Onze cursussen voor het voorjaar 2019 zijn bekend: Schrijf (je in)

Cursussen Voorjaar 2019

2019 staat voor de deur en wij hebben een cursusaanbod om “u” tegen te zeggen. Sta jij al te popelen om je in te schrijven voor het literaire voorjaarssaanbod?
Download dan snel onze SCHRIJF waarin je alle cursussen en wedstrijden in Vlaanderen en Brussel terugvindt en kies jouw literair traject voor het nieuwe jaar.

Vlaamse Auteursvereniging nodigt je uit voor Werkcongres

vav

Op zaterdag 8 december organiseert de Vlaamse Auteursvereniging haar tiende Werkcongres.

Vanaf 10u30  ben je welkom in DE Studio in Antwerpen voor een razend interessante, maar ook gezellige dag met tal van panelgesprekken en discussiemomenten. En met opnieuw veel wandelgangen. Het Werkcongres is inmiddels uitgegroeid tot een van de drukst bijgewoonde evenementen van het jaar in het boekenvak.

Belangrijkste poëzieprijs erkent bundels in eigen beheer

e-zine 2 (1)

Na 24 jaar houdt de belangrijkste poëzieprijs van het Nederlands taalgebied, de VSB Poëzieprijs op te bestaan, maar dat is zeker geen triest nieuws. Integendeel. Vanaf 2019 neemt de Grote Poëzieprijs de plaats in van de VSB Poëzieprijs. Nieuw in het wedstrijdreglement is dat voor het eerst ook bundels in eigen beheer in aanmerking komen. […]

Is iedere auteur een eeuwige debutant?

Schermafbeelding 2018-11-13 om 12.34.34

Start elke literaire tekst van een tabula rasa? Of hebben we de traditie, met haar overgeleverde normen en voorschriften, net nodig om in de kantlijnen te krabbelen, te doorstrepen en te onderstrepen? Kluger Hans, rekto:verso en deBuren organiseren op 18 november de tweede editie van het Literair Reservaat, een moment van ontmoeting en debat over de letteren in de Lage Landen.

Winnaars Blind date op Boekenbeurs

salon 18

We ontvingen maar liefst 75 straffe inzendingen voor de schrijfkans ‘Blind date‘. De jury selecteerde na lang wikken en wegen de volgende tien schrijvers: Gino Dekeyzer, Cliff de Rouw, Joke Sluydts, Alexander Baeyens, Jeroen Meylemans, Joris Doerack, Prozaly, Vanessa Daniëls, Leen Verheyen en Gerard Scharn. Zij krijgen op 11 november een VIP-behandeling op de Boekenbeurs en gaan in gesprek met tien deskundigen uit het boekenvak. Ontdek de tien geselecteerde teksten hier (pdf).

Kort dictee der Nederlandse taal

dictee boekenbeurs

Het Schrijfsalon op de Boekenbeurs was te klein voor de vele gegadigden voor het tweede Kort dictee der Nederlandse taal. Herman Killens, winnaar van de vorige editie op de Schrijfdag, schreef de tekst. Christiane Adams en Rein Leentfaar maakten slechts 3 fouten en deelden de eerste plaats.
Schreef je mee, maar was je niet tevreden met je resultaat? Of wil je volgende keer met de hoofdprijs aan de haal? Schrijf je in voor onze dagcursus spelling en grammatica.

Met volle goesting weer in de pen kruipen

Schermafbeelding 2018-10-30 om 09.24.11

Dankzij de lezing van Pen Stewart in Het Schrijfsalon  op de Boekenbeurs kruipt iedereen weer met volle goesting in de pen! Boekenblogster Valerie kwam langs en sprak met enkele deelnemers. Lees er alles over op haar blogpost.

Angstaanjagend perfect

Test je AzertyfactorA4met info

Valerie is gek van boeken. Ze kan geen boekenwinkel voorbij lopen zonder even binnen te springen en al helemaal niet zonder met een boek weer buiten te komen. Haar liefde voor boeken deelt ze op Valeries Boekenwereld. Ze kwam een kijkje nemen op de stand van Creatief Schrijven op de Boekenbeurs, nam de Azertyfactor hersenscanner onder de loep en ontdekte dat die angstaanjagend perfect was! Lees hier haar blogpost.

