Nieuws

Davy D’Halluin uit Deinze wint European Flash Fiction Contest

Davy D’Halluin wint de zesde editie van de Europese Flash Fiction wedstrijd. De European Association of Creative Writing Programs (EACWP) organiseert jaarlijks de internationale wedstrijd, in samenwerking met o.a. Creatief Schrijven vzw. Voor deze editie met als thema 'incorrect' liepen meer dan 1000 inzendingen binnen. Davy D’Halluin is de eerste Vlaming die de Flash Fiction Contest wint. Hij ontvangt een geldprijs van 600 euro. In het dagelijks leven is Davy D’Halluin redacteur bij CM. Hij won eerder dit jaar ook al de Georges Leroyprijs.  

Proficiat met de medaille, Davy!

Eurovision voor flitsverhalen

Uit de meer dan 1000 inzendingen werden dertien flitsverhalen - één per land of taalgebied - gekozen. Vijf teksten bereikten de laatste ronde. De internationale jury deelde punten uit zoals bij Eurovision: meer punten voor hun favoriete teksten, waarbij ze iet op hun eigen land konden stemmen. De tekst van Davy D’Halluin, ‘Drie Horizontaal’, won met 106 punten. De tweede plaats gaat naar de Zweedse Per Marklund. Zijn tekst, ‘Where the Seagulls Sleep’, vergaarde 53 punten. De drie andere finalisten waren Asier Susaeta Diez de Baldeón uit Spanje met ‘The outcasts’, de Finse Minja Axelsson met ‘Nursery’ en Eyal Bleiweiss met ‘Mending The World’ in Hebreeuws. 

 

Winnend verhaal: ‘Drie Horizontaal’


Hij wikkelt zich in de woorden van gisteren.

Een stuk krant op zijn lijf en onder zijn deken. Prima isolatiemateriaal tegen de zuchten van de kille februarinacht. De sportpagina’s zijn het warmst, gelooft hij.

Het daglicht glibbert weg. Maakt plaats voor het getikketak van roodgelakte schoenzolen en aanstellerij. Onder zijn hoofd de puzzelpagina. Drie horizontaal: zwartgallige spot. ‘Ironisch’ staat er ingevuld.

Hun pas versnelt altijd als ze hem passeren. Het is niet alleen duisternis die hem verborgen houdt. Ook de onwil te kijken, maakt hem onzichtbaar.

‘Cynisme’ verbetert hij.

Hij sluit zijn ogen en maakt jacht op de slaap.

 

Davy D’Halluin won eerder dit jaar de Georges Leroyprijs bij de volwassenen met zijn verhaal ‘Lek’. Ook nam hij deel aan de Schrijfdagwedstrijd 2023

 

Publieksprijs

Ook jij kon je stem uitbrengen voor het beste flitsverhaal. De winnaar van de publieksprijs is de Franse Jonathan Gouriou Vales met de tekst ‘The adulterer’. Alle dertien inzendingen van de finale ontdek je op de website van EACWP.

 

Zin in meer?

Alles over zeer korte verhalen schrijven, lees je hier. Zelf deelnemen aan een schrijfwedstrijd kan uiteraard ook.