Portretschrijven

Al eens geprobeerd iemand te vangen in woorden? Of je nu iets wilt schrijven voor een koppel dat op trouwen staat, over een dierbare die overleden is of over die zonderlinge buurman die je fantasie maar blijft prikkelen, een geschreven portret kan bijzonder verrassend en waardevol zijn.


In deze cursus onderzoeken we hoe je mensen op een afgebakende manier zo treffend mogelijk in woorden kan vatten. Van buitenwereld naar innerlijke wereld en van ruwe schets tot detailportret. Daarbij variëren we elke les onze aanpak, invalshoek en stijl.


Een greep uit de oefeningen: 

  • zo objectief mogelijk iemands uiterlijk beschrijven
  • een persoon interviewen en het gesprek uitschrijven
  • een dierbare portretteren
  • een treffend Instagramportret schrijven

Waar ga je na vijf zaterdagen mee naar huis?

Wat schilders kunnen, kunnen schrijvers ook. Na deze lessen zitten er genoeg kleuren op je palet om mensen in woorden tot leven te wekken. 


Elske van Lonkhuyzen schrijft levensverhalen en ultrakort, speels proza. Daarbij experimenteert ze graag met vorm. Zo maakte ze een haikukaraoke-installatie, een familie-adventskalender, een reeks erotische plantengedichten en een museumcatalogus van al haar korte broeken. Ze publiceerde de verhalenbundel Met de beste bedoelingen en portretten van grootouders in het Kleurboek van oma’s en opa’s die er eigenlijk nog altijd zijn.


Igor Daems is zelfstandig schrijver van teksten, verhalen en boeken. Naar mensen luisteren en daar iets moois van maken, is zijn passie. Zo schreef hij al meer dan 25 levensverhalen. Dit voorjaar verschenen bij Manteau twee boeken van zijn hand: Op zoek naar vaste grond, een portret van het leven van de Somalische vluchtelinge Ayan Mohamud Yusuf en Over tinnitus, met portretten van mensen met een tuut in hun oren. 


Sessies

26/9, 3/10, 10/10, 17/10 en 24/10/2020 telkens van 9u30 - 12u30 (in kleine groep en in mooie grote ruimte)

Korting

15% korting voor jongeren (-26), leden van de Literaire Loge, leerkrachten en studenten (op vertoon van leraren- of studentenkaart).

 

Foto Elske door Gaby Jongenelen

Sessie(s)

26/9, 3/10, 10/10, 17/10 en 24/10/2020


Details

Georganiseerd door Creatief Schrijven vzw

Docent Elske van Lonkhuyzen en Igor Daems

Start 26 sep. 2020 07:30

Prijs € 120.00

Regio Antwerpen

Locatie Borgerhub

Kaart Open de kaart

Leeftijdscategorie 18+

Jouw cursus op Creatief Schrijven?

Dat kan! Geef je op als organisator en publiceer gratis je cursussen op Creatief Schrijven.

Geef je nu op!