Nieuws

Vijf boeiende gesprekken met auteurs (2022)

Ook dit academiejaar organiseren we vijf bijzondere en openhartige ontmoetingen met auteurs. Ze laten ons binnengluren in de interne keuken van hun schrijverschap.

De auteurslezingen vinden plaats in bibliotheek Permeke in Antwerpen. Alle lezingen zijn coronaproof en dus met beperkt publiek. Kan je niet fysiek aanwezig zijn of is de voorstelling helaas al vol? Niet getreurd. Je kan elke lezing ook digitaal bijwonen. We werken samen met Behoud de Begeerte om een kwaliteitsvolle livestream tot in jouw huiskamer te brengen.

Je kan ook een abonnement nemen op de lezingen. Voor 35 euro woon je de vijf gesprekken live bij. Hier koop je een abonnement op de auteurslezingen.

 

Auteurslezing Anneleen Van Offel

Met haar roman ‘Hier is alles veilig’ (2020) maakte Anneleen Van Offel een opgemerkt debuut. Ze publiceerde verhalen en poëzie in diverse literaire tijdschriften, schreef gastcolumns voor De Morgen en de Standaard, was Letterzetter van de stad Kortrijk en curator van het Memento Festival en het Betere Boek in 2021. 

‘Hier is alles veilig’ speelt zich af in Israël. Hoe kwam ze op het idee? En hoe doe je dat: schrijven over zo’n complex land?

Tijdstip | Woensdag 21 september van 19u tot 22u.

Inschrijven voor het live event.

Inschrijven voor het online event.

 

Auteurslezing Radna Fabias

De Nederlandse schrijver en dichteres Radna Fabias werd geboren en groeide op in Curaçao. In Nederland studeerde ze eerst aan de koksschool en later dramaschrijven aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Haar debuutbundel ‘Habitus’, waarvoor ze tien jaar research deed, kreeg al meteen bij verschijnen grote aandacht. Ze won er onder andere de C. Buddingh’-prijs voor beste debuut, de Herman de Coninckprijs en de Grote Poëzieprijs mee. Dichter en voormalig coördinator van SchrijversAcademie Xavier Roelens gaat met haar in gesprek over schrijven in een mix van culturen. 

Tijdstip | Woensdag 19 oktober van 19u tot 22u.

Inschrijven voor het live event.

Inschrijven voor het online event.

 

Auteurslezing Maxim Osipov

‘De wereld is niet stuk te krijgen’ is de eerste verhalenbundel van Maxim Osipov die in het Nederlands verscheen en waarmee hij in ons land meteen hoge ogen gooide. De Russische schrijver en cardioloog maakt met zijn verhalen een collage-achtig portret van provinciaal Rusland. Kort nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak verliet hij zijn land. Hij is gedurende een jaar writer in residence aan de universiteit van Leiden. In september verschijnt zijn volgende bundel 'Kilometer 101'. Een gesprek over schrijven als arts, over het kort verhaal als genre, en over hoe het is om een schrijver in ballingschap te zijn.

Tijdstip | Woensdag 16 november van 19u tot 22u.

Inschrijven voor het live event.

Inschrijven voor het online event.


Auteurslezing Els Moors

Dichteres en romanschrijfster Els Moors debuteerde in 2006 met de dichtbundel 'er hangt een hoge lucht boven ons'. De bundel werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en bekroond als beste poëziedebuut voor de Herman de Coninckprijs. Van 2018 tot 2020 was Els Moors dichter Dichter des Vaderlands. Naast een tweede dichtbundel schreef ze drie romans, waarvan de laatste, 'Mijn nachten met Spinoza', in 2021 verscheen. Een gesprek dat onder andere zal gaan over jezelf blootgeven in je literair werk en schrijven over seks, emoties en ons menselijke begeren.

Tijdstip | Woensdag 21 december van 19u tot 22u.

Inschrijven voor het live event.

Inschrijven voor het online event.

 

Auteurslezing: De Wetten / Over zinnelijk schrijven

In de nieuwe reeks ‘De Wetten’ onderzoekt Behoud de Begeerte het schrijven als artistiek ambacht. We nodigen Anneleen Van Offel, Radna Fabias en Els Moors, drie auteurs van het lezingenprogramma, uit en brengen hen samen voor een gesprek over zinnelijk schrijven. Hoe belangrijk zijn onze menselijke zintuigen voor onze waarneming en hoe zet je het sensitieve om in taal? En hoe verhouden die observaties zich tot onze verbeelding? Journaliste Guinevere Claeys gaat in gesprek met de auteurs.

Tijdstip | Woensdag 1 februari van 20u tot 22u.

Inschrijven voor het live event.

Inschrijven voor het online event.

 

Wil je graag alle vijf auteurslezingen fysiek bijwonen? Neem dan een abonnement. 

 

Foto Anneleen van Offel: Koen Broos