Nieuw! Op reportage!

Hoe schrijf je een reportage? Wat zijn de kenmerken van een reportage, hoe beschrijf je een bepaalde omgeving, de sfeer die ergens hangt? Hoe leer je details te onderscheiden die je reportage kleur geven, en hoe maak je een boeiend geheel van je eigen indrukken, interviews met getuigen, experts en een eigen conclusie?

Schrijven over een kleine gebeurtenis, een lokaal event of over een conflictsituatie, niet alleen in oorlogsgebied maar ook bij ons: in deze workshop schrijf je een boeiend veslag.

Deze vragen komen aan bod: 
Hoe pak je je eigen vooroordelen aan? Hoe benader je mensen in moeilijke situaties, zoals een conflict, ruzie, maar ook bij verdriet en rouw? Wat met objectiviteit? Hoe ga je om met propaganda? Hoe onderscheid je leugens van waarheid?


Programma 

In de eerste sessie krijg je inzicht in de ervaringen en aanpak van de docent, die zowel ervaring heeft in lifestyle als in oorlogssituatie en in alles wat er tussen ligt. Je krijgt tussendoor reeds enkele kleine schrijfoefeningen. Hoe beschrijf je een sfeer? Wat is objectief? Welke details geef je mee?

In de tweede sessie werken we toe naar jouw reportage: hoe maak je er een geheel van, hoe baken je je verslag af? Je formuleert jouw reportage-opdracht.

Vervolgens krijg je tijd om je reportage te schrijven. Je krijgt persoonlijke feedback op je stuk per e-mail.


Bio docente Joanie de Rijke

"Schrijven is altijd mijn grote liefde geweest, van kinds af aan riep ik dat ik later schrijfster wilde worden en op de lagere school veroverde ik de schoolkrant met opstellen, gedichten en toneelstukken. Na een studie journalistiek in Nederland belandde ik in Vlaanderen waar ik al meer dan 25 jaar woon en schrijf. Als freelance journalist werk ik zowel in binnen- als buitenland en schrijf ik reportages, essays, achtergrondstukken, nieuwsstukken en lange interviews. Mijn werkplek varieert behoorlijk; van mijn rustige schrijftafel in West-Vlaanderen tot het iets minder rustige Afghanistan, Pakistan, Syrië, Irak, Libië en de frontlinies in Oekraïne.
Ik schreef ook drie boeken: 'In handen van de taliban' (2009), 'Pakistan, het gevaarlijkste land ter wereld' (2012) en 'Bommen in Brussel, 5 jaar na de aanslagen' (2021)."


Kortingen

15% korting voor:

- jongeren (-26)

- leerkrachten en studenten (op vertoon van leraren- of studentenkaart). 


Op magazine VERZIN 

Bij je cursus kan je een voordeelabonnement bestellen op VERZIN, het tijdschrift dat je aan het schrijven zet. Je krijgt dan eenmalig 25% korting en betaalt slechts 18 i.p.v. 24 euro voor een jaarabonnement. 

Interesse? Vink dan het extra veld aan bij je inschrijving.

Dit voordeel geldt enkel voor verzending in België. 

Sessie(s)

Twee zaterdagnamiddagen: 14/10 en 21/10, telkens van 13.30u. - 16u. Met een feedback per e-mail achteraf.


Details

Georganiseerd door Creatief Schrijven vzw

Docent Joanie de Rijke, ervaren journaliste en schrijfster

Duur Meerdere dagen

Start 14 okt. 2023 11:30

Einde 21 okt. 2023 14:00

Prijs € 75.00

Regio Antwerpen

Locatie Kantoor Creatief Schrijven vzw, Gitschotellei 138, 2600 Antwerpen

Kaart Open de kaart

Leeftijdscategorie 18+

Type Groepscursus

Jouw cursus op Creatief Schrijven?

Dat kan! Geef je op als organisator en publiceer gratis je cursussen op Creatief Schrijven.

Geef je nu op!