Schrijven vanuit je lijf: out of the (mind)box

Hoe zet je een 'lichaamsverhaal' op papier? Wat is het verschil tussen schrijven over en vanuit het lichaam? En hoe kan aandacht voor ons lichaam nieuw materiaal genereren?

Hoe zet je een 'lichaamsverhaal' op papier? Wat is het verschil tussen schrijven over en vanuit het lichaam? En hoe kan aandacht voor ons lichaam nieuw materiaal genereren?

In deze cursus geraak je vertrouwder met lichamelijk schrijven, om zo vrijer en spontaner te gaan creëren, met meer aandacht voor de fysieke beleving. We lezen auteurs van verschillende genres die de lichamelijke ervaring centraal plaatsen in hun werk. We laten ons  inspireren door auteurs als Audre Lorde, Roxane Gay, Edouard Louis, Rupi Kaur, Lieke Marsman, Lidia Yuknavitch, Joe Brainard, Emilie Pine, Jeanette Winterson, Eula Biss, Anne Boyer, en James Baldwin. Door fragmenten van deze auteurs te lezen, gaan we technieken erkennen die we zelf kunnen toepassen. Een aantal van deze auteurs volgen een niet-lineaire, circulaire vertelstructuur, dichter bij hoe we de tijd, ons lijf, ervaren.

We starten de cursus door dieper in te gaan op het zintuiglijk en sensoriële schrijven. Aan de hand van automatische schrijfoefeningen gaan we spontaner creatieve ideeën en impressies neerzetten op papier, voorbij de interne criticus. We geven hierbij aandacht aan zowel de externe als interne zintuigen. 

Vervolgens exploreren we het statement van Lidia Yuknavitch dat het lichaam een eigen perspectief heeft. Tevens kijken we naar het rebelse lichaam bij Allen Gingsberg. 

 

Het wordt een avontuur op papier, waar we creatief experimenteren binnen een veilig kader. Het delen van schrijfoefeningen in groep mag maar hoeft niet. Het proces staat boven het resultaat. Deze cursus staat open voor alle schrijvers.

Sessie(s)

donderdagavonden 16, 23, 30 mei, 6 juni 2024 telkens van 19.30u tot 22u


Details

Georganiseerd door WISPER

Docent Chloé Dyckmans

Duur Meerdere dagen

Start 16 mei 2024, 17:30

Einde 6 jun 2024, 17:30

Prijs € 95.00

Regio Online

Locatie online-at home

Leeftijdscategorie 18+

Type Groepscursus

Jouw cursus op Creatief Schrijven?

Dat kan! Geef je op als organisator en publiceer gratis je cursussen op Creatief Schrijven.

Geef je nu op!