Nieuws

Schrijfcursussen voor jou: lente 2023

Begin jij het nieuwe jaar met goede schrijfvoornemens? Laat je graag een frisse wind waaien door je teksten? Of ben je op zoek naar nieuwe inspiratie en schrijfgenoten? Volg dan eens een schrijfcursus. Er zijn eenmalige schrijfsessies en langere trajecten en dat in verschillende genres; van stift- en videogedichten over fantasy tot non-fictie. Of je nu beginner bent of al wat kilometers op de teller hebt, in onze cursusagenda staat voor elk wat wils.

Je ontdekt er bovendien ook het aanbod van andere organisaties zoals WISPER of private schrijfscholen. 

Snuister in het overzicht, ontdek de cursus die bij jou past en schrijf je in!

 

Cursussen van Creatief Schrijven vzw - voorjaar 2023

Hieronder vind je de cursussen die we zelf organiseren. Dit lijstje groeit nog aan. Kom dus af en toe eens opnieuw kijken. 

 

Schrijven en kunst op zondag: Tongeren

In mei trekken we naar het Gallo-Romeins Museum in Tongeren voor een dag schrijven bij kunst. We laten ons inspireren door de oudste stad van het land, door Romeinse mythes en door de gebruiksvoorwerpen die de Romeinen achterlieten. 

Tijdstip | Zondag 21 mei, van 11u tot 17u.

Plaats | Gallo-Romeins Museum, Tongeren

 

Nieuw! Plot en plotwendingen

Wil je graag een straffe plot voor een boek of kort verhaal? Liefst zo één met verrassende wendingen die je lezer goed bij de les houdt én tegelijkertijd – als het uitkomt - op het verkeerde been zet? Dan gaat auteur Tine Bergen graag met je aan de slag.

Tijdstip | Drie zaterdagochtenden 3, 10 en 17 juni, van 10.30u tot 13u.

Plaats | Bibliotheek Het Predikheren, Mechelen 

 

Schrijf geschiedenis!

Wil je een historisch overzicht, een heemkundig thema of een geschiedkundig boek schrijven? In deze reeks leer je hoe en welke bronnen je raadpleegt en omzet in een aantrekkelijk leesbaar boek of een boeiende tekst.

Tijdstip | Vier donderdagnamiddagen: 8 ,15, 22 en 29 juni, van 13.30u tot 16.30u.

Plaats | Erfgoedbibliotheek, Antwerpen

 

Schrijven en kunst op zondag: Deinze

Op de laatste zondag van juni bezoeken we Deinze. De Leiestreek was altijd al een inspirerende omgeving voor schrijvers. We treden in de voetsporen van Permeke, Roger Raveel en Roel De Keyzer en we maken gedichten en verhalen over deze mooie streek.

Tijdstip | Zondag 25 juni, van 11u tot 17u.

Plaats | Museum Mudel, Deinze

 

Zomerkampen voor kinderen

Ben je op zoek naar een avontuurlijke week voor je kindje(s) tijdens de zomer? Is je oogappel creatief én energiek? Schrijf hen dan in voor een zomerkamp van Creatief Schrijven Jong. De zomerkampen gaan door in Edegem

Kies uit drie zomerkampen (of niet, kiezen is verliezen). Of je nu liever de grote kosmos verkent, op ontdekkingstocht gaat door mysterieuze landen of een uitvinder in wording bent, onze zomerkampen hebben creatief plezier voor iedereen!

 

Poetry Summer Academy XIV

Je hebt de basics van poëzie schrijven onder de knie? Maar je wil meer, je wil je verzen zien groeien. Je wil uit je eigen denken en weg van je bekende paden breken, je wil meegezogen worden door stimulerende opdrachten en de inspirerende wisselwerking met andere dichters. Welkom op de PSA onder leiding van ervaren coach en dichter Daniel Billiet en in een prachtige omgeving. 

Tijdstip | 14 tot 18 augustus 

Plaats | De Grote Wateringe, Damme

 

Opleidingsjaar Literair Schrijven

Dompel jezelf een jaar lang onder in de literatuur dankzij lezingen van ervaren auteurs, feedback op je werk en een genre-overschrijdend project. Je wordt je bewust van je eigen sterktes en ontwikkelt een breder beeld op wat literatuur allemaal kan.

