Auteurslezingen

auditorium schrift

Naar jaarlijkse traditie organiseert Creatief Schrijven vzw een reeks straffe auteurslezingen voor de jaaropleiding Basisjaar Literair Schrijven. Bijzondere ontmoetingen met Vlaamse auteurs die jou een inkijk geven in de interne keuken van het schrijverschap. Welkom op deze woensdagavonden.     Koen Peeters Woensdag 25 september: Koen Peeters, auteur van 13 boeken, combineerde een schrijverscarrière met […]

Slam poets enteren het Kerkschip

19 part of Antwerp

Lokale poetry slamhelden laten je op vrijdag 13 september alle hoeken van het Kerkschip zien tijdens het slotweekend van Part of Antwerp.
Spoken word op het scherpst van de snee: vaak ritmisch en opzwepend, dan weer stil en ingetogen.
Laat je meeslepen door Tom Driesen,  Kim Franck en Yannick MoysonRenato Miguel en Kevin Amse.
Na de pauze is het woord aan jou. Kaap die microfoon!

Hoe schrijf je een slim non-fictieboek?

non-fictie

Plannen voor een non-fictieboek? Wij vroegen vijf tips aan Marc Buelens, auteur van Slimme non-fictie, van droom tot boek. Alstublieft!       1. Begin met het einde Schrijf eerst je flaptekst, je website. Je zal snel merken of je alle grote vragen rond jouw thema hebt aangepakt. Wat is je kernboodschap? Wie wil je ermee bereiken? […]

Zakelijk schrijven kan je leren

Cursus schrijven voor websites

Schrijf je voor je job weleens een blogpost, een rapport of een tekst voor een flyer? En kost je dat bloed, zweet en overuren?
Ontdek ons cursusaanbod.

Vijf tips voor een goed out of office-bericht

out of office

Vertrek je straks op vakantie? Vergeet niet om je afwezigheidsassistent te activeren. En even na te denken over de inhoud van je bericht. Wij geven je enkele tips.   1. Zeg hoe lang je afwezig bent en waarom Geef in je out of office-bericht duidelijk aan waarom je er niet bent. Beperk je tot de grote […]

Zin in musea? Podcast!

museum

Jij houdt van musea en je volgde al een basiscursus podcast? Of je zocht zelf uit hoe je een opnametoestel moet gebruiken en je weet hoe opnames tot een beluisterbare podcast te smeden? Dan verwelkomen we je graag op onze twee uitstappen naar musea. In de voormiddag geven opdrachten je inspiratie en verzamel je content […]

Sprekende Ezels in Watou!

sprekende ezels1

De Sprekende Ezels vind je tijdens het jaar in bruine kroegen. Traditiegetrouw grazen ze in de zomer ergens te lande.

Op 28 juli strijken ze neer op het Kunstenfestival Watou met de DELUXE editie: aanschouw een aantal van de beste balkers van het voorbije seizoen: monokimono, Veelvraat, Johan S. Steur, Ella S. Daelemans, De Dagelijkse Lezy & Stijn Vrancken.

Zin in musea? Schrijven!

museum

Tussen oktober 2019 en mei 2020 bezoeken we zeven musea, eentje in Gent, twee in Brussel en vier in Antwerpen. De aanwezige collecties zullen jouw inspiratiebron zijn. In de voormiddag laten we ons door opdrachten prikkelen. In de namiddag trekken we ons terug in een zaaltje om onze ideeën uit te schrijven. Wordt het resultaat […]

Toneelteksten: 3 modules

theater cursus

Zin om je intensief in toneelteksten onder te dompelen? Dit theatertraject is de gesneden koek die je zoekt! De eerste module doopten we Monologen en dialogen. Daarna is het de beurt aan Van scène naar scène. En eindigen doen we met Van inspiratie naar toneeltekst. Je kunt je meteen voor de drie cursussen inschrijven, maar […]

