Nieuws

Onvergetelijke poëtische schrijfretraite in Villa Hellebosch

Heb je al heel wat basisknepen van poëzieschrijven onder de knie? En wil je meer? Neem deze zomer deel aan onze unieke zomercursus Poetry Summer Academy. We rekenen erop dat je hongert naar nieuwe opdrachten die je poëtisch denken openbreken en je verplichten om de grenzen van je kunnen op te zoeken. 
Vijf dagen lang schrijf je in groep op het inspirerende landgoed van Villa Hellebosch onder begeleiding van ervaren dichter en schrijfdocent Daniël Billiet. Een onvergetelijke schrijfretraite voor de meer ervaren dichter. 


Daniël Billiet is niet aan zijn proefstuk toe. Hij is al jaren schrijfdocent en publiceerde, naast een tiental succesvolle dichtbundels voor de jeugd, ook een vijftal bloemlezingen. Met zijn gedichten richt hij zich tot iedereen. “Ik schrijf voor hedendaagse jongeren van 13 tot 133 jaar.”


Wat te verwachten van Poetry Summer Academy? 

Schrijversplek Villa Hellebosch

Voor het twaalfde jaar op rij trekt Daniël deze zomer met een groep dichters naar het prachtige landhuis Villa Hellebosch: een ruim landhuis, gelegen in het midden van een hectaren groot domein met een rustiek park, weiland en beukenbos, verborgen in de plooien van een arcadisch stukje platteland.

Gastvrouw Alexandra Cool maakt van haar huis een plek waar schrijvers, vertalers, kunstenaars, componisten, denkers en academici in alle rust kunnen werken. Verblijf in de kamers waar ook gerenommeerde auteurs als Jonathan Coe, Tommy Wieringa en Nobelprijswinnaar Olga Tokarczuk hun pen scherpten. 


Poëtisch denken openbreken

Tijdens de vijfdaagse schrijfretraite, van woensdag 18 tot en met zondag 22 augustus, stimuleert Daniel “de dichters hun stem maximaal uit te diepen en hen door gerichte opdrachten uit hun comfortzone lokken. De dichters uitdagen om eens iets totaal anders te doen, onverkende mogelijkheden aan te boren, …”

Los van de gezamenlijke stille schrijfwandeling werkt iedereen op eigen tempo en individueel. Er zijn gezamenlijke feedbacksessies. Daniël ondervindt dat deze momenten van samen kritisch wikken en wegen bijzonder leerrijk zijn: “Niet alleen voor degene wiens gedicht wordt besnuffeld en uitgediept, maar voor iedereen. Vijf dagen ongestoord mogen focussen op dichten, samen en toch apart, met gelijkgestemde zielen, dat is uitermate verfrissend en inspirerend.”

 

Iets voor jou? 

Poetry Summer Academy ontstond vanuit een noodzaak, twaalf jaar terug. Daniël voelde dat er al voldoende cursussen bestonden voor beginners: “Maar voor meer gevorderde dichters was er eigenlijk niks. Met deze zomercursus vult Creatief Schrijven al jaren dit 'gat' op.” Het gaat er dus niet over óf je al veel gedichten hebt geschreven, maar of je je al stevig verdiept hebt in poëzie.


Al jaren zien we een aantal bekende gezichten opnieuw opduiken. Poetry Summer Academy biedt dus jaar na jaar een unieke ervaring. “De vakkennis van Daniel is een groot pluspunt. Net als de feedbacksessies, de vrije schrijfmomenten, de scherpe en toffe opdrachten en uiteraard: de locatie, die is SUBLIEM!

 

 

Interesse? Stel je kandidaat

We willen zeker zijn dat mensen die deelnemen aan deze cursus beschikken over voldoende poëtische ervaring. Daarom vragen we om vooraf een mail te sturen met vijf van jouw gedichten naar info@creatiefschrijven.be met als onderwerp 'kandidaat PSA'. Als je kandidatuur aanvaard wordt, krijg je verdere instructies. 

 

Coronaproof!

We zorgen er uiteraard voor dat alles coronaproof verloopt. Je slaapt in een eenpersoonskamer. Schrijven, eten en leven gebeurt zo veel mogelijk in de gezonde buitenlucht. Binnenruimtes worden maximaal verlucht, binnendeuren blijven open, buitendeuren overdag ook zoveel mogelijk. 

Poetry Summer Academy vindt plaats van woensdag 18 augustus tot en met zondag 22 augustus

Plaatsen zijn beperkt. 


Meer info vind je hier.