Nieuws

Eerste Hulp Bij Schrijven: 5 tips voor meer schrijftijd

Je kent het vast wel: het perfecte verhaal zit in je hoofd en je slaagt er maar niet in om het op papier te krijgen. Misschien heb je net een nieuwe job,  woon je middenin een renovatie of vraagt je familie veel aandacht. Er zijn duizend-en-een redenen waardoor de tijd je kan ontbreken. Door de drukte en afleidingen heen toch blijven schrijven, is dan een grote uitdaging. Niet onmogelijk, maar hoe doe je dat? De volgende vijf tips maken het proces alvast een stuk makkelijker! Eerste Hulp Bij Schrijven (EHBS) biedt raad.

 

1. Wat is het plan?

Veel schrijvers beginnen aan een project zonder een plan. Ze bruisen van ideeën en passie tot ze halverwege vast komen te zitten. Hoe saai het ook klinkt: een plan is de oplossing. Dat gaat zowel over een plan voor je verhaal als over een plan voor je schrijftijd en -proces. Welke momenten kan je vrijmaken om te schrijven? Wat kan je doen als je inspiratie even op is? Op voorhand nadenken over zulke vragen zal je schrijfproces enorm vergemakkelijken.

 

2. Teamwork makes the dream work

Veel mensen denken dat schrijven een eenzame hobby is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Als je jezelf omringt met familie, vrienden, en collega’s die in jouw idee geloven, heb je een heel team van enthousiastelingen die je kunnen aanmoedigen wanneer het moeilijk wordt. Die aanmoediging helpt bij het doorzetten. Begin zelf een schrijfgroep of volg een schrijfcursus, waar je schrijfgenoten ontmoet. Bovendien staan er zo ook enkele geduldige luisteraars klaar die met veel liefde zullen knikken en ‘wauw, wat interessant’ zeggen wanneer jij de nood voelt om je frustraties of nieuwe ingevingen te delen.

 

3. Hou je aan de deadline

Vaak lijkt het wel alsof je dagelijkse verplichtingen belangrijker zijn dan het schrijven. Maar schrijven maakt ook deel uit van je leven. Het is dus ook belangrijk. Bepaal een deadline voor jezelf en noteer hem groot en rood in je agenda. Herinner jezelf eraan dat dit een belangrijk project is dat ook tijd en aandacht verdient. Als één grote deadline te overweldigend is, kan je ook verschillende kleine deadlines plannen: eentje voor de eerste drie hoofdstukken, eentje voor een eerste versie, eentje voor een finale versie, enzovoort.

 

4. Duwtjes in de rug

Het is gemakkelijk om een deadline te negeren als daar geen gevolgen aan vasthangen. Zonder een docent die je op de vingers tikt als iets niet op tijd afraakt, is het soms moeilijk om jezelf te motiveren. Hang dus een gevolg aan het missen van je eigen deadline(s). Deel dit gevolg ook met je team, zodat zij je eraan kunnen houden. Ter inspiratie: mis je de deadline? Dan doe jij de afwas. Haal je de deadline? Dan doet je huisgenoot de afwas. En dat een hele maand lang. 

 

5. Hard werk mag ook lonen

Natuurlijk moet je niet alleen negatieve gevolgen bedenken. Als je je deadline wel haalt, mag je daar gerust een beloning aan vastknopen. Trakteer jezelf op een nieuw boek, een nieuw paar schoenen of een lekker stuk taart in die hippe koffiebar om de hoek.

 

Naast deze vijf EHBS-tips zijn er ook verschillende initiatieven online en offline die je kunnen helpen tijdens je project. Bekijk zeker onze pagina met schrijfadvies. Daar vind je onder andere online communities, info over literaire tijdschriften en inspirerende cursussen!

 

Door Liselot De Canck. Gebaseerd op 100 Day Book Challenge van Joe Bunting.