Inspiratiemoment voor schrijfdocenten najaar 2019

inspiratiemomenten

Geef jij als schrijfdocent geregeld cursussen, workshops of opleidingen? Of ga je als leerkracht al eens aan de slag met (creatief) schrijven in je klas? Dan zijn deze sessies een aanrader! In vier krachtige inspiratiemomenten, gegeven door vakspecialisten, vul je jouw pedagogische bagage aan en krijg je een frisse dosis inspiratie om je cursisten of leerlingen te begeesteren. Vier inspiratiemomenten voor (schrijf)docenten   […]

VERZIN! Gooi het op een akkoordje

VERZIN2klein

VERZIN vroeg Spinvis hoe hij songteksten schrijft. Yves Petry neemt het westers humanisme op de korrel. Instagramdichteres Siel Verhanneman vertelt hoe mooi poëzie tussen latte’s en strandvakanties past.
Verder: een pleidooi voor slimme non-fictie en een handleiding haiku.

VERZIN 03 is hét perfecte leesvoer voor de zomer.

SCHRIJF! Cursusaanbod najaar 2019

SCHRIJF - cover

Hoe schrijf je comedy? Hoe begin je aan een toneeltekst? Wat is slimme non-fictie en hoe schrijf je dat?
Dat ontdek je dit najaar tijdens een van onze cursussen.
Ambitie om je schrijftalent aan te scherpen? Download SCHRIJF, dé brochure met alle cursussen en wedstrijden in Vlaanderen en bouw verder aan jouw schrijftraject.

Haal meer (business) uit je Instagram

instagram-klein

Instagram is een van de snelst groeiende sociale netwerken. Het is dus een perfecte plaats om jouw (potentieel) publiek te bereiken en jouw bedrijf of organisatie te promoten. Maar hoe begin je eraan? Wij delen vijf tips om goed uit de startblokken te schieten.   1. Kies voor een bedrijfsaccount Met een bedrijfsaccount ben je beter […]

Teachers Training Course 2019 – voor schrijfdocenten

alden biesen-1

Vijf dagen focussen op je schrijfdocentschap en ervaring delen over het vakgebied met gedreven collega’s en auteurs uit alle hoeken van Europa. En dat in het prachtige decor van Alden Biesen. Lijkt je dat wat?
Schrijf je dan in voor deze internationale training van de European Association of Creative Writing Programmes van 7 tot 12 juli. Ervaren begeleiders zijn Daniel BillietJenny Tunedal uit Zweden en Martino Gozzi uit Italië. Snelle beslissers krijgen maar liefst 40% korting.

Speechen als een pro in 6 stappen

speech-klein

Vier je straks het tienjarig bestaan van je zaak of gaat je collega met pensioen? En ben jij de spreker van dienst? Alles begint met een heldere structuur, volgens Bavo Van Landeghem, communicatietrainer en auteur van Speech schrijven: “Dankzij een heldere structuur blijft je publiek geboeid luisteren. En vooral: je staat met vertrouwen voor de […]

Jij hebt een non-fictieboek in de vingers?

jose-alejandro-cuffia-792587-unsplash

Je loopt te broeden op een non-fictieboek. Je schreef al een deel of hebt enkel een idee. In ieder geval zoek je handvaten om dat boek eindelijk vorm te geven.

Stevige Vlaamse lichting voor Write Now! finale

write now

De vijftien finaleplaatsen voor Write Now! zijn ingevuld. Tien finalisten kenden we al. Elke winnaar van een voorronde kreeg alvast een ticekt voor de finale.  Onze Vlaamse afgevaardigden: Jeff Aendenboom (Leuven), Eslbet De Pauw (Gent) en Aragorn Fuhrmann (Leuven). Drie Vlaamse wildcards Na de spannende voorrondes, die ook in zeven Nederlandse steden doorgingen, waren er nog 5 wildcards te bemachtigen […]

Johnny Nys is Vlaamse winnaar Flash Fiction 2019

EACWP Flash Fiction wedstrijd 2019

Met zijn verhaal ‘Smakelijk’ kon hij de jury van de EACWP Flash Fiction overtuigen en stoot door naar de finale op 30 juni. Daar neemt hij het op tegen 12 kandidaten uit verschillende landenAlle finalisten kun je hier lezen.
Geef Johnny een duwtje in de rug en stem onze Vlaamse winnaar naar de Europese overwinning.
Stemmen kan nog tot 1 juni en dat doe je hier.
Proficiat Johnny én veel succes!

