Basisjaar Literair Schrijven 2022-2023 in Antwerpen of online

Basisjaar Literair Schrijven heet vanaf 2023 Opleidingsjaar Literair Schrijven. Op deze pagina vind je alle info over Opleidingsjaar Literair Schrijven.

 

Schrijverschap is zoveel meer dan alleen voor een blad papier of laptop zitten en een mooie tekst maken. Een schrijver beschikt over een complexe set van competenties: kennis, vaardigheden en attitudes. Door lezingen van ervaren auteurs, feedback op je eigen schrijven en een genre-overschrijdend project dompel je je een jaar lang onder in de literatuur. Je wordt je bewust van je eigen sterktes en ontwikkelt een breder beeld op wat literatuur allemaal kan.

VOOR WIE? 
Je schrijft al op je eentje en je wilt je schrijven nu met anderen delen en bespreken? Je wilt proeven van alle kanten en hoeken die de literatuur te bieden heeft? Je wilt ontdekken of een langere schrijfopleiding iets voor jou is? Dan is het Basisjaar Literair Schrijven een ideale stap.

WAT?
Je dompelt je een jaar lang onder in literatuur. Je wordt je beter bewust van hoe literatuur werkt en van wat jouw sterke kanten op literair vlak zijn. Je wordt uitgedaagd om vingeroefeningen te doen in verschillende literaire genres en met verschillende technieken en gaat zo op ontdekkingstocht naar je eigen literaire stem.

In de tweede helft van het jaar werk je aan je eigen kortverhaal of gedichtenbundel. Je verzamelt alles in een portfolio en krijgt op het einde van het jaar een verslag over je sterktes en groeipunten. Ook kijken we samen met jou hoe je verder literair kunt evolueren, bijvoorbeeld door andere opleidingen te volgen, dan wel door je kandidaat te stellen voor SchrijversAcademie.

PRAKTISCH

Het Basisjaar Literair Schrijven is meer dan een reeks schrijflessen. De opleiding bestaat uit lezingen, feedbacksessies en een genre-overschrijdende workshop.

De opleiding bestaat uit wekelijkse bijeenkomsten, hetzij feedbacksessies, hetzij auteurslezingen, hetzij workshopsessies. Alle live sessies, startmoment en toonmoment vinden plaats in Antwerpen. Je kan er ook voor kiezen je programma zo samen te stellen dat je alles van thuis uit online kan volgen. 

De opleiding start met een infosessie op zaterdagochtend 3 september (10 tot 13.30u). Je krijgt dan een introductie in de opleiding, we maken praktische afspraken en je zit een eerste keer samen met je feedbackbegeleider in de kleine feedbackgroep. 

Verdeeld over woensdagavonden doorheen het jaar krijg je vijf literaire lezingen. Gerenommeerde auteurs komen spreken over hun werk én hun schrijven. Je krijgt de kans om met hen in gesprek te gaan en hen al je vragen voor te leggen.

In je feedbackgroep schrijf je, onder begeleiding van een ervaren feedbackbegeleider, aan eigen literair werk. De contactmomenten worden opgevat als een ‘seminarie’, in de oorspronkelijke etymologische betekenis van dat woord: het is een broedplaats voor je literaire zaadjes. In verschillende korte opdrachten tast je literaire genres en technieken af. Later in het jaar concentreer je al je energie op een kortverhaal of een gedichtencyclus, dat je uitwerkt tot de beste tekst die je ooit hebt geschreven.

We organiseren een workshop waarin je samen met een literair blogger*, een performer of een multimedia-artiest aan een genre-overschrijdend project werkt. Hierbij hechten we vooral belang aan het creatieve proces: hoe laat je vastgeroeste denkbeelden los? Wat prikkelt je creativiteit? De begeleider lokt je uit je comfortzone en moedigt je aan om ongekende paden te verkennen. Ook het eindproduct is van belang: je werkt toe naar een concreet toonmoment en presenteert het resultaat van de workshop op een tentoonstelling of tijdens een performance.

Bij al die momenten heb je een actieve inbreng: je stelt alle vragen die je nooit durfde stellen aan de ervaren auteurs. Je leest het werk van je collega’s, en geeft en krijgt zelf feedback, steeds op een respectvolle en eerlijke manier. Ook is er tijdens de bijeenkomsten ruimte om de worstelingen en moeilijkheden van je schrijverschap te bespreken en ervaringen over het schrijven zelf uit te wisselen met de anderen.

