Nieuws

Zes activiteiten tijdens de Week van het Nederlands

Vier al schrijvend de Week van het Nederlands met deze zes activiteiten!

We organiseren voor de vijfde keer De Schrijfwijzen, samen met de VRT en de Vlaamse bibliotheken. Dicteetijgers én taalkonijnen kunnen ook via Radio 2 een ticket voor de finale van De Schrijfwijzen winnen. Luister de hele week naar het programma Spits. Is het competitiebeest in je wakker? Neem dan deel aan de wedstrijd ALLEE IDEE. Ook tal van cursussen starten deze week. Zien we jou daar?

 

Taalspel: De Schrijfwijzen

Géén klassiek dictee vol tongbrekers en hersenkrakers, wél een ludiek en laagdrempelig taalspel voor iedereen die van het Nederlands en taalraadsels houdt. Slik een woordenboek in, remix het alfabet en warm je vingers op!

Vrijdag 6 oktober in jouw lokale bib

 

Wedstrijd: ALLEE IDEE # WEEK VAN HET NEDERLANDS

Geprikkeld door zeer korte verhalen? Kies een emotie uit het kleurenwiel en schrijf daarover een zeer kort verhaal. In de prijzenpot: een e-reader en boekenbons.

Dit is een wedstrijd voor jongeren van 15 tot 25 jaar. 

Deadline: donderdag 12 oktober

 

Cursus: Nieuwe woorden verzinnen

Laat nieuwe woorden klinken en botsen tot ze met de grootste overlevingskans uit deze workshop kruipen en op de wereld worden losgelaten. Schrijver en presentator Rick de Leeuw begeleidt. 

Zondagnamiddag 8 oktober, Antwerpen

 

Cursus: Spelen en schrijven voor kinderen

Vanuit improvisatie- en brainstormsessies schrijf je een eigen verhaal dat je vervolgens vertaalt naar een familievoorstelling. In samenwerking met OPENDOEK, het steunpunt voor amateurtheater.

Acht zaterdagen vanaf 7 oktober, Tessenderlo


Lesmap: Zeer korte verhalen

Onze lesmap gidst je door een les rond zeer korte verhalen. De leerlingen schrijven tegen het einde van de les zelf een zeer kort verhaal.

Deze lesmap is voor tweede en derde graad middelbaar onderwijs. Ook na de Week van het Nederlands blijft ze beschikbaar.

Vanaf 29 september online.

 

Cursus: Creatief schrijven met AI en ChatGPT (vol)

In deze tweedelige workshop krijg je een actuele stand van zaken en experimenteer je zelf met generatieve AI. Hoe kan je AI inzetten in je schrijfproces?

Zaterdag 30 september en 7 oktober, Antwerpen

Donderdag 12 en 19 oktober, Leuven


En verder…

Volg je graag een andere cursus? In dit cursusoverzicht vind je al onze cursussen, voor volwassenen en jongeren.

Lees ook onze tips voor schrijven voor kinderen.

Meer over de Week van het Nederlands vind je hier.