Tijdstip | Stel je kandidaat vanaf eind maart. De opleiding start in september. 

Plaats | Antwerpen

 

Altijd in ons aanbod

Wij voorzien een heel aantal cursussen of feedbackopties op aanvraag. Onderaan deze pagina vind je ze allemaal, hier alvast een voorproefje.

 

Deze cursussen gingen al van start

 

Nieuw! Videopoems: woord en beeld gedicht

Geef een extra dimensie aan je woorden met een videopoem. Je combineert tekst en audio voor een verrassend geheel. Phil Van den Bossche, o.a. redacteur bij De Ideale Wereld, neemt je mee op pad in een creatieve zoektocht naar de verbinding tussen jouw woorden en passende beelden. 

Tijdstip | Vijf zaterdagvoormiddagen: 14, 21 en 28 januari, 11 en 18 februari en 4 maart, van 10 tot 12.30u.

Plaats | Hiberniaschool, Antwerpen

 

Workshoptraject: je non-fictieboek schrijven 

Loop je al een tijdje te broeden op een non-fictieboek over je vak of passie? Dan geeft deze masterclass je een stevige duw in de rug. Onder begeleiding van Marc Buelens en Annelies Van Dyck verken je de paden van slimme non-fictie. Je gaat zelf actief aan de slag met schrijfopdrachten en krijgt feedback op je werk. 

Tijdstip | Vijf zaterdagvoormiddagen: 14, 21 en 28 januari, 4 en 11 februari, van 9.30u tot 12.30u.

Plaats | Creatief Schrijven vzw, Berchem Antwerpen

 

Schrijf aan een verhaal van je leven 

In deze cursus autobiografisch schrijven verzamel je verhalen over één thema. Je beschrijft feiten en herinneringen. Je graaft in je geheugen, je praat met betrokkenen of je zoekt in foto’s of archieven. Zo vorm je jouw verhaal. Zoals in een goed gemaakte taart krijg je in één doorsnede een beeld van je leven.

Tijdstip | Zes zaterdagvoormiddagen: 21 en 28 januari, 11 en 25 februari, 11 maart en 1 april van 10u tot 13u.

Plaats | Huis van de Mens, Hasselt

 

Aan de slag met stiftgedichten

Kevin Amse daagt je met eenvoudige oefeningen uit om de woorden van iemand anders te recycleren. Zoek de tekst in de tekst en verander de krant van gisteren in de poëzie van vandaag. Met een dikke stift in de hand wordt schrijven pas echt schrappen. Fun verzekerd!

Tijdstip | Zaterdag 28 januari, van 10u tot 12u.

Plaats | De Liberale Kring, Ninove

 

Nieuw! Schrijven en Vertellen

Schrijf je graag en vloeien verhalen als beelden uit je pen? Ben je benieuwd hoe die verhalen klinken wanneer je ze vertelt voor luisterende oren? In deze workshop word je een weekend ondergedompeld in twee werelden. Onder begeleiding van een schrijfdocent ga je inspirerende teksten neerpennen. Een verteller is je gids om die teksten tot leven te wekken en ze te vertellen voor een publiek.

Tijdstip | Zaterdag 28 januari en zondag 29 januari, van 10u tot 17u.

Plaats | Het Looks, Lier en Refuge, Lier

 

Schrijven en kunst op zondag: Leuven

Ook in het voorjaar van 2023 maken we van elke laatste zondag van de maand een schrijfdag en dat telkens in een andere stad, in een ander museum en met andere kunstwerken als inspiratiebron. We starten de voorjaarsreeks in Leuven. We bezoeken de expo ALBAST en geven de oude beelden in deze bijzondere steen nieuw leven in onze verhalen. 

Tijdstip | Zondag 29 januari, van 11u tot 17u.

Plaats | Museum M, Leuven

 

Auteurslezing: De Wetten / Over zinnelijk schrijven

In de nieuwe reeks ‘De Wetten’ onderzoekt Behoud de Begeerte het schrijven als artistiek ambacht. We nodigen Anneleen Van Offel, Jeroen Theunissen en Els Moors, drie auteurs van het lezingenprogramma, uit en brengen hen samen voor een gesprek over zinnelijk schrijven. Hoe belangrijk zijn onze menselijke zintuigen voor onze waarneming en hoe zet je het sensitieve om in taal? En hoe verhouden die observaties zich tot onze verbeelding? Journaliste Guinevere Claeys gaat in gesprek met de auteurs.

