Nieuws

Hoe hou je je aandacht bij het schrijfproces?

Internet uit, concentratie aan

De zomer is in het land, de dagen zijn langer en misschien vind je meer tijd om te schrijven. Toch kan je aandacht bij het schrijfproces houden een uitdaging zijn. Hoe vaak werd je al eens afgeleid tijdens het schrijven waardoor je moeite had om terug in de stemming van je verhaal te geraken? Als je antwoord ‘vaak’ is, heb je ongetwijfeld iets aan deze tips om meer resultaat te halen uit je schrijftijd.

 

1. Creëer een geschikte schrijfomgeving

Een rustige, opgeruimde en comfortabele omgeving kan enorm helpen om je aandacht te behouden tijdens het schrijven. Minimaliseer geluiden en zorg voor voldoende licht. Richt bijvoorbeeld een speciale ruimte in zodat je steeds op die plek in je schrijfflow komt te zitten. Maar onthoud: ideale omstandigheden bestaan niet. E.B. White, de schrijver van ‘Charlotte’s Web’, maakte korte metten met dit gedachtegoed: “Een schrijver die zit te wachten op de ideale omstandigheden om in te werken, sterft zonder één woord op papier te zetten.”

 

2. Zet het in je agenda

Plan schrijfmomenten in zodat je weet wanneer je je volledig in schrijfmodus gaat. Maak er een gewoonte van om op die momenten ongestoord te schrijven. Door een routine te creëren, train je je brein om in de schrijfmodus te komen wanneer je dat specifieke tijdstip nadert.

Lees ook: hoe stel je een schrijfplan op?

 

3. Gebruik technieken om afleiding te verminderen

Er zijn verschillende schrijftechnieken die je helpen om afleiding te verminderen en je aandacht volledig te richten op je tekst. Een populaire techniek is de Pomodoro-techniek, waarbij je werkt in intervallen. Zet een kookwekker of de timer van je gsm op 25 minuten en begin te schrijven. Na 25 minuten gaat de wekker af en neem je een korte pauze. Deze cyclus helpt je gefocust te blijven en voorkomt dat je gedachten afdwalen of dat je toch tussendoor iets  anders gaat doen.

 

4. Elimineer interne afleidingen

Naast externe afleidingen kunnen interne factoren, zoals gedachten of zorgen, je aandacht ook verstoren tijdens het schrijven. Probeer voorafgaand aan je schrijfsessie je hoofd leeg te maken door meditatie, ademhalingsoefeningen of het opschrijven van je gedachten. Dit helpt je om met een heldere geest aan je tekst te werken.

 

5. Zet je internetverbinding uit

Het internet kan een enorme bron van afleiding zijn. Schakel de internetverbinding op je apparaat uit om te voorkomen dat je in de verleiding komt om eindeloos te surfen of sociale media te controleren. Bewaar het opzoeken van informatie of onderzoek voor een aparte sessie en richt je volledig op het schrijven zelf. Zet ook de meldingen op je telefoon uit zodat je ongestoord verder kan werken.

 

Heb je het artikel grondig gelezen? Leg die gsm aan de kant, verbreek je internetverbinding en zet jezelf aan het schrijven!

 

 

Geschreven door Rani Aertgeerts.

 

PS Schrijf je toch liever met internetverbinding? Lees dan hier over zes computerprogramma's die je kunnen helpen tijdens het schrijven