Nieuws

Vier manieren om wereldpoëziedag te vieren!

21 maart is het begin van de lente én ook World Poetry Day. De dag waarop wij pennenvoerders zouden ontmoeten op onze hoogdag, Schrijfdag. Die hebben we met pijn in het hart uitgesteld.

We hangen de vlaggen niet halfstok, maar gingen op zoek naar inspirerende en creatieve manieren om de dag van het poëtische woord te vieren in onze nieuwe realiteit.

Hoe kun jij wereldpoëziedag vieren vanuit jouw woonkamer?

 

 1. Lees Oog van Eva Gerlach 

  In deze stormachtige tijd kunnen we op zoek gaan naar het oog van de storm in de dichtbundel van Eva Gerlach, Oog. Zij wint de Herman de Coninckprijs 2020.

  “Oog is een diepgaande poëtische reflectie. De bundel imponeert door de denkkracht en de beheersing van het ambacht van de dichter. In taal creëert èn beteugelt Gerlach een stormachtige kracht en neemt zij ons mee naar een woordenloze plek van stilte. Vandaaruit begint alles opnieuw: de onrust, het zoeken en het vinden van wie of wat verloren is”, aldus het juryrapport.


 2. Schrijf over je ‘Zin voor zee’

  Hadden we het gewild, we hadden geen passender thema kunnen verzinnen voor onze schrijfwedstrijd: schrijf een gedicht van maximaal 25 woorden over 'zee’.

  De deadline is nakend. Op zaterdag 21 maart, middernacht gaan de lijnen dicht. Schrijf je verlangen naar zeelucht van je af en stuur het in.

  Stuur die ene poëtische parel van jouw hand in en wie weet, lezen we volgende keer massaal jouw woorden op onze halfjaarlijkse cursus- en wedstrijdbrochure Schrijf. Die zit in een nieuw jasje. Elke editie zetten we onbekend talent in het voetlicht die met een gedicht de ruime achterzijde van de cursuskalender siert.

  Deelnemen op Azertyfactor


 3. Deel je creativiteit via You On Stream 

  De toppers van You On Stage roepen op om mee te doen aan hun digitale open mic.

  “Zolang we in lockdown zitten, is er You On Stream, onze digitale open mic, waar iedereen aan mag deelnemen. Doel: elke dag een montage van artistiekelingen aan het werk de wereld in te sturen, wat creatieve liefde de wereld in te sturen, onze tijd te doven op een constructieve manier en te blijven communiceren, zelfs in isolatie.”

  Stuur je filmpjes, audiosporen, foto’s tekeningen, dansmoves, jongleerskills, monologen en andere boodschappen door via Facebook, Instagram of yos@mayanaise.be.

  You on Stream maakt er een compilatie van die ze elke dag delen. Hulp nodig? Gebruik dezelfde kanalen voor al je vragen.


 4.  Geniet 24 u van dichters uit de hele wereld

  De Italiaanse Poetry Slam League organiseert op 21 maart een Indoor Poetry Marathon, een internationale online poëziemarathon om de slachtoffers van COVID-19 en de hulpverleners een hart onder de riem te steken.

  Drievoudig Italiaanse Poetry Slamkampioen Simone Savogin ontvangt vierentwintig uur lang virtueel dichters van over de hele wereld. Het evenement vindt integraal online plaats en zal gelivestreamd worden op YouTube en andere kanalen.

  Kijk mee naar de livestream op Faceboook of YouTube

  Alle informatie vind je op de website indoorpoetrymarathon.eu.

   

   

Schrijf de muren van je af met tien tips voor poëzieschrijven uit VERZIN. 

 

 

Foto © J. Heinkens

Gepubliceerd op

21 mrt. 2020