Verklap een geheim en word een stripfiguur

Schrijfkans wat mijn ouders niet weten

Ben jij ooit voor heel even van huis weggelopen? Broedde je eieren uit in je kleerkast? Is het jouw schuld dat er niets meer groeit in die hoek van de tuin? En vooral, zijn je ouders dit te weten gekomen?

Illustrator/striptekenaar Anneke Caramin is voor haar nieuwe strip op zoek naar anekdotes die je nooit, maar dan ook nooit aan je ouders hebt verteld.
Deel je geheim op Azertyfactor. 

Zo laat je werkwoorden werken

Cursus schrijven voor websites

Schrijf je al eens zakelijke teksten? Wist je dat er werkwoorden zijn die letterlijk alle vaart uit je tekst halen? Werkwoorden die dus echt niet werken.
Wij geven hier 5 tips weg die je helpen om zelfs de meest zakelijke tekst dynamisch te laten klinken.

SchrijversAcademie: stel je kandidaat

Stel je kandidaat voor SchrijversAcademie

Wil je eindelijk ernstig werk maken van die roman, verhalen- of poëziebundel, dat jeugdverhaal of die thriller?

In de opleiding SchrijversAcademie krijg je die kans, samen met een select gezelschap schrijfgenoten en onder leiding van professionele auteurs.

Stel je uiterlijk 15 mei kandidaat.

VERZIN – Digital Storytelling

VERZIN 02

Breid je gereedschapskist danig uit met de nieuwe VERZIN: word wegwijs in Digital Story Land, ontdek hoe je een perfecte dialoog schrijft en vind de geknipte naam voor je personage.

Auteur Rachida Lamrabet houdt een vurig pleidooi voor een multicultureel letterland. Jonas Bruyneel vertelt over zijn tijd als Letterzetter van Kortrijk, zijn nieuwe boek Vijd en zijn schrijfgroep LETTERTYPE COLLECTIEF. Verder geven we het woord aan schrijfcoach Joey Brown.

SIX WORD STORY LAUREATEN

3

Wauw, bijna 2500 inzendingen ontvingen we voor de Six Word Story Wedstrijd.

Juryleden Bert Kruismans, Giovanni Baudonck en Simone Atangana Bekono selecteerden 9 laureaten. Proficiat aan Hanneke Middelburg, Joke Bosch, Tim Roose, Rudie Verbunt, Dominique Minten, Sophie Whetton, Frédérique Bouras en Tom Vanhaverbeke.

Wil je alle stories ontdekken? Neem een kijkje op sixwordstories.be 

 

Deel je mening over schrijfcursussen

enquête

Volg je momenteel een schrijfcursus of opleiding proza? Of nam je onlangs deel aan een cursus verhalen, columns of autobiografisch schrijven? Dan zijn we heel benieuwd naar je mening. Wil je die delen in deze korte vragenlijst? Dat duurt ongeveer 10 minuten.

Je weet wat ze zeggen: spreken is zilver, schrijven is goud. Toch?
Bedankt!

Basisjaar Literair Schrijven komt naar buiten

basisjaar

Wat krijg je als je schrijvers uit hun comfortzone haalt? Als je ze naast schrijven ook laat tekenen, video’s maken of optreden?
Ontdek het op 16 maart in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. De studenten van het Basisjaar Literair Schrijven tonen dan de resultaten van één van de drie workshops die ze volgden.
Literaire verwennerij! Reserveer je zitje.

Vijf gouden regels voor e-mail

tips voor e-mail

Hoe vaak krijg jij een e-mail waarvan de onderwerpsregel je niet meteen duidelijkheid geeft over de reden voor het bericht? Moet je soms eindeloos scrollen voor je weet waar het over gaat?
Dat is niet alleen flink vervelend, het is ook inefficiënt én nefast voor de motivatie.

Durf jij ook al eens tegen de grondbeginselen van goed e-mailen zondigen?
Vijf vuistregels voor vlot e-mailverkeer.

