Nieuws

Online lesgeven: brainstormen, discussiëren en ideeën uitwisselen

Je zette je eerste online lesruimte op en je groep is enthousiast om aan het schrijven te gaan. Hoe ga je met hen brainstormen en ideeën uitwisselen?

Laat je jouw deelnemers tijdens de lessen vaak samen nadenken over onderwerpen, thema’s, personages of stellingen? Dat kan ook via videoconferencing of videochat, maar wat als niet altijd iedereen het woord wil of kan nemen?

Met deze tools kun je deelnemers effectief laten samenwerken zonder dat ze zich hardop hoeven uitspreken.

 

Padlet

Padlet is een groot digitaal prikbord dat je samen kan gebruiken. Je kan als docent gemakkelijk een prikbord aanmaken en je deelnemers via een link uitnodigen. Zij kunnen op hun beurt post-its met tekst, video’s en afbeeldingen op het bord plaatsen. Padlet is heel flexibel: je kan alles continu herordenen en op die manier je brainstorms structureren of antwoorden op vragen categoriseren. Ideaal dus om ideeën met elkaar te delen en te ordenen.

 

 

Answergarden

Answergarden is een woordwolkapplicatie. Je stelt een vraag die door de app gevisualiseerd wordt als een wolk of verzameling Deelnemers geven antwoorden in. Hoe vaker een bepaald antwoord voorkomt, hoe groter het wordt in de wolk.

Deze app is ideaal om bijvoorbeeld karaktereigenschappen of thema's te verzamelen. De app is laagdrempelig: met een link kan iedereen snel tekst invoeren op een webpagina, zowel op een telefoon als op een ander digitaal middel.

 

Google Forms

Google Forms ken je waarschijnlijk als evaluatie-instrument. Het is makkelijk inzetbaar om meningen, ervaringen en ideeën van deelnemers in kaart te brengen. Het is net die optie die de app ook uitermate geschikt maakt om aan het begin van een les een gesprek te openen.

Je stelt bijvoorbeeld een meerkeuzevraag. Via grafieken laat je zien hoe verschillende deelnemers denken over een bepaalde stelling. Ook een open vraag stellen en de verschillende antwoorden bespreken, eigenschappen van een personage laten opsommen, thema’s inventariseren of gedachten bij bijvoorbeeld een afbeelding laten noteren, behoren tot de mogelijkheden.

 

Op zoek naar hulpmiddelen voor samenwerking en feedback?

Ontdek drie digitale hulpmiddelen die je kan inschakelen voor cocreatie en samenwerking. 

Hoe doe je aan revisie en gericht feedback geven bij online lessen? We lichten drie makkelijk bruikbare apps uit. 

Gepubliceerd op

6 apr. 2020