Test je Azertyfactor op de boekenbeurs

Test je AzertyfactorA4met info

Op de boekenbeurs kan je dit jaar bij de stand van Creatief Schrijven jouw Azertyfactor testen. Een originele hersenscanner vertelt in een oogwenk hoe het met de Azertyfactor van persoon x of y gesteld is. Die Azertyfactor is de x-factor voor schrijvers, een mix van kenmerken die cruciaal zijn om anno 2018 een schrijfcarrière uit te bouwen.

Win het boek ‘digitale nieuwsbrieven’ en maak van je nieuwsbrieven een succes.

Schermafbeelding 2018-09-24 om 15.28.28

Hoe zorg je ervoor dat je digitale nieuwsbrieven gelezen worden? Hoe vermijd je dat je in de spamfolder terechtkomt? Communicatietrainer en docent bij Creatief Schrijven, Kristof D’hanens, legt je in zijn nieuwe boek ‘Digitale nieuwsbrieven’ haarfijn uit hoe je kan scoren in de inbox van je publiek. Het boek bevat een schat aan praktische tips en inspirerende voorbeelden.

Unieke publicatiekans voor jonge schrijvers

Schrijfproject-De-Tegenhangers-kunst-003

Ben je tussen 16 en 33 jaar en heb je zin om je door het betoog van één van de sprekers van Het Zoekend Hert te laten inspireren? Of je er helemaal tegenover te positioneren? Neem deel aan het schrijfproject van het tijdschrift Streven en het filosofisch huis Het Zoekend Hert en waag je kans.

Spoken word in de Pianofabriek

Bridget voor site

Wilde jij altijd al eens verdiepen in de wereld van slam poetry, spoken word of stand-up comedy? Schrijf je dan in voor een van de workshops in de Pianofabriek met kleppers als Nigel Williams, Carmien Michels en Bridget Minamore. Zij laten je alle hoeken van je schrijverskamer zien. Je gaat gegarandeerd vol inspiratie naar huis.

Strijd voor de bibliotheek in jouw buurt

bib voor iedereen

Doe jij ook niets liever dan in een bibliotheek verdwalen? Mis jij de geur van oude boeken uit de bibliotheek? Sinds 2016 zijn gemeentes niet meer verplicht om een bibliotheek te hebben. Het kan dus zijn dat dit allemaal voorgoed verleden tijd is binnenkort. Strijd mee voor het behoud van de bibliotheken en onderteken de petitie van #bibvooriedereen.

Sivan Shiknagy wint de Europese Flash Fiction-wedstrijd

flash-fiction-banner-web

Sivan Shiknagy uit Israël wint de Flash Fiction-wedstrijd van EACWP met het kortverhaal ‘Kinetic Energy’. De jury koos zijn tekst uit meer dan 1800 inzendingen. De vier andere finalisten komen uit Spanje, Portugal, Nederland en Engeland. Lees alle teksten hier: eacwp.org/flash-fiction-contest-european-winner-2018/.

Anne Giesen wint Write Now 2018

write now 2018 1

Anne Giesen wint Write Now! 2018. Dikke proficiat! Marie Borremans werd tweede en Marjolijn de Gender ontving een bronzen medaille. Je kunt de teksten en het volledige juryrapport lezen op writenow.nu. Wil je zelf je kans wagen en deelnemen aan de grootste schrijfwedstrijd van Vlaanderen en Nederland? Hou writenow.nu in de gaten en wie sta jij volgend jaar in de schijnwerpers op het podium!

Verzin imaginaire werelden

verzin_48_Cover

In de nieuwe VERZIN ontdek je welke instrumenten schrijvers als Tolkien en Orwell gebruiken om een totaal nieuwe wereld te creëren. Literaire duizendpoot Bernard Dewulf vertelt over zijn carrière en we geven je 7 tips voor publicatie in eigen beheer. Trek met dit mooie weer ook je wandelschoenen aan, want Kathy Mathys moedigt je aan om elke dag je gedachten […]

Winnaars ‘Van 6 naar 500 woorden’

Bert van den Helder

Tijdens de Boekenbeurs verzamelde Creatief Schrijven vzw Six Word Stories. Elke dag koos een expert uit het boekenvak zijn/haar favoriete Six Word Story op dwarsboom.be. Wij daagden geïnteresseerden uit om aan de slag te gaan met één van de 14 winnende Six Word Stories en die te gebruiken als openingszin van een kort verhaal dat maximaal […]

Winnaar EACWP Flash Fiction

flash-fiction-banner-web

And the winner is: Thomas Buysens! Met zijn verhaal De Kruik won hij de Vlaamse voorronde van de EACWP flash fiction contest. Hij dingt nu mee naar de Europese hoofdprijs. De teksten van de 14 finalisten staan hier te blinken. Van 1 mei tot 15 juni kan het publiek stemmen. Doen!

