Nieuws

Tijdens de online les: (co)creatie en samenwerken

Je eerste online lessen zijn een feit. Je hebt contact met je groep, iedereen is tevreden en kan aan het werk blijven. Toch wil je de deelnemers ook tijdens je schrijflessen écht laten schrijven en samenwerken. Hoe pak je dat het beste aan? Deze drie apps zijn makkelijk inzetbaar. 

 

Google Docs 

Google Docs is een gratis tekstverwerker die alle bewerkingen automatisch opslaat. Je kan er ongeveer alles mee doen wat je met de meeste tekstverwerkers - zoals Microsoft Word - kan.

De sterkte van Google Docs is dat je ook realtime kan samenwerken, chatten en opmerkingen plaatsen en verwerken. Plugins, zoals Kaizena, bieden je de mogelijkheid om geavanceerd feedback te geven, zelfs met spraakberichten. 

 

Airstory

Ook Airstory is een gratis online tekstverwerker. De app werkt zeer intuïtief en stelt je in staat samen te werken en je tekst op verschillende manieren te ordenen. Twee opties in deze app zijn zeer interessant.

Eerst en vooral laat de app je toe makkelijk te schakelen tussen je eerste versie en je gereviseerde versie aan de hand van een schuifbalk.

Daarnaast is het heel envoudig om een notitiesysteem op te zetten, waarbij je de notities kan ordenen. Heel handig voor schrijvers die hun post-its overal plakken en steeds kwijtraken.

De afgewerkte tekst kan je gewoon downloaden als bewerkbaar document of exporteren naar verschillende formats. 

 

The most dangerous writing app

Wil je experimenteren met flowschrijven? Zet je deelnemers aan het werk met The world’s most dangerous writing app.

Het idee achter deze app is eenvoudig en tegelijkertijd uitdagend: je stelt een tijdslimiet in, gedurende die tijd moet je blijven schrijven anders verdwijnt je tekst. Als je het volhoudt, kan je je tekst downloaden van de website. 

Dat kan natuurlijk wel voor wat schrijfdruk en writer’s block zorgen. Om de schrijfdrempel te verlagen, geef je best wat extra aanwijzingen. Laat hen bijvoorbeeld weten dat het geen uitgepuurd verhaal hoeft te zijn.

De sterkte van de app is de mogelijkheid om nieuwe ruwe ideeën te verzamelen. Een goede instructie is ook: ‘Weet je niet wat te schrijven, typ dan net zo lang onzinwoorden tot je weer ergens komt.’

 

Meer tools voor brainstormen en feedback? 

Krijgt de digitale samenwerking in je groep vorm, maar zoek je nog manieren om te brainstormen? Wij vonden drie apps die je daarbij kunnen helpen. 

En wat met revisie en gericht feedback geven bij online lessen? We lichten drie makkelijk bruikbare apps uit. 

 

Gepubliceerd op

6 apr. 2020