Flash fiction in zeven tips

flash fiction tips

Microfictie, flash fiction, of zeer korte verhalen (ZKV), ze zijn van alle tijden, maar in deze tijdsgeest, met de oneindige stroom aan informatie die op ons afkomt, maakt deze literaire verhaalvorm furore.       Wat is flash fiction? Een ZKV bestaat uit maximum 1000 woorden, maar dat kunnen er ook een heel pak minder […]

Europese Flash Fiction wedstrijd

EACWP Flash Fiction wedstrijd 2019
Als jij de deur uit gaat, in welke wereld kom jij dan terecht?
Zeg het in minder dan 100 woorden en misschien win jij wel de Europese Flash Fiction wedstrijd van de European Association of Creative Writing Programmes.
Deelnemen kan TOT 1 APRIL! 

 

Burgerlijk ongehoorzaam schrijven

banner mailing2

Burgerprotest zit in de lift.
Mensen komen en masse de straat op om hun ongenoegen en hun wensen te laten horen.

Omdat wij ook geloven dat een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid geen slechte zaak is, slaan we de handen in elkaar met twee belangrijke bewegingen:
de bosbrossers en het Vermeylenfonds.
Op Azertyfactor geven we wie dat wil de kans om hun protest niet alleen scanderend op straat, maar ook met vlijmscherpe pen te verkondigen.

5 tips voor betere webteksten

Cursus schrijven voor websites

Wil je als freelancer serieus genomen worden, dan moet je een blog, een bedrijfspagina of een website hebben. Zo’n beest in elkaar boksen is één ding, het vullen en up to date houden iets anders. Wij delen een paar tips met je.

Inspiratiemomenten 2019

inspiratiemomenten

Ga jij als leerkracht of (schrijf)docent al eens aan de slag met (creatief) schrijven in de klas?

In zes krachtige sessies, gegeven door vakspecialisten, vullen we jouw pedagogische bagage aan en helpen jou om jouw leerlingen en cursisten met een frisse dosis inspiratie te begeesteren.

VERZIN: over censuur en of schrijven echt gekkenwerk is

19-01

Onze eerste VERZIN voor 2019 is er. In het nieuwe nummer gaan we op zoek naar censuur: in België, in de wereld en in onszelf. Je krijgt ook drie interviews met evenveel geweldige vrouwen: Niña Weijers, Anna Enquist en Pascale Pérard over wat hen aan het schrijven zet.
Verder leer je hoe je een schrijfgroep start, geven we tips om aan de slag te gaan met poëzie en kom je te weten of je nu echt een beetje getikt moet zijn om geniale schrijfsels op papier te zetten.

Nieuwjaarswens

wens

Tussen sneeuw en inkt
is hier geluk aan dit adres geschreven
en de wens om een warm jaar
als geschenk te geven.

Andrea Derese sleepte met dit tekstje de hoofdprijs in de wacht van onze Nieuwjaarwensenwedstrijd.

Tot volgend jaar!

creatief schrijven

Onze deur staat altijd open, maar de komende weken blijft ze uitzonderlijk gesloten.
Wij trekken ons vanaf maandag 24 december even terug om samen met familie en vrienden de laatste dagen van het jaar te vieren.

Op maandag 7 januari 2019 zijn we terug op post.
Alvast een prettig einde en een (on)beschrijfelijk 2019 gewenst.

Tot volgend jaar.

Wie is genomineerd voor de Confituur Boekhandelsprijs 2019?

website beeld

Het is weer zover. De onafhankelijke boekhandelkoepel Confituur heeft de genomineerden bekend gemaakt die meedingen naar de
Confituur Boekhandelsprijs 2019.

Ontdek hier wie ze zijn en hoe jij jouw favoriet kan helpen om de Confituur Publieksprijs 2019 in de wacht te slepen.

Creatieve cadeaus voor woordenverzamelaars

geschen ken

Stop met zoeken!

Wij hebben perfecte eindejaarsgeschenken voor lettervreters en pennenvoerders… en zelfs voor beduchte woordenschermers.

Ontdek ze hier.

