Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over de schrijfdocentenopleiding? Kijk eerst even hier in de FAQ. 

Vind je niet wat je zoekt? Neem contact op met ons

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Voor iedereen die cursussen, opleiding of workshops creatief schrijven geeft of wil geven en zich wil ontwikkelen als pedagogisch-didactisch expert. Vind hier de informatie die je zoekt. 

 

Op welke studielast moet ik rekenen?

Reken op een studielast van ongeveer twaalf uur per week. Deze tijd besteed je o.a. aan leeswerk, ontwerp- en schrijfopdrachten. 

 

Wat staat er op het programma?

Tijdens de opleiding houden we ons bezig met de verschillende aspecten van lesgeven. Je krijgt een stevige pedagogisch-didactische basis en genrespecifieke gereedschappen om met je doelgroep om te gaan. Je loopt stage, volgt intervisie en experimenteert met lesgeven.

Ontdek hier het volledige programma van de schrijfdocentenopleiding in de informatiebrochure.

 

Ontvang je een certificaat na deelname?

Je ontvangt een certificaat als bewijs van deelname na de opleiding. Dit bevat gegevens over de inhoud van de opleiding en over jouw ontwikkeling tijdens het traject. Het certificaat geldt als bewijs van elders verworven competenties. 

Creatief Schrijven vzw is geen erkende onderwijsinstelling en is daarom helaas niet bevoegd om een bewijs van pedagogische bekwaamheid (BPB) uit te reiken.  

 

Waar kan je aan de slag na de schrijfdocentenopleiding? 

Veel schrijfdocenten gaan aan de slag in het socio-culturele werkveld. Daarmee zijn je perspectieven zeer divers. Sommige schrijfdocenten die in het verleden bij ons een docentenopleiding volgden, werken als zelfstandig schrijfdocent of -coach, terwijl anderen lesgeven aan bijvoorbeeld het Basisjaar Literair Schrijven of lesgeven voor andere organisaties die schrijflessen organiseren, zoals Wisper, Avansa, enz.

Tijdens de opleiding maak je kennis met dit werkveld en bouw je aan je netwerk binnen deze sector.

 

Kun je na het volgen van deze opleiding als docent in het Deeltijds Kunstonderwijs aan de slag?

Omdat we op dit moment helaas niet bevoegd zijn om een bewijs van pedagogische bekwaamheid (BPB) uit te reiken, biedt de opleiding geen garantie voor een baan in het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO). De opleiding kan wel dienen als een sterke aanvulling op een bewijs van pedagogische bekwaamheid (BPB): je hebt je met deze opleiding in specifieke schrijfdidactiek verdiept.
Er zijn ook precedenten van docenten die onze schrijfdocentenopleiding volgden, die toch aan de slag konden in het DKO. Er bestaat immers ook de mogelijkheid om via een artistieke bekwaamheidscommissie te worden aangesteld. Of dit kan, verschilt van gemeente tot gemeente. 

 

Wat kost de schrijfdocentenopleiding?

De docentenopleiding van Creatief Schrijven is een tweejarige opleiding. De deelnameprijs bedraagt per opleidingsjaar 950 euro.  Jongeren onder de 26 en houders van een leraren- of studentenkaart krijgen 15% korting. 
Betalen in schijven is mogelijk, net als een gemotiveerde aanvraag voor korting. 

 

Bieden jullie ook andere vormingen voor docenten aan?

Ja! Voor ervaren schrijfdocenten of alumni van de opleiding bieden we inspiratiemomenten en ontmoetingsmomenten aan. 

Ontdek het programma 'Inspiratiemomenten voor schrijfdocenten'.

 

 

Vond je geen antwoord op jouw specifieke vraag?
Contacteer Barbara Van den Eynde, opleidingscoördinator