Nieuws

Eerste Hulp Bij Schrijven: Hoe stel je een schrijfplan op?

Je hebt een fantastisch idee voor een verhaal, een reeks gedichten of een roman. Super! Maar hoe zorg je er dan voor dat dat ook daadwerkelijk op papier komt? Stap 1: maak een schrijfplan op. Wij zetten je op weg met deze tips. 

 

Organiseer met een planningstool

Een overzichtsdocument waarin je jouw planning bijhoudt, helpt je om jouw schrijfproces uit te stippelen en je verhaal te structureren. Bovendien krijg je zo ook zicht op jouw wekelijkse vooruitgang. Kies zelf of je een agenda uit de boekhandel gebruikt, een apart computerdocument of een doodgewoon notitieboekje. Er zijn ook oneindig veel computerprogramma’s om je te helpen organiseren. Enkele programma’s, zoals Scrivener en Bibisco, bespraken we in onze blogpost ‘6 computerprogramma’s voor het schrijven van je boek’. Andere programma’s, zoals Milanote, zijn ook beschikbaar. Als je een fantasy- of sci-fischrijver bent die van wereldbouw houdt, kun je terecht op Miro of Worldanvil. Durf zeker meerdere methodes uit te testen om zo jouw favoriet te vinden. 

 

Verdeel in stukken

Verdeel het grote project ‘tekst schrijven’ in kleine onderdelen. Bepaal in grote lijnen de inhoud van je tekst en splits dan de taken op. Voor een prozaverhaal, bijvoorbeeld, moet je jouw personages ontwikkelen, je wereld opbouwen, een centraal conflict uitwerken, … Voor een gedicht kan je de centrale stelling bepalen, de structuur vastleggen, verschillende vormen uittesten, … Bepaal welke zaken je zoal wil doen en noteer die als aparte schrijfdoelen in jouw planning.

 

Stel een deadline

Noteer een datum waarop je graag een schrijfdoel af hebt. Als dat net iets te stresserend is, kan je het ook op een woordenaantal of schrijftijd houden. Wees zo specifiek mogelijk bij het noteren. Bedenk aan welk onderdeel je op welke dag werkt of hoeveel tijd je aan schrijven zal spenderen. Om er een gewoonte van te maken, kan je klein beginnen door bijvoorbeeld twintig minuten per week te schrijven. Wanneer je dat lukt, maak je die schrijftijd elke week langer. 

Motivatie komt ook in vele vormen. Zo kan je deelnemen aan schrijfevenementen waaraan een deadline verbonden is. Schrijf samen met je vrienden, neem deel aan een schrijfwedstrijd, doe mee aan NaNoWriMo... Die evenementen kan je opnemen in je schrijfplanning. 

Let erop dat je deadlines realistisch zijn, specifiek voor jou, in jouw situatie. Nog belangrijker: bereid jezelf voor op het feit dat je deadlines zal missen. Wees niet teleurgesteld wanneer dat gebeurt, maar kijk zeker naar wat je al wél hebt bereikt. Daar mag je trots op zijn!

 

Tank tussendoor inspiratie

Kijk vooraf al - terwijl je een schrijfplan aan het maken bent - wat je zal doen als je zonder inspiratie komt te zitten. Voor enkele tips kan je terecht bij deze blogpost die je schrijfsites geeft om je te helpen. Er zijn ook een heleboel prompts te vinden op het internet die je kan uitproberen als kleine opwarmingsoefeningen. Of gewoon wat erop los improviseren, kan je ook op gang brengen!

 

Beloon jezelf

Jezelf trakteren eenmaal je een belangrijk schrijfdoel gehaald hebt, is zeker een must. Beloon jezelf.  Leg je beloningen op voorhand vast in je plan. Als je bijvoorbeeld 2 pagina's gepend hebt, mag je die reep heerlijke chocolade openen, een nieuw notitieboekje beginnen, of een plantje kopen voor op je bureau. Om het extra spannend te maken: begin met een kleine beloning en maak ze vervolgens groter en groter. Wij kiezen bijvoorbeeld voor een bezoekje aan de boekhandel als we 5 hoofdstukken geschreven hebben.

 

Wij wensen je alvast veel succes!

 

Door Dina Paredis. Gebaseerd op een idee van Liselot De Canck.

Gepubliceerd op

13 apr 2023