Speel mee met Het Groot Dictee!

Taalminnaars, scherp uw pennen! Creatief Schrijven vzw, De Standaard en de Vlaamse bibliotheken nodigen je uit om op vrijdagavond 8 oktober 2021 mee te spelen met De Schrijfwijzen - Het Groot Dictee Heruitgevonden. Géén klassiek dictee vol tongbrekers en hersenkrakers. Wél een taalspel voor iedereen die van het Nederlands en taalraadsels houdt.

Wanneer? 8 oktober 2021 om 20u

Waar? In meer dan 75 bibliotheken over heel Vlaanderen en Brussel

Prijs? Deelname is gratis! 

Prijzenpot? Boeken, pennen en eeuwige roem!

Inschrijven? Op www.deschrijfwijzen.be of bij één van de deelnemende bibliotheken

Oefenen? Test je spelling met de tips op deschrijfwijzen.be of met de online cursus foutloos spellen

 

Wat is De Schrijfwijzen?

De Schrijfwijzen - Het Groot Dictee Heruitgevonden is een hippe variant van het bekende traditionele dictee. Het wordt simultaan gespeeld in bibliotheken over heel Vlaanderen en Brussel. Het spel telt drie rondes: een traditioneel dictee, een multiple choice en een spannende spellingbee. Taalplezier en laagdrempeligheid staan centraal en iedereen is welkom om gratis deel te nemen. Creatief Schrijven vzw zorgt voor de volledige voorbereiding van a tot z en levert de nodige documenten aan. Deelnemers brengen dus enkel hun taalgevoel mee. 

In 2018 organiseerden 60 bibliotheken het dictee. In 2019 waren dit er meer dan 100! Corona zorgde in 2020 voor een terugval, maar dit jaar doen toch weer 70 bibliotheken mee.

Wie op 8 oktober echter niet in de bib raakt, kan deelnemen aan het online dictee van De Standaard en NRC. De virtuele dicteevariant is beschikbaar van maandag 4 tot en met zondag 10 oktober in de vernieuwde app van De Standaard.

De winnaars van het dictee in de bibliotheken nemen het tegen elkaar op tijdens de grote finale van De Schrijfwijzen op zaterdag 23 oktober in de prachtige Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel. Daar sluiten ook de beste spelers van het online dictee aan. De winnaar van De Schrijfwijzen 2021 gaat aan de haal met een exclusieve Belgische designpen.

 

Verhaal voor dictee

De tekst van het dictee is geschreven door jong talent. Daarvoor schreef Creatief Schrijven vzw de wedstrijd ‘Verhaal voor dictee’ uit. Juryleden Ludo Permentier en Chaima Saysay selecteerden drie teksten die werden voorgelegd aan de bibliotheeksector. De bibs kozen overtuigd het verhaal van Anneke Verbeeck uit Wondelgem. Zij wordt op 8 oktober in de Antwerpse bibliotheek Permeke in de bloemetjes gezet.

Anneke Verbeeck getuigt: “Drie jaar geleden mocht ik veertig kaarsjes uitblazen op mijn verjaardagstaart. Plots begon de schrijfster binnen in mij zich te roeren: 'Hoe zit dat nu met die kinderdroom? Wanneer ga je me nu eindelijk een kans geven?' Vooruit dan maar, dacht ik, ik trakteer je op een schrijfcursus. Die wakkerde mijn zin in schrijven alleen maar aan. Op vraag van een uitgeverij werk ik nu aan een kinderboek. Zo fijn dat ik deze dicteewedstrijd win. Ik ben heel benieuwd wat de mensen op 8 oktober van mijn verhaal gaan vinden.”

 

Week van het Nederlands

De Schrijfwijzen gaat van start tijdens de Week van het Nederlands. Doorheen Vlaanderen en Nederland vinden tussen 2 en 9 oktober een heel aantal grote en minder grote activiteiten plaats onder het motto ‘Taal op stelten’. Dankzij nieuwe partner NRC gaat ook De Schrijfwijzen voor het eerst internationaal.

 

Dit was De Schrijfwijzen 2019

Benieuwd hoe zo'n grote finale in de Koninklijke Bibliotheek van België eruitziet? Het filmpje 'Dit was De Schrijfwijzen 2019' vat het in anderhalve minuut samen.

Organisatoren Creatief Schrijven vzw, de Vlaamse bibliotheken, de krant De Standaard én nieuwe partner NRC kijken er alvast naar uit u opnieuw te zien! 

Inschrijven

Inschrijven tot 8 okt. 2021


Praktisch

Van 8 okt. 2021 18:00

Tot 8 okt. 2021 20:00

Locatie Bibliotheken in Vlaanderen en Brussel

Prijs Gratis


Organisatie

Creatief Schrijven vzw