Cursussen voorjaar 2019 zijn bekend: schrijf (je in)

Cursussen Voorjaar 2019

2019 staat voor de deur en wij hebben een cursusaanbod om “u” tegen te zeggen. Sta jij al te popelen om je in te schrijven voor het literaire voorjaarssaanbod?
Download dan snel onze SCHRIJF waarin je alle cursussen en wedstrijden in Vlaanderen en Brussel terugvindt en kies jouw literair traject voor het nieuwe jaar.

Vlaamse Auteursvereniging nodigt je uit voor Werkcongres

vav

Op zaterdag 8 december organiseert de Vlaamse Auteursvereniging haar tiende Werkcongres.

Vanaf 10u30  ben je welkom in DE Studio in Antwerpen voor een razend interessante, maar ook gezellige dag met tal van panelgesprekken en discussiemomenten. En met opnieuw veel wandelgangen. Het Werkcongres is inmiddels uitgegroeid tot een van de drukst bijgewoonde evenementen van het jaar in het boekenvak.

Belangrijkste poëzieprijs erkent bundels in eigen beheer

e-zine 2 (1)

Na 24 jaar houdt de belangrijkste poëzieprijs van het Nederlands taalgebied, de VSB Poëzieprijs op te bestaan, maar dat is zeker geen triest nieuws. Integendeel. Vanaf 2019 neemt de Grote Poëzieprijs de plaats in van de VSB Poëzieprijs. Nieuw in het wedstrijdreglement is dat voor het eerst ook bundels in eigen beheer in aanmerking komen. […]

Is iedere auteur een eeuwige debutant?

Schermafbeelding 2018-11-13 om 12.34.34

Start elke literaire tekst van een tabula rasa? Of hebben we de traditie, met haar overgeleverde normen en voorschriften, net nodig om in de kantlijnen te krabbelen, te doorstrepen en te onderstrepen? Kluger Hans, rekto:verso en deBuren organiseren op 18 november de tweede editie van het Literair Reservaat, een moment van ontmoeting en debat over de letteren in de Lage Landen.

Winnaars Blind date op Boekenbeurs

salon 18

We ontvingen maar liefst 75 straffe inzendingen voor de schrijfkans ‘Blind date‘. De jury selecteerde na lang wikken en wegen de volgende tien schrijvers: Gino Dekeyzer, Cliff de Rouw, Joke Sluydts, Alexander Baeyens, Jeroen Meylemans, Joris Doerack, Prozaly, Vanessa Daniëls, Leen Verheyen en Gerard Scharn. Zij krijgen op 11 november een VIP-behandeling op de Boekenbeurs en gaan in gesprek met tien deskundigen uit het boekenvak. Ontdek de tien geselecteerde teksten hier (pdf).

Kort dictee der Nederlandse taal

dictee boekenbeurs

Het Schrijfsalon op de Boekenbeurs was te klein voor de vele gegadigden voor het tweede Kort dictee der Nederlandse taal. Herman Killens, winnaar van de vorige editie op de Schrijfdag, schreef de tekst. Christiane Adams en Rein Leentfaar maakten slechts 3 fouten en deelden de eerste plaats.
Schreef je mee, maar was je niet tevreden met je resultaat? Of wil je volgende keer met de hoofdprijs aan de haal? Schrijf je in voor onze dagcursus spelling en grammatica.

Met volle goesting weer in de pen kruipen

Schermafbeelding 2018-10-30 om 09.24.11

Dankzij de lezing van Pen Stewart in Het Schrijfsalon  op de Boekenbeurs kruipt iedereen weer met volle goesting in de pen! Boekenblogster Valerie kwam langs en sprak met enkele deelnemers. Lees er alles over op haar blogpost.

Angstaanjagend perfect

Test je AzertyfactorA4met info

Valerie is gek van boeken. Ze kan geen boekenwinkel voorbij lopen zonder even binnen te springen en al helemaal niet zonder met een boek weer buiten te komen. Haar liefde voor boeken deelt ze op Valeries Boekenwereld. Ze kwam een kijkje nemen op de stand van Creatief Schrijven op de Boekenbeurs, nam de Azertyfactor hersenscanner onder de loep en ontdekte dat die angstaanjagend perfect was! Lees hier haar blogpost.