Tot slot krijg je ook een leeslijst met essentieel werk van de schrijvers die te gast zijn op de auteurslezingen en daarmee ga je tijdens de lessen ok aan de slag.

(* De workshop literair bloggen vindt online plaats)

*** 

DOCENTEN
De feedbackbegeleiders

Peter Van der Graaf

Peter van der Graaf is schrijfdocent in Bergen op Zoom en omstreken. Samen met Hanneke Stuart en Rianne Acda stichtte hij het schrijfdocentencollectief Schrijven & schrappen op. Ieder jaar organiseert Peter schrijfvakanties en -weekenden in Nederland, België en Frankrijk.

(* Peter geeft twee online reeksen feedbacksessies).

De focus van Peter:

“Schrijven is een kwestie van veel doen. Proberen, experimenteren. ‘Schrijf die tekst nog eens, maar dan …’ Het leert je om meerdere registers te openen. Een belangrijk onderdeel daarvan is je teksten voorlezen en bespreken met je medecursisten. Zij weten als geen ander hoe jouw tekst tot stand is gekomen, en tegelijkertijd zijn zij je eerste lezers en luisteraars. Samen geven we feedback op elkaars teksten, maar altijd blijf je baas in eigen tekst. Een verbreding en verdieping van je schrijverschap, daar streven we naar. Het is toch mooi als je met verwondering over je eigen teksten denkt: wow, heb ik dat geschreven?”

Barbara Van den Eynde

Na SchrijversAcademie en de schrijfdocentenopleiding was Barbara vijf jaar redactielid en lector bij het literaire tijdschrift Gierik. Sinds 2006 geeft ze verschillende cursussen voor Wisper en Creatief Schrijven. Ze werkt deeltijds als coördinator van de schrijfdocentenopleiding en geeft schrijfbegeleiding op de zorgafdeling van de gevangenis Antwerpen.

De focus van Barbara

Schrijven is één ding. Je eigen schrijfstem ontwikkelen en taal hanteren zodat jouw tekst bij de lezer ‘aankomt’ is iets anders. Als je feedback krijgt van iedereen in de groep leer je hoe lezers jouw tekst ervaren. Door verschillende oefeningen ontdek je welk genre je ligt en waar je sterktes zich verschuilen. Misschien ben je wel een dichter!

John Vervoort

John Vervoort studeerde taal- en letterkunde in Antwerpen. Hij is literair criticus voor De Standaard der Letteren en Het Nieuwsblad. Shakespearefreak, thrillerspecialist, leesbeest. John is ruim twintig jaar schrijfdocent.

De focus van John

Schrijven doe je met passie en uit noodzaak maar je doet het ook vanuit een sterk inzicht in hoe literaire teksten werken. Jij brengt de gedrevenheid en het literaire vuur mee naar de sessies waar je  een boeiend scala aan opdrachten krijgt, een diepgaand inzicht in wat literatuur kan zijn en wat voor jou wel en niet werkt en een grondige feedback op de geschreven teksten. Dat laatste gebeurt altijd met het grootste respect en met één duidelijke vraag voor ogen die we samen proberen te beantwoorden: hoe kunnen we de tekst beter maken? 

 

 

VRAGEN

Met vragen over de opleiding kan je terecht bij Katrien Verelst via katrien@creatiefschrijven.be of op 035 35 05 46.

Basisjaar Literair Schrijven geniet de zeer gewaardeerde steun van Literatuur Vlaanderen.

Sessie(s)

September 2022 t/m mei 2023


Details

Georganiseerd door Creatief Schrijven vzw

Docent Barbara Van den Eynde, John Vervoort, Peter van der Graaf

Duur Lange opleidingen

Start 3 sep. 2022 10:00

Einde 15 mei 2023 20:00

Prijs € 657.00

Regio Antwerpen

Locatie Hiberniaschool, Volkstraat 40, 2000 Antwerpen

Leeftijdscategorie 18+

Type Groepscursus

Jouw cursus op Creatief Schrijven?

Dat kan! Geef je op als organisator en publiceer gratis je cursussen op Creatief Schrijven.

Geef je nu op!