Nieuws

“Als het werkt, is het prima.”

Schrijfdagmaand: autofictie met Fleur Pierets en Johan de Boose

Dit jaar is er helaas geen Schrijfdag. We hebben tijd nodig voor onze verhuis en andere projecten. Maar niet getreurd, we hebben heel wat interessant materiaal van onze online Schrijfdag vorig jaar. Dat delen we deze maand graag met je. Elke vrijdag in april komt een opname online van de vorige Schrijfdag. Het startschot geven we met de infosessie rond autofictie. 

In de hedendaagse literatuur is het een trend: grenzen worden uitgewist, muren tussen de verschillende genres neergehaald. Dat geldt ook voor de eeuwenoude grens tussen fictie en non-fictie. Daarbij is de zogenaamde autofictie in opmars: het fictionaliseren van het eigen leven.

Fleur Pierets, die haar partner verloor, schreef haar rouwproces neer in 'Julian', als een ode aan haar echtgenote. Johan de Boose getuigt over zijn vaderroman 'Dondersteen'. Samen met moderator Anneleen Van Offel reflecteren we over de oorzaak en betekenis van deze literaire trend. “Als het werkt binnen de flow, dan is het prima,” zegt Fleur Pierets. De uitspraak wordt beaamd door Johan de Boose, “Dan klopt het.”

Geprikkeld door autofictie? 

In het nieuwe nummer van ons magazine VERZIN staat autofictie centraal in het dossier. Tien pagina’s gesprekken, geschiedenis en tips om jezelf in te verdiepen!

Bestel jouw exemplaar of kies meteen voor een abonnement en ontvang een jaar lang VERZIN!

 

Schrijfdagmaand

Elke vrijdag in april komt een opname online van de vorige Schrijfdag. Dit zijn de andere opnames die al gedeeld werden.

Esohe Weyden met Salma Nachi en Sayira Maruf over de weg die zijn hebben afgelegd om tot hun verhaal te komen.

Debutantenbal met Valerie Tack, Hind Eljadid, Marieke De Maré en Anneleen Van Offel.

Mohamed Ouaamari, Kristien Hemmerechts en Christophe Vekeman in gesprek met Wim Oosterlinck over De schrijver in het mediatijdperk.

 

Op ons YouTube-kanaal vind je opnames van auteurslezingen, een blik achter de schermen tijdens De Schrijfwijzen en maak je kennis met enkele van onze collega's. Neem zeker eens een kijkje!