Test je Azertyfactor op de boekenbeurs

Test je AzertyfactorA4met info

Op de boekenbeurs kan je dit jaar bij de stand van Creatief Schrijven jouw Azertyfactor testen. Een originele hersenscanner vertelt in een oogwenk hoe het met de Azertyfactor van persoon x of y gesteld is. Die Azertyfactor is de x-factor voor schrijvers, een mix van kenmerken die cruciaal zijn om anno 2018 een schrijfcarrière uit te bouwen.

Win het boek ‘digitale nieuwsbrieven’ en maak van je nieuwsbrieven een succes.

Schermafbeelding 2018-09-24 om 15.28.28

Hoe zorg je ervoor dat je digitale nieuwsbrieven gelezen worden? Hoe vermijd je dat je in de spamfolder terechtkomt? Communicatietrainer en docent bij Creatief Schrijven, Kristof D’hanens, legt je in zijn nieuwe boek ‘Digitale nieuwsbrieven’ haarfijn uit hoe je kan scoren in de inbox van je publiek. Het boek bevat een schat aan praktische tips en inspirerende voorbeelden.

Unieke publicatiekans voor jonge schrijvers

Schrijfproject-De-Tegenhangers-kunst-003

Ben je tussen 16 en 33 jaar en heb je zin om je door het betoog van één van de sprekers van Het Zoekend Hert te laten inspireren? Of je er helemaal tegenover te positioneren? Neem deel aan het schrijfproject van het tijdschrift Streven en het filosofisch huis Het Zoekend Hert en waag je kans.

Spoken word in de Pianofabriek

Bridget voor site

Wilde jij altijd al eens verdiepen in de wereld van slam poetry, spoken word of stand-up comedy? Schrijf je dan in voor een van de workshops in de Pianofabriek met kleppers als Nigel Williams, Carmien Michels en Bridget Minamore. Zij laten je alle hoeken van je schrijverskamer zien. Je gaat gegarandeerd vol inspiratie naar huis.

Strijd voor de bibliotheek in jouw buurt

bib voor iedereen

Doe jij ook niets liever dan in een bibliotheek verdwalen? Mis jij de geur van oude boeken uit de bibliotheek? Sinds 2016 zijn gemeentes niet meer verplicht om een bibliotheek te hebben. Het kan dus zijn dat dit allemaal voorgoed verleden tijd is binnenkort. Strijd mee voor het behoud van de bibliotheken en onderteken de petitie van #bibvooriedereen.

Sivan Shiknagy wint de Europese Flash Fiction-wedstrijd

flash-fiction-banner-web

Sivan Shiknagy uit Israël wint de Flash Fiction-wedstrijd van EACWP met het kortverhaal ‘Kinetic Energy’. De jury koos zijn tekst uit meer dan 1800 inzendingen. De vier andere finalisten komen uit Spanje, Portugal, Nederland en Engeland. Lees alle teksten hier: eacwp.org/flash-fiction-contest-european-winner-2018/.

Anne Giesen wint Write Now 2018

write now 2018 1

Anne Giesen wint Write Now! 2018. Dikke proficiat! Marie Borremans werd tweede en Marjolijn de Gender ontving een bronzen medaille. Je kunt de teksten en het volledige juryrapport lezen op writenow.nu. Wil je zelf je kans wagen en deelnemen aan de grootste schrijfwedstrijd van Vlaanderen en Nederland? Hou writenow.nu in de gaten en wie sta jij volgend jaar in de schijnwerpers op het podium!

Verzin imaginaire werelden

verzin_48_Cover

In de nieuwe VERZIN ontdek je welke instrumenten schrijvers als Tolkien en Orwell gebruiken om een totaal nieuwe wereld te creëren. Literaire duizendpoot Bernard Dewulf vertelt over zijn carrière en we geven je 7 tips voor publicatie in eigen beheer. Trek met dit mooie weer ook je wandelschoenen aan, want Kathy Mathys moedigt je aan om elke dag je gedachten […]

Winnaars ‘Van 6 naar 500 woorden’