Tijdstip | Woensdag 1 februari, van 20u tot 22u.

Plaats | Bibliotheek Permeke, Antwerpen of online

 

WRITER'S COLLAB x Moya De Feyter (Creatief Schrijven Jong)

Creatief Schrijven Jong brengt jou in contact met verschillende auteurs en andere jonge schrijvers om samen op ontdekking te gaan! In drie sessies leer je het schrijfproces kennen achter ’t boek van de auteur en duik je in de wereld van het schrijverschap.

Februari: Moya De Feyter

Maart: Jens Meijen

April: Doreen Hendrikx

Tijdstip | Reeks met Moya De Feyter drie woensdagavonden 8, 15 februari en 1 maart, van 18u tot 21 u.

Plaats | Creatief Schrijven vzw, Berchem Antwerpen

Leeftijd | 18 tot 26 jaar

 

Schrijven en kunst op zondag: Tervuren

Op de laatste zondag van februari trekken we naar het Koninklijk museum voor Midden-Afrika in Tervuren. We laten ons inspireren door een bijzondere zaal in dit museum waar rituelen en ceremonies centraal staan. Daarnaast zoeken we de natuur op en maken we de connectie tussen mens en natuur. 

Tijdstip | Zondag 26 februari, van 11u tot 17u.

Plaats | Koninklijk museum voor Midden-Afrika, Tervuren

 

Portretschrijven

Samen met Igor Daems onderzoeken we hoe je mensen op een afgebakende manier zo treffend mogelijk in woorden kan vatten. Van buitenwereld naar innerlijke wereld en van ruwe schets tot detailportret. Daarbij variëren we elke les onze aanpak, invalshoek en stijl.

Tijdstip | Vier zaterdagvoormiddagen 4, 11, 18 en 25 maart, van 10u - 12.30u.

Plaats | Creatief Schrijven vzw, Berchem Antwerpen

 

Fantasy II

Pen Stewart, gerenommeerd fantasyschrijfster, neemt je in vogelvlucht mee door de basics van het genre fantasy. Samen analyseren we bestaande fantasyconcepten en bekijken we hoe die technieken zelf kunt toepassen. Ook horror, bovennatuurlijke thrillers en science fiction komen aan aan bod. 

Tijdstip | Zes zaterdagnamiddagen: 4, 11 en 18 maart, 22 en 29 april en 13 mei, van 13.30u tot 16.30u.

Plaats | Creatief Schrijven vzw, Berchem Antwerpen

 

Zo start ik mijn eigen non-fictieboek (FAAR)

Broed je al lange tijd op een non-fictieboek over je vak of passie? Marc Buelens licht de bouwstenen van slimme non-fictie toe. Er is ruimte voor interactie, reflectie en korte denk- en schrijfoefeningen.

Tijdstip | Zaterdagvoormiddag 11 maart van 10u tot 11.45u.

Plaats | De Grote Post, Oostende

 

Gendergericht en inclusief schrijven (FAAR)

Een superdiverse samenleving vraagt om inclusieve communicatie. Immers: welke taal we gebruiken reflecteert en vormt ons wereldbeeld. Het is dan ook zaak om je woorden en beelden zorgvuldig te kiezen. Maar hoe zet je jouw boodschap of verhaal zo op papier iedereen zich aangesproken voelt? Met docent Anna Kuit verken je de vele mogelijkheden.

Tijdstip | Zaterdagnamiddag 11 maart van 14u tot 15.45u.

Plaats | De Grote Post, Oostende

 

Portretschrijven (FAAR)

Hoe vang je iemand in woorden en schrijf je een portret? Of je nu iets wilt schrijven voor een koppel dat op trouwen staat, over een dierbare die overleden is of over die zonderlinge buurman die je fantasie maar blijft prikkelen, een geschreven portret kan bijzonder verrassend en waardevol zijn. Samen met docent Igor Daems schrijf je jouw eerste portretten. 

