Nieuws

Eerste Hulp Bij Schrijven: Oh nee, een writer’s block!

Het gevoel dat je vastzit in het schrijfproces en niet verder raakt, is bijzonder lastig.  Wij helpen je op weg met enkele tips om die schrijversblok te bestrijden. 

 

1. Inspiratie met Creatief Schrijven

Om te beginnen, laat je inspireren door deze website. Ga naar de pagina schrijfadvies en snuister rond. Of neem eens een kijkje tussen onze beschikbare cursussen om te zien of iets je aanspreekt. Je laten inspireren door woorden van anderen? Dan kan je Azertyfactor een bezoekje brengen. Bestudeer daar ook eens de originele titels of pseudoniemen die mensen gebruiken. 

 

2. Tijdloze tips

Op deze site vind je al een blogpost over writer’s block met zes goede tips. Waarom dan een nieuwe versie van deze post schrijven? Writer’s block is nu eenmaal zo berucht dat alle tips welkom zijn. Hoe meer, hoe beter. De tips opfrissen en aanvullen kan nooit kwaad. Zo hopen we je minstens één tip te geven die je uit de schrijfimpasse haalt. 

 

3. Schrijven is een groepssport

Wees niet bang om advies te vragen aan anderen. Als je vast zit, kan je altijd bij jouw vrienden en familie terecht voor raad. Eens goed over jouw verhaal praten bij een luisterend oor, kan de gestokte inspiratie weer doen vloeien. Door je zorgen en ideeën luidop uit te spreken, bots je misschien vanzelf al op een oplossing.

Heb je schrijfvrienden? Probeer dan een gezamenlijke schrijfsessie te organiseren. Anderen vol passie hun verhaal zien typen of schrijven, kan jou motiveren om ook verder te werken. Zorg er wel voor dat jullie elkaar niet de héle tijd afleiden. Een klein beetje afleiding daarentegen, kan soms geen kwaad.

 

4. Verander van omgeving

Transformeer voor een dagje van huismus naar wereldreiziger en ga op avontuur! Schrijf bij mooi weer in je tuin of als het regent eens in de koffiebar om de hoek. Bewust in een park of zelfs aan een tafeltje in jouw dichtstbijzijnde bib gaan zitten, geeft ongetwijfeld nieuwe inspiratie. Zelfs wanneer je door een andere stad dwaalt, kan je jouw notitieboekje tevoorschijn halen. In de openbare ruimte aan de slag gaan kan ervoor zorgen dat je sociale druk voelt om er weer in te vliegen. En die druk geeft je misschien opnieuw schrijfvleugels. 

 

5. Improviseer

Soms heb je gewoon geen zin om te schrijven of blijf je maar uitstellen. Wat doe je dan? Improviseren. Geef je vingers de leiding en pen de eerste dingen die in jouw hoofd verschijnen neer. De eerste zinnen klinken waarschijnlijk cliché, belachelijk of zelfs huiveringwekkend bij het herlezen. Maar vergeet niet: daarvoor bestaat er zoiets als ‘herschrijven’. Dit is tenslotte maar de eerste versie van je tekst. Voordat je het weet, beginnen de motoren van jouw motivatie en inspiratie weer te brommen en ben je weer op weg. Zelfs al zijn de eerste zinnen die je op papier hebt staan een boel basale of belachelijke onzin, negeer je perfectionisme en verzin erop los. 

 

6. Forceer niets

Deze tip voelt misschien wat tegenstrijdig in vergelijking met de vorige, maar het is wel een belangrijke in de zoektocht naar inspiratie. Soms valt er niet veel anders te doen dan gewoon je situatie te accepteren en je tekst even opzij te leggen. Laat los, enkele uren of zelfs enkele dagen. 

Inspiratie kan soms al terugkomen na een dag of drie iets anders te hebben gedaan. Probeer iets nieuws uit. Maak een wandeling, werk in de tuin, bak een taart... Er is niets mis met een kleine of grote pauze. Zorg er wel voor dat die paar dagen rust niet in weken of zelfs maanden veranderen. En als dat toch gebeurt, hebben wij steeds tips om je daar doorheen te helpen. 

 

 

Wil je een stukje van jouw verhaal delen met andere schrijvers en lezers? Neem zeker een kijkje op Azertyfactor. Pende je al een volledig manuscript? Dan kan je ook bij ons terecht voor een manuscriptbeoordeling vooraleer je ermee naar een uitgever stapt. 

 

 

Door Dina Paredis. Gebaseerd op een idee van Liselot De Canck.