Bert van den Helder

Tijdens de Boekenbeurs verzamelde Creatief Schrijven vzw Six Word Stories. Elke dag koos een expert uit het boekenvak zijn/haar favoriete Six Word Story op dwarsboom.be. Wij daagden geïnteresseerden uit om aan de slag te gaan met één van de 14 winnende Six Word Stories en die te gebruiken als openingszin van een kort verhaal dat maximaal […]

Winnaar EACWP Flash Fiction

flash-fiction-banner-web

And the winner is: Thomas Buysens! Met zijn verhaal De Kruik won hij de Vlaamse voorronde van de EACWP flash fiction contest. Hij dingt nu mee naar de Europese hoofdprijs. De teksten van de 14 finalisten staan hier te blinken. Van 1 mei tot 15 juni kan het publiek stemmen. Doen!

Tips voor speech schrijven

speech4

“Oprah for president!” klonk het massaal na de jongste Golden Globes. Logisch: een sterke speech doet tongen rollen en brengt mensen in beweging. Maar hoe begin je eraan? Hier vind je alvast 3 speechtips: Steek een feit in je speech dat choqueert en de aandacht trekt Bereid je grondig voor en krijg een hekel aan ‘euh’ Humor is de […]

Winnaars Koester

Koester afb

Met de wedstrijd ‘Gedichten om te koesteren’ gingen we op zoek naar woorden van troost bij het overlijden van een kind. We ontvingen meer dan 100 straffe inzendingen. Na rijp beraad selecteerde de vakjury drie winnaars en één eervolle vermelding, maar ook het team van Koester zelf kozen hun favoriete gedichten. Benieuwd? Lees ze hier.

LAUREATEN SCHRIJFWEDSTRIJD IMPERFECT

FestGelijk_homepage

De oproep van VFG, Creatief Schrijven vzw en Curieus om een tekst in te sturen over het thema ‘imPerfectie’, zette heel wat pennen in beweging. Een leesjury selecteerde uit meer dan 130 inzendingen 17 laureaten. De 5 beste teksten drukten we op linnen zakken en zijn te koop tijdens het Festival van de Gelijkheid. op 14, 15 en 15 december. Tot dan!

Lisette Ma Neza wint BK Poetry Slam 2017

Lisette Ma Neza (1)

Lisette Ma Neza won het BK Poetry Slam 2017 na een spannende strijd met Giovanni Baudonck (vice-kampioen), Kevin Amse (bronzen medaille) en Teddy Bair (vierde plaats). Lisette Ma Neza vertegenwoordigt ons land op het EK Poetry Slam op 2 december 2017 in cc Jacques Franck in Brussel. Succes! Check de foto’s van de avond hier.

365 dagen schrijfinspiratie met ‘Writing prompts’

creative-writing-prompts

De beste tip om een nog betere schrijver te worden is ‘Schrijf elke dag!’. Weet je niet meteen waarover? Geen probleem, dankzij de 365 ‘Writing prompts’ heb je elke dag nieuwe inspiratie en dus ook een nieuwe tekst. Zet ze zeker op ons kansenplatform azertyfactor!

Aan de slag met je schrijftalent

boekvoorstelling

Het online kansenplatform Azertyfactor bestaat vijf jaar. Dat vieren we maar wat graag met het boek ‘Mijn Azertyfactor. Aan de slag met schrijftalent. Een origineel doe-boek met een eigenzinnige selectie door Vitalski van 25 teksten die de afgelopen jaren ‘tip van de week’ waren op Azertyfactor. Inclusief originele schrijfopdrachten die je schrijfspier trainen en je Azertyfactor verhogen. Te koop op onze stand op de Boekenbeurs voor slechts 15 euro.
Enkele sfeerbeelden van de gezellige boekvoorstelling ontdek je op Facebook.