Tips voor speech schrijven

speech4

“Oprah for president!” klonk het massaal na de jongste Golden Globes. Logisch: een sterke speech doet tongen rollen en brengt mensen in beweging. Maar hoe begin je eraan? Hier vind je alvast 3 speechtips: Steek een feit in je speech dat choqueert en de aandacht trekt Bereid je grondig voor en krijg een hekel aan ‘euh’ Humor is de […]

Winnaars Koester

Koester afb

Met de wedstrijd ‘Gedichten om te koesteren’ gingen we op zoek naar woorden van troost bij het overlijden van een kind. We ontvingen meer dan 100 straffe inzendingen. Na rijp beraad selecteerde de vakjury drie winnaars en één eervolle vermelding, maar ook het team van Koester zelf kozen hun favoriete gedichten. Benieuwd? Lees ze hier.

LAUREATEN SCHRIJFWEDSTRIJD IMPERFECT

FestGelijk_homepage

De oproep van VFG, Creatief Schrijven vzw en Curieus om een tekst in te sturen over het thema ‘imPerfectie’, zette heel wat pennen in beweging. Een leesjury selecteerde uit meer dan 130 inzendingen 17 laureaten. De 5 beste teksten drukten we op linnen zakken en zijn te koop tijdens het Festival van de Gelijkheid. op 14, 15 en 15 december. Tot dan!

Lisette Ma Neza wint BK Poetry Slam 2017

Lisette Ma Neza (1)

Lisette Ma Neza won het BK Poetry Slam 2017 na een spannende strijd met Giovanni Baudonck (vice-kampioen), Kevin Amse (bronzen medaille) en Teddy Bair (vierde plaats). Lisette Ma Neza vertegenwoordigt ons land op het EK Poetry Slam op 2 december 2017 in cc Jacques Franck in Brussel. Succes! Check de foto’s van de avond hier.

365 dagen schrijfinspiratie met ‘Writing prompts’

creative-writing-prompts

De beste tip om een nog betere schrijver te worden is ‘Schrijf elke dag!’. Weet je niet meteen waarover? Geen probleem, dankzij de 365 ‘Writing prompts’ heb je elke dag nieuwe inspiratie en dus ook een nieuwe tekst. Zet ze zeker op ons kansenplatform azertyfactor!

Aan de slag met je schrijftalent

boekvoorstelling

Het online kansenplatform Azertyfactor bestaat vijf jaar. Dat vieren we maar wat graag met het boek ‘Mijn Azertyfactor. Aan de slag met schrijftalent. Een origineel doe-boek met een eigenzinnige selectie door Vitalski van 25 teksten die de afgelopen jaren ‘tip van de week’ waren op Azertyfactor. Inclusief originele schrijfopdrachten die je schrijfspier trainen en je Azertyfactor verhogen. Te koop op onze stand op de Boekenbeurs voor slechts 15 euro.
Enkele sfeerbeelden van de gezellige boekvoorstelling ontdek je op Facebook.

Win 1 exemplaar van het boek ‘Digitale Nieuwsbrieven’

Wedstrijdreglement  Deze wedstrijd wordt georganiseerd door vzw Creatief Schrijven. Iedereen is vrij deel te nemen aan deze wedstrijd. Minderjarigen mogen slechts deelnemen aan een wedstrijd, als zij de uitdrukkelijke toestemming hebben van 1 van hun ouders of voogd. Als een minderjarige deelneemt aan een wedstrijd gaat Creatief Schrijven ervan uit dat hij/zij toestemming heeft van zijn/haar […]

Sciencefiction voorbij

verzin_49_Cover

In de nieuwe VERZIN schrijven Ivo Victoria en Sanne Huysmans je een persoonlijke brief boordevol advies, focust Johan de Boose op de masochistische schrijfdaad en krijg je tips om beter om te gaan met feedback.  In het dossier nemen we akelig herkenbare sciencefiction onder de loep. Denk aan Wil van Jeroen Olyslaegers of The Handmaid’s Tale van Margaret Atwood. Nog geen abonnement? Meld je aan en het nummer ligt eerstdaags in je brievenbus.