Tijdstip | Zondagvoormiddag 12 maart van 10u tot 11.45u.

Plaats | De Grote Post, Oostende

 

Creatief schrijven met artificiële intelligentie (FAAR)

De mogelijkheden van de Artificiële Intelligentie zijn de laatste jaren geëxplodeerd. Taalmodellen zoals ChatGPT van OpenAI produceren tekst die zowel grammaticaal, stilistisch als soms zelfs inhoudelijk indruk maakt. In deze workshop met Professor Walter Daelemans onderzoeken we hoe deze modellen werken, wat de verwachtingen zijn voor de toekomstige ontwikkeling ervan en wat ze waarschijnlijk niet kunnen, aan de hand van demonstraties.

Tijdstip | Zondagnamiddag 12 maart van 14u tot 15.45u.

Plaats | De Grote Post, Oostende

 

Webinar: wegwijs in het uitgeeflandschap

Is je manuscript klaar en overweeg je om het uit te geven? An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw, loodst je in een korte middagsessie door het uitgeeflandschap. Je krijgt praktisch advies over uitgeven in eigen beheer of bij een erkende uitgeverij en over je boek promoten. 

Tijdstip | Woensdagavond 22 maart van 19.30u tot 21.30u.

Plaats | Online

 

Schrijven en kunst op zondag: Brugge

Op de laatste zondag van maart reizen we van volkse kunst naar hedendaagse kunst in Brugge. We bezoeken het volkskundemuseum, het begijnhof en het concertgebouw en gaan op elke plek aan de slag met gericht schrijfopdrachten. 

Tijdstip | Zondag 26 maart, van 11u tot 17u.

Plaats | Volkskundemuseum, Brugge

 

Schrijfverblijf in Damme

Ben je al enige tijd aan het schrijven aan een langer verhaal en wil je het nu rondkrijgen? Mis je een geschikt kader, de concentratie of de dwang om eraan te beginnen of door te werken? Dan is deze schrijfweek de ideale formule. Gedurende vijf dagen werk je met ruggensteun van auteur en docente Leen van den Berg aan je eigen schrijfproject en dat in een prachtige setting. 

Tijdstip | Van maandag 10 april (10u) tot vrijdag 14 april (12u).

Plaats | De Grote Wateringe, Damme

 

De biografische schets (schrijven over het leven aan de hand van een leven)

Duik mee in de rijkdom van het Letterenhuis en laat je op sleeptouw nemen door de ervaren schrijfdocent en biograaf Chris Ceustermans. Heb je een vergeten schrijver of een persoon met een bijzondere verdienste voor ogen? Wie wil jij in de kijker schrijven?

Tijdstip | Drie vrijdagnamiddagen 28 april, 12 en 26 mei, van 13.30u tot 16.30u. 

Plaats | Letterenhuis, Antwerpen

 

Schrijfdag

Scherp je pennen, strijk het papier glad en blink je toetsen op! Met ruim 300 schrijvers verzamelen we in Brussel voor een dag vol workshops, lezingen, infosessies, debatten en indivuele feedbacksessies met schrijfdocenten en uitgevers. Inschrijven kan vanaf 1 maart.

Tijdstip | Zaterdag 29 april

Plaats | Vlaams Parlement, Brussel 

 

SchrijversAcademie

Stel je vanaf 30 maart kandidaat voor SchrijversAcademie. Tijdens deze tweejarige opleiding zet getalenteerde mensen op weg en doet hen groeien als literaire schrijvers. Je verwerft bij ons inzicht over literair schrijven en over jouw eigen schrijverschap. 

Tijdstip | Stel je kandidaat vanaf 30 maart. De opleiding start in september. 

Plaats | Antwerpen of online

 

Lentekuur voor je pen

Wil je meer licht en leven in je teksten brengen? Samen leren we hoe je een personage - echt of verzonnen – waarachtig tot leven brengt. Hoe je kleur, geur en klank in je woorden legt.  Hoe je de impact van je verhaal vergroot en hoe je dialogen naar je hand zet.

Tijdstip | Vier zaterdagochtenden 13, 27 mei en 10 en 17 juni, van 9.15u tot 12.30u

Plaats | Vrijzinnig Punt, Hasselt