alle verandering zichzelf blijft, keuzes maakt en besluiten neemt. Het ‘ik’ houdt de teugels in handen en beheert de drie andere biografieën. Opgelet, niet te verwarren met het ‘ego’ dat alles op zichzelf betrekt.
Mogelijke onderwerpen: levensthema’s, keerpunten en besluiten, eigen kompas

Sessie(s)

Van zondag 19 tem donderdag 23 juni 2022


Details

Georganiseerd door Boek van mijn Leven

Docent Eveline Coppin

Duur Meerdere dagen

Start 19 jun. 2022 12:00

Einde 23 jun. 2022 14:00

Prijs € 700.00

Regio Wallonië

Locatie Pure Semois in Cugnon

Kaart Open de kaart

Extra info Bezoek de website

Leeftijdscategorie 18+

Type Groepscursus

Jouw cursus op Creatief Schrijven?

Dat kan! Geef je op als organisator en publiceer gratis je cursussen op Creatief Schrijven.

Geef je nu op!