Zes tips om je te verlossen van je writer’s block
Je kent het wel, je bent vlot aan het schrijven en plots is daar de writer’s block. Je inspiratie is helemaal op en je kan geen 5 woorden meer op papier zetten. Een schrijversblok komt altijd ongelegen. Niet getreurd, want met deze 6 tips ben je er zo over heen en vind je de inspiratie terug om aan het schrijven te gaan.
1. Neem een pauze
Als je het even niet meer weet, neem dan gewoon een pauze. Bij Royco weten ze het al langer, pauze werkt. Maak je hoofd leeg, kom tot rust. Haal een frisse neus: wat extra zuurstof kan wonderen doen voor je inspiratie. Na een korte break kan je opnieuw met verse moed beginnen aan je verhaal of gedicht.
Enkele manieren om je zinnen te verzetten:
- Maak een wandeling.
- Doe een korte work-out of wat yoga.
- Ga een eindje joggen.
- Maak jezelf iets lekkers om te eten.
- Haal je innerlijke kind naar boven: bouw bijvoorbeeld iets met Lego.
2. Niet piekeren
Te veel nadenken, kan weleens een writer's block in de hand werken. Je eerste idee is meestal je beste idee! Schrijf op wat er als eerste in je opkomt. Je hoeft er niet te hard over na te denken. En zelfs al is je eerste gedacht niet meteen literair hoogstaand, bij het nalezen is er nog tijd genoeg om aanpassingen aan te brengen. Schrijf lekker door en voor je het weet, beland je in die goede flow.
3. Je staat er niet alleen voor
Is je eigen inspiratie even zoek? Bel dan een vriend of familielid op en praat erover. Vraag naar hun opinie, brainstorm samen over je probleem. Of nog eenvoudiger: overleg met je huisgenoten, partners of gewoonweg met je huisdier. Louter door over je verhaal te praten kan je al tot nieuwe inzichten komen. Enkele babbeltjes later is die writer’s block zo weer van de baan.
4. Sluit jezelf niet op
Schrijven kan je overal! Sluit je niet op in je bureau of kamer. Trek de wijde wereld in en laat je inspireren door je omgeving, de natuur en toevallige voorbijgangers. Ga bij mooi weer in een bos of park zitten. Je hoeft het zelfs niet ver te zoeken: je eigen tuin of terras kan al een aangename verfrissing zijn. Bij slechter of kouder weer kan je terecht in die koffiebar op de hoek of die bruine kroeg bij jou in de buurt. Ten slotte is er uiteraard ook de tempel van de literatuur, de bibliotheek, waar je een schat aan inspiratie kan opdoen.
5. Muziek
Erik Scherder, een Nederlandse hoogleraar neuropsychologie, schreef het boek 'Singing in the brain' over de invloeden van muziek op onze hersenen. Dit is één van vele wetenschappelijke studies die bevestigen dat muziek de hersenen stimuleert, emoties oproept en inspiratie geeft.
Zet dus eens een plaat op, laat de muziek je in hogere sferen brengen en gebruik de inspiratie om de writer’s block te overwinnen. Naast het prikkelen van je creativiteit zorgt muziek er ook voor dat je meer gefocust en productiever werkt. Je hebt minder last van storende omgevingsgeluiden. Kortom, enkel maar voordelen bij het opzetten van een muziekje tijdens het schrijven.
6. Creatief schrijven
Wij dus! Creatief schrijven vzw is al vele jaren jouw wegwijzer in het schrijflandschap. Op onze website - waarop je dit artikel leest - kan je terecht met nagenoeg elk schrijfperikel. Neem een kijkje op site waar je tal van andere tips en tricks kunt vinden.
Ga even snuisteren in ons schrijfadvies. Daarnaast is er ook een ruim aanbod aan cursussen die je helpen jouw talent aan te scherpen. Of ga even inspiratie tanken bij andere schrijvers op ons online platform Azertyfactor.
Kortom, voel je een schrijfblok opkomen, breng even een viruteel bezoek aan ons platform en die writer’s block is snel verleden tijd!
Hulp bij iedere stap van het schrijfverhaal
Zo, nu weet wat te doen bij een schrijversblok of writer’s block. Als jouw verhaal af is, helpen wij je graag verder bij de volgende stappen in je carrière als schrijver.
Word lid van onze schrijverscommunity Azertyfactor, laad er je teksten (gratis) op en vind er een lezers. Wie weet prijkt jouw tekst als tip van de week op woensdag of wordt je pennenvrucht handgeplukt door Don Vitalski en voorzien van zijn deskundige feedback in ons driemaandelijks magazine VERZIN.
En is dat manuscript klaar? Dan kan je ook bij ons terecht voor een manuscriptbeoordeling vooraleer je ermee naar een uitgever stapt.
Geschreven door Chiel Bourdeaudhuy in het kader van de opleiding Digital Content Creation van de Artevelde Hogeschool.
Foto: © Pexels / Thirdman