Win 1 exemplaar van het boek ‘Digitale Nieuwsbrieven’

Wedstrijdreglement  Deze wedstrijd wordt georganiseerd door vzw Creatief Schrijven. Iedereen is vrij deel te nemen aan deze wedstrijd. Minderjarigen mogen slechts deelnemen aan een wedstrijd, als zij de uitdrukkelijke toestemming hebben van 1 van hun ouders of voogd. Als een minderjarige deelneemt aan een wedstrijd gaat Creatief Schrijven ervan uit dat hij/zij toestemming heeft van zijn/haar […]

Je hebt een boek in de vingers…

website

Misschien ging je al aan de slag. Heb je een stapel gedichten die klaar liggen, een prachtig idee voor de plot van een roman, een verzameling kortverhalen of een idee voor een non-fictieboek. In ieder geval ben je hier aanwezig omdat je van jouw idee een echte publicatie wilt maken. Heb je nog vragen over […]

Liefde (in T)indertijd

dromende typewriter

Slagen mensen er nog in om in tijden van Snapchat, Whatsapp, Facebook en Tinder een echte mooie liefdesverklaring te schrijven? Zijn liefdesbrieven nog van deze tijd? We haalden een paar pareltjes van onder het stof en keken of ze de tand des tijds hebben overleefd.     Bekende liefdesbrieven John Keats aan Fanny Brawne (oktober […]

Sciencefiction voorbij

verzin_49_Cover

In de nieuwe VERZIN schrijven Ivo Victoria en Sanne Huysmans je een persoonlijke brief boordevol advies, focust Johan de Boose op de masochistische schrijfdaad en krijg je tips om beter om te gaan met feedback.  In het dossier nemen we akelig herkenbare sciencefiction onder de loep. Denk aan Wil van Jeroen Olyslaegers of The Handmaid’s Tale van Margaret Atwood. Nog geen abonnement? Meld je aan en het nummer ligt eerstdaags in je brievenbus.

Azertyfactor: winnaars en kansen

mongram 1

Deze week maakten we op Azertyfactor winnaars bekend. Manuel Declerck wint ‘#Burgerprotest’. Zijn tekst staat te blinken in ‘dng’, het magazine van het Vermeylenfonds.
Lode Van Wabeke wint ‘Van poëzie tot proza’. Zijn tekst ‘Conditioner(ing) verschijnt in de volgende SCHRIJF.
Zin om zelf ook eens in het magazine van het Vermeylenfonds te staan? Waag je kans en doe mee aan de schrijfkans ‘Taal geeft kracht‘. Veel succes!

Zeven tips voor uitgeven in eigen beheer

Anneleen Bru van Happy Cats

Steeds meer schrijvers slagen erin om hun boek zelf op de markt te brengen, in de boekhandel te krijgen en daarbovenop ook nog eens goede verkoopcijfers te halen. Getuige daarvan is o.a. Anneleen Bru, schrijfster van het boek I love happy cats. Hoewel uitgegeven in eigen beheer werd haar boek toch opgepikt door een boekhandelketen […]

Six Word Story wedstrijd

plant je six word story

Verhalen zijn waar mensen zijn.  En ook woorden zijn waar mensen zijn. Je hebt er niet veel nodig om iets te vertellen. Welke wereld creëer jij met zes woorden?

Samen met Passa Porta dagen we iedereen uit om een eigen Six Word Story te verzinnen en te planten op sixwordstory.be voor de lente begint.

Negen winnaars krijgen een Passa Porta Festivalpas, een workshop met Simone Atangana Bekono, een boekenbon en een story die ontkiemt in de straten van Brussel.

U of je: hoe spreek je jouw lezer aan?

website

                1. Wat zegt de regel? Hier wringt het schoentje: er is helaas geen harde regel. De keuze voor u of je wordt bepaald door de context en de relatie tussen jou en je lezer. Of tussen u en uw lezer. Anders gezegd: hoe formeel wil je zijn? […]

Op zoek naar woorden bij verlies

Sassafras gewoon

In moeilijke momenten zoeken we vaak troost in woorden van anderen, maar willen de eigen woorden niet altijd komen. Op zaterdagmiddag 27 april bieden we in Antwerpen ruimte aan het thema verlies, aan verlies dat heel moeilijk te plaatsen is, namelijk dat van een kind.

We blikken terug op de wedstrijd ‘Gedichten om te koesteren’, serveren teksten en gaan op zoek naar woorden. Je bent van harte welkom! Ontdek het programma en schrijf je in. Er zijn nog enkele plaatsen.