Persoonlijke schrijfbegeleiding

Omschrijving

Wat doe ik als schrijfcoach?

Meedenken, nalezen, ordenen, uitzoomen, plannen, motiveren, adviseren, corrigeren, voordoen: als ik je begeleid zoeken we de juiste manier om verder te komen met je productie. We stemmen mijn hulp af op jouw hulpvraag, jouw behoeften, jouw tempo en jouw ambities.

Journalistiek, creatief en opiniërend schrijven

In 1998 begon ik als docent journalistiek in het hoger onderwijs. De eerste tien jaar gaf ik vooral les aan journalisten en redacteuren in groepen, maar de afgelopen vijftien jaar heb ik me gespecialiseerd in persoonlijke begeleiding van allerhande schrijvers. Hoewel ik nog steeds veel journalisten van advies voorzie, buig ik me de laatste jaren meer en meer over creatieve en niet-journalistieke genres: columns, opiniestukken, fictie en verhalende non-fictie. Sinds ik als online schrijfcoach werk (2012) hielp ik ruim vijftig auteurs bij de verwezenlijking van romans, novellen, journalistieke en opiniërende verhalen. Ook begeleidde ik beroepsschrijvers bij hun taken op de redactie van uitgeverijen, kranten, tijdschriften en websites.

Blanco vel of compleet manuscript

Sommige mensen komen bij mij met een compleet manuscript, anderen met een blanco vel. In beide gevallen kan ik helpen. Als je nog moet beginnen, kunnen we samen bedenken wat je gaat schrijven, we inventariseren de ingrediënten voor een succesvol schrijfproces en ik geef tips en theorie over inhoud, vorm, schrijfstijl en aanpak. Heb je al een begin, of zelfs een complete tekst? Dan kan ik je vertellen wat ik ervan vind en ik kan meedenken over de manier waarop je verder kunt schrijven of hoe je de tekst ‘publicabel’ kunt maken. Vaak is er nog veel werk aan, soms is het slechts een kwestie van puntjes op de i.

Coach en juf

In beide rollen voel ik me thuis: coach én juf. Als coach denk ik mee over de obstakels die jouw schrijfproces belemmeren. Dat zijn niet altijd zaken die met het schrijven te maken hebben, soms laten auteurs zich tegenhouden door hun zelfbeeld, hun agenda of hun omgeving. Ik help je om die obstakels te slechten.
Als juf geef ik theorie, ik corrigeer fouten en ik probeer je te laten nadenken over verschillende manieren om je verhaal te verwezenlijken. Als het nodig is herschrijf ik een stuk om je inzicht te geven in de mogelijkheden.

Schriftelijk, mondeling, beide

De meeste schrijvers vinden het prettig om mijn commentaar schriftelijk te krijgen, zodat ze de feedback en suggesties nog eens kunnen nalezen. Daarom schrijf ik doorgaans een verslag aan de hand van de plannen of de geschreven pagina’s. Maar er zijn ook veel auteurs die graag een gesprek voeren naast het leesverslag, en sommigen vinden alleen een gesprek voldoende.
De inhoud van een leesverslag varieert: soms corrigeer ik je tekst, in andere gevallen zal ik vooral schrijftheorie geven, vaak help ik je ook om je gedachten te ordenen of plannen te maken, en vrijwel altijd geef ik mijn – onderbouwde – mening over wat je hebt geschreven.
Als je ook een gesprek wenst, dan kunnen we afspreken bij Mister Bean, vlakbij het station in Leuven, of we kunnen een gesprek voeren via Skype of Facetime. Uiteraard overleggen we vooraf en tijdens het proces over de aanpak. Als je iets anders verwacht, sturen we tussentijds bij.

Nederland en Vlaanderen

Mijn werk waaiert uit over twee landen. Ik richt me op Nederlandstaligen waar ook ter wereld en ik heb ervaring met redacties en publicaties in zowel Vlaanderen als Nederland.

Wat kost het?

Op deze plek stond lange tijd een schema van deelprijzen waarmee je zelf kon berekenen wat het zou kosten om mij in te schakelen. Dat schema gaf de transparantie die ik graag wil bieden, maar vormde ook een drempel, want ik gaf een rekenvoorbeeld voor een beperkt aantal variabelen, terwijl mijn aanbod een schier oneindig aantal variabelen kent. Ik noem er een paar:  we beginnen vaak van nul, maar ik zet mijn tanden ook regelmatig in een manuscript dat al 50.000 woorden telt. Met sommige mensen werk ik al zeven jaar samen, anderen begeleid ik eenmalig. Er zijn schrijvers die twee keer per week een nieuwe tekst aanleveren, maar er zijn er ook die eens per kwartaal aan de bel trekken. Bij een paar auteurs licht ik het leesverslag altijd mondeling toe, maar sommige schrijvers die ik al jaren begeleid, heb ik nooit gezien of gesproken. Voor de meeste pupillen ben ik een bron van ervaring, feedback, stimulans en theorie, bij anderen ben ik schaduwschrijver, eindredacteur of kwartiermaker. Omdat mijn prijzen even gevarieerd zijn als mijn aanbod, staat er niet langer een rekenschema onder dit kopje. Ik heb wel een paar algemene uitgangspunten:

  • Als je mij vaker of voor langere tijd inschakelt, ben ik iets goedkoper dan wanneer je mij eenmalig kort inhuurt.
  • Ik vind mijn werk leuk en belangrijk, en als ik mijzelf uit de markt prijs, kan ik dit werk niet meer doen. Daarom probeer ik altijd een schappelijke prijs te plakken op mijn diensten.
  • Het is soms moeilijk om in de toekomst te kijken, toch doe ik mijn best om vooraf in te schatten hoeveel tijd ik zal besteden aan de begeleiding. Zo probeer ik te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan als je mij inschakelt.
  • Mijn prijsvoorstel is een voorstel. In overleg kunnen we de voorgestelde aanpak en inhoud zo bijstellen dat de begeleiding beter binnen je budget past.

Wil je meer informatie?

Mail mij. Vertel in je bericht waarvoor je mij wilt inschakelen. Waar heb je hulp bij nodig? Zit je vast? Zoek je een meelezer? Een docent? Een corrector? Iemand die je helpt om nu eindelijk eens te beginnen? Iemand die je de theorie bijbrengt? Iemand die je manuscript redigeert? Een gedreven ghostwriter? Een souffleur die meedenkt over jouw beroepspraktijk? Vertel ook wat je wilt bereiken. Welke ambitie heb je? Waarom schrijf je?
En tot slot: schroom niet om nog meer over jezelf te vertellen. Heb je ervaring? Of begin je net? Wat lees je zelf graag? Waar vul je je dagen mee? Wat moet ik verder nog over je weten? Hoe beter ik weet met wie ik te maken heb, hoe doelgerichter ik mijn aanbod kan afstemmen op jouw hulpvraag.

Starterspakket Hoe begin ik met schrijven?

Wil je  beginnen met schrijven maar weet je niet hoe?

Ik heb een starterspakket Hoe begin ik met schrijven? in de aanbieding. Kijk hier voor meer informatie daarover.

Sessie(s)

Je kunt beginnen wanneer je wilt. Daarna volg je de cursus in je eigen tempo.


Inschrijvingsdeadline

31 dec. 2020 12:30


Details

Prijs € 55.66

Georganiseerd door Maartje Luif

Docent Maartje Luif

Locatie Online of in Leuven

Extra info Bezoek de website

Leeftijdscategorie 16+

Niveau Alle niveaus

Regio Online