Nieuws

5 tips voor een originele wenskaart

Liggen er op jouw keukentafel al heel wat kaarten klaar, maar vond je nog niet welke woorden je wil delen? Met deze vijf tips geven we je inspiratie en ideeën.

 

1. Schrijf zoals je gebekt bent

De meest betekenisvolle wenskaarten komen uit het hart. Neem de tijd om na te denken over je relatie met de ontvanger en laat je woorden leiden door je oprechte gevoelens. Zeg luidop wat je graag wil schrijven. Praten is vaak makkelijker dan schrijven, ook om ideeën te verzamelen. Doe eventueel alsof je de ontvanger van je kaartje persoonlijk aanspreekt en zet je kleine ‘speech’ nadien om in een geschreven tekst, recht uit het hart.

 

2. Wees persoonlijk, met een vleugje humor

Een kaart voelt oprechter met een persoonlijke insteek. Je kan honderd mensen een fijn jaar wensen, maar kent misschien maar één iemand die net een hond adopteerde. ‘Ik wens je vele leuke uitstappen samen met je hond’, is dan veel persoonlijker dan een ‘vrolijk nieuw jaar’. Ook humor maakt een boodschap persoonlijk. Schrijf je een kaart naar iemand die recent verhuisde, dan kan je bijvoorbeeld openen met “Een nieuw huis voor je kerstboom!” Ook een grappige anekdote zorgt voor een glimlach bij de ontvanger. 

 

3. Schrijf een kort gedicht

Dip je tenen in het bad van poëzie en maak van je tekst een kort gedicht. Bedenk eerst een boodschap en vorm die om tot een gedicht, of begin meteen met het gedicht. Speel met rijm en ritme, maak verwijzingen naar een winterse herinnering van een moment samen met de ontvanger van de kaart, gebruik positieve woorden en uitdrukkingen om warmte toe te voegen.

 

4. Maak het interactief

Voeg iets toe dat de ontvanger kan doen, zoals een kleine uitdaging of een suggestie voor een activiteit. Staat er op de voorkant van je kaart een schaatspiste? Maak in je tekst een verwijzing naar schaatsen en stel voor dat je dat samen zal doen deze winter. 

 

5. Houd het kort

Op een wenskaart is niet genoeg plaats om een lange brief te schrijven. Hou je tekst dus kort. Een inleiding is niet nodig. Je mag erop vertrouwen dat de ontvanger van je kaart weet wat die in handen heeft en dus begrijpt dat je tekst niet kan starten met ‘Ik stuur je deze kaart omdat ik veel om je geef en je wil bedanken dat je er voor me bent’. In plaats daarvan zeg je veel korter en krachtiger bijvoorbeeld ‘Ik geef om je. Bedankt dat je er bent!’ 

 

PS weet je écht niet wat geschreven of heb je extra inspiratie nodig? Ga te rade bij artificiële intelligentie. Niet om de tekst in jouw plaats te schrijven, maar om mogelijkheden te verkennen. Wij kregen van ChatGPT het advies de ontvanger van onze kaart een jaar te wensen omringd door de warmte van familie en vrienden. Zonder twijfel een mooie wens.

Meer weten over hoe je AI kan gebruiken tijdens je schrijfproces? Volg onze cursus 'Creatief schrijven met AI en ChatGPT'.