Speel mee met Het Groot Dictee!

Creatief Schrijven vzw, De Standaard en de Vlaamse bibliotheken nodigen je uit om op vrijdagavond 8 oktober 2021 mee te spelen met De Schrijfwijzen - Het Groot Dictee Heruitgevonden. Géén klassiek dictee vol tongbrekers en hersenkrakers. Wél een taalspel voor iedereen die van het Nederlands en taalraadsels houdt.

Wanneer? 8 oktober 2021 om 20u
Waar? In meer dan 75 bibliotheken over heel Vlaanderen en Brussel
Prijs? Deelname is gratis! 
Prijzenpot? Boeken, pennen en eeuwige roem!
Inschrijven? op www.deschrijfwijzen.be of bij één van de deelnemende bibliotheken

Oefenen? Test je spelling met de tips op deschrijfwijzen.be of met de online cursus foutloos spellen

 

 

Info voor bibliotheken

Deelnemen aan Het Groot Dictee

Ook in 2021 spelen we in meer dan honderd bibliotheken De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden, een hip taalspel, waarbij taalplezier en -creativiteit centraal staan. 
Meer hierover lees je hieronder. 


Schrijfworkshops op maat voor kinderen, jongeren en volwassenen

Daarnaast kun je bij ons ook terecht voor schrijfworkshops op maat voor kinderen, jongeren en volwassen.

Schrijfworkshops voor kinderen en jongeren vind je op deze pagina

Op zoek naar een schrijfcursus voor volwassenen? Van poëzie over korte verhalen tot  Stuur een mailtje naar an@creatiefschrijven.be

 

Wat is De Schrijfwijzen?

De Schrijfwijzen - Het Groot Dictee Heruitgevonden is een hippe variant van het bekende traditionele dictee. Het wordt simultaan gespeeld in bibliotheken over heel Vlaanderen en Brussel. Het spel telt drie rondes: een traditioneel dictee, een multiple choice en een spannende spellingbee. Taalplezier en laagdrempeligheid staan centraal en iedereen is welkom om gratis deel te nemen. Creatief Schrijven vzw zorgt voor de volledige voorbereiding van a tot z en levert de nodige documenten aan.

De Schrijfwijzen vindt plaats op vrijdag 8 oktober om 20u en valt zo samen met de Week van het Nederlands. Onze mediapartner De Standaard zal ook een online dictee lanceren via zijn vernieuwde app!

In 2018 organiseerden 60 bibliotheken het dictee. In 2019 waren dit er meer dan 100! Het dictee organiseren in jouw bib is kinderspel. Stuur een mail naar projectcoördinator Cloe Daem om er alles over te ontdekken.

Het zijn onzekere tijden, maar toch blikken wij alvast vooruit. We werken aan een plan B voor wanneer we niet live in de bibliotheken mogen spelen. Snel meer hierover!


Hoe neemt jouw bibliotheek deel aan De Schrijfwijzen?

Heel eenvoudig!  Vul hier vanaf 1 maart het inschrijvingsformulier in. 

 

Spoedcursus spelling

Creatief Schrijven vzw ontwikkelde een speelse spoedcursus spelling waarbij de belangrijkste spellingregels nog eens op een rijtje worden gezet. Ideaal als opwarmer voor De Schrijfwijzen!

Wil je in jouw bibliotheek deze cursus organiseren en zo jouw bezoekers klaarstomen voor het taalspel? Stuur dan een mailtje naar coördinator Non-Fictie Tony Vanderheyden om samen de mogelijkheden te bekijken!

 

Voorgeschiedenis

Twee toffe madammen van de bibliotheek van Mechelen, Brien Coppens en Mia Vaes, ontwikkelden in 2017 samen met Ludo Parmentier een variant op het welbekende en zeer plechtstatige Groot Dictee. Ze kwamen met een fris taalspel op de proppen dat een breed publiek kan bekoren.

In 2018 boden ze dat concept aan aan alle Vlaamse bibliotheken. Maar liefst 60 uit verschillende hoeken van Vlaanderen sprongen enthousiast op de kar en organiseerden in december 2018 het dictee in hun eigen bibliotheek. Bovendien zetten ook heel wat gerenommeerde taalfans hun schouders onder het dictee als presentator, onder wie Martine Tanghe, Guy Mortier en Frank Deboosere.

 

 

Inschrijven

Inschrijven tot 1 okt. 2021


Praktisch

Van 8 okt. 2021 18:00

Tot 8 okt. 2021 20:00

Locatie Bibliotheken in Vlaanderen en Brussel

Prijs Gratis


Organisatie

Creatief Schrijven vzw