Workshop research filmscenario: weet waarover je schrijft

In deze masterclass gaan we dieper in op de rol van research bij het schrijven van een scenario. Vincent Groos illustreert aan de hand van zijn kortfilm ‘Lieve' en een reeks praktische oefeningen hoe je doordringt tot de kern van een verhaal.

Of je nu fictie, docu of vrijer werk maakt, een doorleefde kennis van je onderwerp kan je filmscenario naar een hoger niveau brengen. Zonder research kunnen je personages vlak overkomen of kan het voelen alsof je niet doordringt tot de essentie van het verhaal. Je neemt dus best genoeg tijd om je verhaal te onderzoeken en vertrouwd te raken met je onderwerp, zelfs als je uit eigen ervaring schrijft.

 

Regisseur en componist Vincent Groos maakte met 'Lieve' een kortfilm over het beroep van thuisverplegers en de lastige en stressvolle omstandigheden waarin ze soms moeten werken. Om de personages en de arena van de film geloofwaardig neer te zetten, was het nodig om hier eerst uitgebreid research rond te doen.

 

Hij toont hoe opnames van gesprekken met thuisverplegers hun weg vonden naar het scenario. Die analyse zal gecombineerd worden met praktische oefeningen waarin je je op een mum van tijd verdiept in een situatie uit “de echte wereld” en leert hoe dezelfde situatie te vertalen naar de wereld van film. 

 

Deze masterclass rond research in het kader van een filmscenario is toegankelijk voor zowel filmstudenten, afgestudeerden en mensen die een eigen parcours bewandelen, of je nu film studeert of niet. Voorkennis over het schrijven van een scenario is een pluspunt.

film school
'Masterclass: Weet wat je schrijft' is een onderdeel van de BREEDBEELD film school. Dat is een rondreizend programma voor iedereen die hun filmskills wil bijschaven. De workshops en lessenreeksen mikken doorgaan op filmmakers met enige ervaring, maar er zijn momenten die specifiek voor beginners worden ingericht.

Inschrijven:

  • Om voldoende individuele begeleiding te kunnen garanderen, zijn de inschrijvingen beperkt tot 15 deelnemers.
  • Bij een groot aantal inschrijvingen wordt er in overleg met de docent een selectie gemaakt, gebaseerd op een korte motivatie en achtergrond die je bij je inschrijving doorstuurt.
  • De masterclass staat open voor zowel filmstudenten, (pas)-afgestudeerden, onafhankelijke filmmakers en enthousiaste geïnteresseerden.
    Voorkennis over het schrijven van een scenario en/of dialogen is een pluspunt.

 

Schrijf je in >

Sessie(s)

donderdag 20 oktober, 20u.


Details

Georganiseerd door BREEDBEELD vzw

Docent Vincent Groos

Duur 1 dag(deel)

Start 20 okt 2022, 18:00

Einde 20 okt 2022, 20:00

Prijs € 15.00

Regio Antwerpen

Locatie Kantoren BREEDBEELD vzw, Vorstermansstraat 7, bus 1.5, 2000 Antwerpen

Kaart Open de kaart

Extra info Bezoek de website

Leeftijdscategorie 18+

Type Groepscursus


Genres

Jouw cursus op Creatief Schrijven?

Dat kan! Geef je op als organisator en publiceer gratis je cursussen op Creatief Schrijven.

Geef je nu op!