Nieuws

Europees Flash Fiction zilver voor Elske van Lonkhuyzen

De Europese Flash Fiction winnaar 2020 is bekend. Met 89 punten haalde de Duitse Anna Lu het met haar tekst 'Motorway Service Stop' nét van 'Momentopname' de Belgische inzending van Elske van Lonkhuyzen, die 78 punten bij elkaar sprokkelde.

De European Association of Creative Writing Programs (EACWP) lanceerde dit jaar voor de derde keer een Europese Flash Fiction wedstrijd. Uit de meer dan 1200 inzendingen koos de jury een laureaat per land of taalgebied. Dertien flitsverhalen - verhalen van maximum 100 woorden - waren in de running om met de hoofdprijs naar huis te gaan: 600 euro prijzengeld. De tweede plaats wordt beloond met 400 euro.

 

Proficiat Elske Van Lonkhuyzen!

Elske van Lonkhuyzen kaapt het zilver weg. Ze is een geboren creatieveling die tovert met woord en beeld. Ze ontwierp een haiku karaoke-installatie, pende een reeks erotische plantengedichten bij elkaar en schreef een verhalenbundel ‘Met de beste bedoelingen’.

Vanaf 26 september inspireert ze samen met Igor Daems een groep schrijfliefhebbers in de vijfdelige workshop ‘Portretschrijven’.

Wat dat precies is, vertelt ze in ons magazine VERZIN: “Portretschrijven is het vangen van een mens of dier in taal, door te werken volgens het show, don’t tell-schrijfprincipe. Een eerste les voor schrijvers is om interpretatie aan de lezer over te laten en terughoudend te zijn in het vertellen: enkel tonen wat er gebeurt.”

Dat Elske weet hoe dat moet, merk je in haar heerlijke tekst waarmee ze het Europese publiek charmeerde.

Momentopname 

Toen we de hoek om kwamen stond de magnolia zo hevig in bloei dat we in de lach schoten. Victor lag zelfs helemaal dubbel. (Zijn ouders waren aan het scheiden.) Hij maakte een foto. Mijn moeder had altijd gezegd dat je geen foto’s van landschappen moest maken. ‘Mensen zien uiteindelijk het liefst mensen.’ Ik wist niet of een boom een landschap was, maar ik geloofde haar, ze had geen reden om tegen me te liegen, ze zag mij graag. ‘Kijk’, zei Victor. Bij elke windvlaag vielen een paar bloesemblaadjes op de grond. Alsof we voor een reusachtige zandloper stonden.

 

Geïnspireerd?

Neem deel aan de cursus 'Portretschrijven' van Elske en Igor. Alle info en inschrijven via de cursus (rechts).